• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU46

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.133 88 0
PIKO oferuje do SU46 swój najnowszy SmartDecoder XP 5.1. Ich dekodery są robione przez Uhlenbrock, który kiedyś był słaby w porównaniu z ESU i ZIMO. Jak widać po ostatnich produktach, poprawiają się.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.936 119 22
Koledzy, proszę o pomoc.
Kupiłem właśnie nową SU46 Piko w malowaniu PKP CARGO. Wersja z dźwiękiem. Gdy mam włączone światła i włączam F5 czyli długie, to światła czołowe przygasają a nie rozświetlają się. Przy tym dzieje się tak tylko z jednym dolnym i górnym światłem, a drugie dolne nie zmienia mocy świecenia. I co ciekawe, z tyłu załącza się wtedy jedno białe. Czy te modele tak mają, czy z moim egzemplarzem jest coś nie tak? Możecie sprawdzić u siebie?

Reakcje
131 5 0
Co prawda nie SU46, ale w ST44-862 (Piko 52813) i dekoderze Zimo też tak mam.

Jakby ktoś odwrócił zależność. Przy włączeniu - są w domyśle długie, po włączeniu F z długimi przygasają.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.133 88 0
Jakby ktoś odwrócił zależność. Przy włączeniu - są w domyśle długie, po włączeniu F z długimi przygasają.
Taka odwrócona zależność jest w wielu modelach. Ale jednoczesne włączenie białego z drugiej strony wskazuje, że ktoś pomylił mapowanie funkcji (z manewrowymi?).

@CoCu masz włączane światła manewrowe "przy okazji" długich. Manewrowe to dwa dolne po tej samej stronie, sprawdź czy faktycznie tak działa. Tzn. czy to, które nie zmienia mocy świecenia jest po tej samej stronie, co niepotrzebnie włączane białe z tyłu.

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
129 16 3
Panowie Przepraszam że zmienię temat.
A jaka centralka cyfrowa się bawicie w domu?
Według mnie najlepiej aby sprawdzić system świateł w modelach na aplikacji z21, ale każdy z nas z osobna decyduje sam.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.431 512 30
A co za różnica? Każdą centralką można sprawdzić światła, jeżeli tylko obsługuje odpowiednią liczbę funkcji, zależnie od mapowania dekodera w danym modelu. Ale praktycznie wszystkie centralki mają wystarczającą liczbę funkcji, światła zwykle są włączane przyciskami o niskich numerach, między 1 a 10.

Krystian

Znany użytkownik
Reakcje
490 2 4
Witam zakupiłem SU46 Cargo z oryginalnym dekoderem dźwięku Piko i mam następujący problem lokomotywa co chwilę traci dźwięk, po czym się włącza ,najgorzej jest w momencie zwiększenia lub zmniejszania prędkośći . Czasem problem jest też po uruchomieniu jakiejś funkcji np. RP1 ktoś podpowie co może powodować taki problem.

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
278 34 8
Witam zakupiłem SU46 Cargo z oryginalnym dekoderem dźwięku Piko i mam następujący problem lokomotywa co chwilę traci dźwięk, po czym się włącza ,najgorzej jest w momencie zwiększenia lub zmniejszania prędkośći . Czasem problem jest też po uruchomieniu jakiejś funkcji np. RP1 ktoś podpowie co może powodować taki problem.
Wygląda na problem z dekoderem. Piko stosuje dekodery ESU. Jeśli lok jest na gwarancji odesłać do producenta.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.133 88 0
Nie problem torów na 100% czyściłem wczoraj i dzisiaj , kolejna kwestia wszystko inne jeździ bez problemów.
No to z powrotem do sklepu z nim. Powodów może być mnóstwo, ale nie Twoje zmartwienie, skoro ma gwarancję.

Jakie nareszcie, żadne ESU tylko pikowsko uhlenbrockowski SmartCośTam.
Zgadzam się, ale nie mogłem się powstrzymać :ROFL:
Może się trafić dekoder ESU zamontowany przez sklep, ale jeśli montowało PIKO, to jest Uhlenbrock z napisem PIKO.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.133 88 0
O, to ciekawa informacja. Czyli PIKO pakuje zapasy magazynowe starszych dekoderów do loków sprzedawanych z fabrycznym dekoderem... a jak ktoś chce mieć nowy dekoder, musi sobie kupić lok analogowy i dekoder osobno :(

Ciekawe, czy całą partię tak wyposażyli, czy różnie :D