• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU46

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.431 512 30
Bo chyba nie mają takich zderzaków.
Chyba Piko powinno takie zrobić, bo coraz więcej lokomotyw ma, niestety, takie z zaokrągloną górą. Nawiasem mówiąc, bardzo mi się nie podobają, tak jak i zderzaki, w których zewnętrzna tuleja jest połączona z tarczą, a nie z czołownicą - takie "negatywy" źle wyglądają (a tu mamy i jedno, i drugie). Ciekawe swoją drogą, czy taki kształt tarczy zderzaka ma jakieś zalety w porównaniu do klasycznych, okrągłych i prostokątnych?

matidj201

Aktywny użytkownik
Reakcje
445 8 0
Chyba Piko powinno takie zrobić, bo coraz więcej lokomotyw ma, niestety, takie z zaokrągloną górą. Nawiasem mówiąc, bardzo mi się nie podobają, tak jak i zderzaki, w których zewnętrzna tuleja jest połączona z tarczą, a nie z czołownicą - takie "negatywy" źle wyglądają (a tu mamy i jedno, i drugie). Ciekawe swoją drogą, czy taki kształt tarczy zderzaka ma jakieś zalety w porównaniu do klasycznych, okrągłych i prostokątnych?
Również osobiście mi się podobają takie zderzaki kwestią czasu jest i na pewno ktoś wydrukuje jako cześć zamienną.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
419 2 1
Czy lampy w modelu SU46 są na wcisk i czy łatwo je zdemontować?
Bo w modelach EU07 z tym demontażem to bywało nieraz ciężko.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.147 154 7
Szkoda tej wpadki Piko z niewłaściwym kolorem zderzaków. Osobiście nie pamiętam, aby w innych modelach VI epoki coś podobnego się zdarzyło? No cóż, pozostaje liczyć, że Piko poprawi kolor w egzemplarzach produkcyjnych, choć z drugiej strony w to wątpię, gdyż może być już za późno. W najgorszym wypadku pomaluje się je we własnym zakresie.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.147 154 7
Zaraz, zaraz chodzi o to, że one....były niebieskie w oryginale, a są tak zabrudzone, że wyglądają jakby były czarne? Jeżeli tak, to się nie przyjrzałem uważnie, wzrok i spostrzegawczość mam wyśmienitą, także bez obaw. Nawiasem mówiąc, niech się Kolega nie dziwi, gdyż np. Stonkom dawano wcześniej niebieskie zderzaki, a później malowano je na czarno (podobnie było z ostojami).

Ostatnio edytowane:

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.936 119 22
Naprawdę coś nie tak masz z oczami. Z czytaniem też, bo było już wcześniej wyjaśnione na czym różnica polega.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.937 111 11
@Rozjazd. Zakładam, może niesłusznie,że koledze @CoCu chodziło o poniższe

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.147 154 7
Czytałem uważnie powyższe posty. Ale ja pisałem o KOLORZE, a nie o KSZTAŁCIE zderzaków. Zdecydowanie to @CoCu ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Moje dwa posty powyżej wyraźnie traktują o kolorze, a nie kształcie, a mimo to @CoCu woli używać inwektywy niż nawet zrozumieć o co mi chodziło, nie mówiąc już o "normalnej" odpowiedzi.
PS. Dziękuję Koledze @mikl za uprzejmość.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.936 119 22
Teraz próbujesz wykręcić kota ogonem?

Wpierw ktoś zauważył, że zderzaki nie są prawidłowe:
W SP45-090 mamy nieprawidłowo odwzorowane mufy, teraz w SU46 wypadło na zderzaki
Ledwo dwa posty dalej zostało wyjaśnione o co chodzi z tą nieprawidłowością:
Chyba Piko powinno takie zrobić, bo coraz więcej lokomotyw ma, niestety, takie z zaokrągloną górą.
Aż nagle nasz kolega kilka postów później pisze:
Szkoda tej wpadki Piko z niewłaściwym kolorem zderzaków.
Jakiej wpadki z kolorem? Czy ktoś pisał że coś z kolorem jest nie tak?

Na moje zwrócenie uwagi dalej pisze o kolorze:
chodzi o to, że one....były niebieskie w oryginale, a są tak zabrudzone, że wyglądają jakby były czarne?
Teraz jednak pyta, bo chyba już sam nie wie czy problem leży w kolorze.

A teraz już tłumaczy, że chodzi mu o kolor:
Moje dwa posty powyżej wyraźnie traktują o kolorze, a nie kształcie
I jak teraz to rozumieć, skoro kolor nie stanowi żadnego problemu gdyż jest prawidłowy, zaś problemem jest kształt?

Jeśli już mamy krytykować producenta za błędy czy różnice, to ale róbmy to merytorycznie, czyli piszmy o tym co naprawdę stanowi problem, a nie piszmy o czymś co jest odwzorowane dobrze. Zaraz bowiem może się okazać, że ileś tam osób czytając o nieprawidłowym kolorze zderzaków pójdzie do sklepu i będzie sprzedawcy wybrzydzać że szkoda że kolor zderzaków jest nieprawidłowy. Mimo iż tak nie jest.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.147 154 7
@CoCu Przecież to jasne i z treści wynika, że moim postem nie nawiązywałem do wpisów Kolegów. Otworzyłem po prostu nowy wątek dotyczący koloru. Jeżeli jestem w błędzie, to wystarczyło tylko to napisać w jednym zdaniu, bez uciekania się do inwektyw. Tak trudno? Teraz Ty tracisz sobotni czas i ja na odpowiedzi w tę i z powrotem. Te kilka ostatnich postów zaśmieca niepotrzebnie wątek, wszystko z powodu 'bojowego' tonu Twojej wypowiedzi. Po co? Masz teraz satysfakcję?
PS Admina proszę o usunięcie śmieci.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
808 89 3
Szkoda tej wpadki Piko z niewłaściwym kolorem zderzaków. Osobiście nie pamiętam, aby w innych modelach VI epoki coś podobnego się zdarzyło? No cóż, pozostaje liczyć, że Piko poprawi kolor w egzemplarzach produkcyjnych, choć z drugiej strony w to wątpię, gdyż może być już za późno. W najgorszym wypadku pomaluje się je we własnym zakresie.
Przecież kolor zderzaków jest jak najbardziej prawidłowy. Nie zgadza się tylko ich typ, a co za tym idzie kształt.