• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU46

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.753 61 10
O, to ciekawa informacja. Czyli PIKO pakuje zapasy magazynowe starszych dekoderów do loków sprzedawanych z fabrycznym dekoderem... a jak ktoś chce mieć nowy dekoder, musi sobie kupić lok analogowy i dekoder osobno :(

Ciekawe, czy całą partię tak wyposażyli, czy różnie :D
Może inni posiadacze sprawdzą jaki dekoder jest u nich zamontowany i się podzielą tą informacją.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.133 88 0
Wtedy najlepiej dekoder nie-Piko. Ja mam swojego faworyta i w zasadzie nie kupuję innych, zwłaszcza dźwiękowych, ale nie będę tu robił reklamy.
No tak. Stąd moje zdziwienie, że PIKO, posiadając nowy dekoder, pakuje stary do loków, w sumie zniechęcając do kupna jakiegokolwiek firmowanego przez siebie dekodera.

Mam 2 faworytów, zależnie od konkretnych wymagań, ESU albo ZIMO.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.431 512 30
Ja tylko ESU. ZIMO dźwiękowe są dla mnie nie do przyjęcia z powodu braku jazdy wybiegiem - chyba że w ostatnich latach to wprowadzili. Ale zapowiadali to już od wielu lat i jeszcze 2-3 lata temu tego nie mieli, potem już przestałem się tym interesować. Stosuję ESU nie mam zamiaru eksperymentować z ZIMO czy innymi. Prawdę mówiąc, mam parę lokomotyw dźwiękowych z ZIMO, ale były to modele fabryczne, kupione w jakiejś super cenie i przede wszystkim nie parowozy. Jazda parowozu z z malejącą prędkością, ale ciągle z odgłosami wydmuchów aż do zatrzymania jest dla mnie absolutnie nie do zaakceptowania. Ale znowu się rozpisałem i zaraz dostanę ocenę "nudne", bo już parę razy o tym na forum pisałem... ;)

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.247 25 2
Wczoraj przyjechała moja nowa SU46 Cargo z oryginalnym dekoderem dźwięku, otwarłem ją dzisiaj w celu zamontowania kondensatora i ku mojemu zdziwieniu dekoder jest w wersji 4.1 który dawno już nie jest dostępny.

Zobacz załącznik 893258
W instrukcji do lokomotywy jest mowa o dekoderze Piko XP 5.1.
Albo nieporozumienie albo błąd albo w sprzedaży podmieniono (?)
0EE3F675-C7A9-4315-ACEF-D6FCC3940CC7.jpeg

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.133 88 0
No to mamy przykłady, że pakują, co mają :D

@sledz o ile w opisie towaru albo w załączonej do niego instrukcji napisano, że jest 5.1, to masz podstawę do reklamacji. W takim wypadku to nie jest pełnowartościowy towar - samo PIKO twierdzi, że 5.1 jest lepszym dekoderem.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.753 61 10
@sledz o ile w opisie towaru albo w załączonej do niego instrukcji napisano, że jest 5.1, to masz podstawę do reklamacji. W takim wypadku to nie jest pełnowartościowy towar - samo PIKO twierdzi, że 5.1 jest lepszym dekoderem.
Osobiście mi to nie przeszkadza, bo wszystko działa elegancko ale nie lubię jak się mnie w balona robi.
Jutro zadzwonię sobie do Lippe i wyjaśnię całą sytuację.

DBAG

Użytkownik
Reakcje
47 1 0
Może inni posiadacze sprawdzą jaki dekoder jest u nich zamontowany i się podzielą tą informacją.
Mam ESU (bez dźwięku, bo na razie nie wiem, czy przekonują mnie dekodery dźwiękowe) plus kondensator, wszystko zamontowane i skonfigurowane w sklepie. Jeździ pięknie!

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.147 154 7
W instrukcji do lokomotywy jest mowa o dekoderze Piko XP 5.1.
Albo nieporozumienie albo błąd albo w sprzedaży podmieniono (?)
Zobacz załącznik 893279
Kolega tę instrukcję źle zrozumiał. Ta strona instrukcji jest ogólna i dołączana jest do wszystkich SU46. A należy ją przede wszystkim stosować do wersji analogowych, gdzie kupujemy dekoder osobno. Stąd też pokazany jest montaż dekodera między innymi i zdjęcie zaślepki. Zatem niestety, nie ma tutaj pola do reklamacji. Ja czekam na swoją, która jest w drodze. Jak się do niej dobiorę to dam znać co jest w środku.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.147 154 7
Jak pisałem powyżej, to jest instrukcja ogólna, nie konkretnie do modelu 52869. Zatem nie jest to podstawą reklamacji. Ponadto w opisie produktu 52869, na stronie producenta, nie ma napisane, która wersja dekodera jest zamontowana. Także nie ma do czego się odnosić.

Marek Miller

Użytkownik
Reakcje
23 1 0
Jak pisałem powyżej, to jest instrukcja ogólna, nie konkretnie do modelu 52869. Zatem nie jest to podstawą reklamacji. Ponadto w opisie produktu 52869, na stronie producenta, nie ma napisane, która wersja dekodera jest zamontowana. Także nie ma do czego się odnosić.
Ja raczej zrozumiałem, że jest to "Instrukcja obsługi lokomotywy spalinowej SU46 PKP", "# 52869 Gleichstrom DC" z listą "CZĘŚCI ZAMIENNE SU46 PKP" (wielkie litery, bo cytaty z instrukcji). I w spisie części w tabeli jest dekoder 56533 PIKO SmartDecoder XP 5.1 Sound. Rozumiem, że instrukcja jest do wersji z dekoderem i bez, ale dekoder, który powinien być zamontowany lub do zamontowania, to 56533, czyli XP 5.1. Mam zamówiony ten model w sklepie to poczekam jeszcze z odbiorem.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.147 154 7
Ja raczej zrozumiałem, że jest to "Instrukcja obsługi lokomotywy spalinowej SU46 PKP", "# 52869 Gleichstrom DC" z listą "CZĘŚCI ZAMIENNE SU46 PKP" (wielkie litery, bo cytaty z instrukcji). I w spisie części w tabeli jest dekoder 56533 PIKO SmartDecoder XP 5.1 Sound. Rozumiem, że instrukcja jest do wersji z dekoderem i bez, ale dekoder, który powinien być zamontowany lub do zamontowania, to 56533, czyli XP 5.1. Mam zamówiony ten model w sklepie to poczekam jeszcze z odbiorem.
To, że jest wypisane na liście części zamiennych nie oznacza, że powinniśmy się go doszukiwać w środku :ostrozny:. Po prostu w całej instrukcji użyto już nowego produktu 5.1, co nie musi oznaczać, że fabrycznie jest on montowany.
Żeby było jasne, nie tłumaczę producenta i zwyczajnie próbuję zinterpretować to co producent sobie założył. Niestety pełna zgoda, że są tutaj nieścisłości i bałaganiarstwo. Zdarza się to dość często, a ostatnio nawet karygodne błędy tłumaczenia, rodem z 'google translator', którego nawet nikt nie zweryfikował przed wydrukiem. Nie pamiętam jakiego to modelu dotyczyło, ale nic mnie już nie zdziwi.

PS. Producent najwidoczniej znalazł sobie lukę i 'upłynnia stare procesory'. Trzeba też pamiętać, że obecnie są (i były w zeszłym roku) kłopoty z dostawami scalaków. Zatem bardzo możliwe, że mają nadmiar wyprodukowanych 4.1 i po prostu je teraz wykorzystują, co nie musi się odbić na jakości całego produktu.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.147 154 7
Rozprawiamy nad zamontowaniem przez Piko starego typu dekodera. A czy ktoś mógłby opisać, na czym polegają różnice pomiędzy tymi dwoma generacjami dekoderów, tzn. pomiędzy 4.1 i 5.1? Czy są to namacalne różnice, nie chodzi mi o elektronikę, a o użytkowe walorry. Czy inny dźwięk, więcej funkcji itp?

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.936 119 22
To, że jest wypisane na liście części zamiennych nie oznacza, że powinniśmy się go doszukiwać w środku :ostrozny:. Po prostu w całej instrukcji użyto już nowego produktu 5.1, co nie musi oznaczać, że fabrycznie jest on montowany.
Żeby było jasne, nie tłumaczę producenta i zwyczajnie próbuję zinterpretować to co producent sobie założył. Niestety pełna zgoda, że są tutaj nieścisłości i bałaganiarstwo. Zdarza się to dość często, a ostatnio nawet karygodne błędy tłumaczenia, rodem z 'google translator', którego nawet nikt nie zweryfikował przed wydrukiem. Nie pamiętam jakiego to modelu dotyczyło, ale nic mnie już nie zdziwi.

PS. Producent najwidoczniej znalazł sobie lukę i 'upłynnia stare procesory'. Trzeba też pamiętać, że obecnie są (i były w zeszłym roku) kłopoty z dostawami scalaków. Zatem bardzo możliwe, że mają nadmiar wyprodukowanych 4.1 i po prostu je teraz wykorzystują, co nie musi się odbić na jakości całego produktu.
Nie zgadzam się z tą interpretacją. Jeśli lista części z jakich składa się model zawiera część o danym numerze katalogowym, to mam prawo spodziewać się że taka a nie inna część się w modelu znajduje. Zresztą gdyby dana część uległa awarii, to bym zamówił na podmianę to co wskazuje spis części.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.011 121 1
Ciekawą sprawę poruszyli koledzy związaną z firmowym montażem dekoderów w modelach od PIKO. W tym przypadku chyba mamy jednak do czynienia z wprowadzeniem klientów w błąd tj. oferowanie im dekoderów innych niż w oficjalnych zapowiedziach czy instrukcji obsługi (tam wyraźnie producent w rysunku poglądowym montażu dekodera opisał go jako typ XP 5.1 oraz podał jego numer katalogowy (56533), gdybyśmy chcieli go wymienić czy ewentualnie dokupić do modelu pozbawionego dekodera).
Wydaje się, że ta sprawa powinna zostać jednoznacznie wyjaśniona przez PIKO, dlaczego doszło do tej zamiany i dlaczego nie zostali klienci przed zakupem o tym poinformowani.
Poniżej skan z katalogu z "Nowości 2020", gdzie w opisie modelu SU46 jest umieszczony piktogram jaki dekoder będzie tam zamontowany.
XP 5.1.png

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.147 154 7
Nie zgadzam się z tą interpretacją. Jeśli lista części z jakich składa się model zawiera część o danym numerze katalogowym, to mam prawo spodziewać się że taka a nie inna część się w modelu znajduje. Zresztą gdyby dana część uległa awarii, to bym zamówił na podmianę to co wskazuje spis części.
Oczywiscie mozna sie nie zgadzac, ale obawiam sie, ze to moze byc smutna prawda. Sam chcialbym sie mylic. Co do czesci, ktora ulaglaby awarii, to nic przeciez nie szkodzi na przeszkodzie, aby zamontowac dekoder 5.1. To ze byl fabrycznie zamontowany 4.1 nie przeszkadza, aby zamontowac pozniej 5.1, zgodnie z lista czesci. Zatem jedno drugiemu nie zaprzecza.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.147 154 7
Wydaje się, że ta sprawa powinna zostać jednoznacznie wyjaśniona przez PIKO, dlaczego doszło do tej zamiany i dlaczego nie zostali klienci przed zakupem o tym poinformowani.
Dlaczego? Odpowiedz moze byc dziecinnie prosta (oczywiscie moja wersja). Po prostu im zbywaly, a obecnie jest problem ze scalakami.
Poniżej skan z katalogu z "Nowości 2020", gdzie w opisie modelu SU46 jest umieszczony piktogram jaki dekoder będzie tam zamontowany.
Pelna zgoda, tutaj punkt dla "nas" (klientow). Idac za ciosem, w legendzie, w obu katalogach mamy dodatkowy opis piktogramu:
1651851131629.png

Ale w "Katalogu 2022" mamy juz tylko tak niestety, takze bajzel:
1651851860176.png

Warto tez zobaczyc strone 33 i 34 katalogu, tam jest rozpiska dotyczaca wersji 4.1 i 5.1.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.133 88 0
Tylko pewno katalog nie stanowi oferty handlowej :D
A w instrukcjach obsługi przeważnie zastrzega się, że nie muszą odpowiadać rzeczywistości.

Tak czy owak, skoro kupiliście przedmiot niezgodny z katalogiem i instrukcją, możecie zgłosić do linii wsparcia PIKO. Coś tam pewnie odpowiedzą, co nie znaczy, że doślą nowszy dekoder.