• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU46

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.937 111 11
@M-G . Twoj wpis nic nie wnosi do tego wątku. Po prostu piszesz w eter.

O modelach od PIKO jakie byśmy chcieli jest osobny wątek na tym forum. Ten jest bardziej nastawiony na dyskusję o planowanych bądź już wypuszczonych modelach SU46 przez PIKO

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.431 512 30
Był już dwa modele SU46 z IV epoki w malowaniu fabrycznym, poza numerem prawie identyczne (39 i 50). Nie pamiętam, czy przydziały pokazane na modelach był pierwszymi tych konkretnych lokomotyw, ale na modelu SU46-039, która ma przydział lok. Poznań, nie ma daty ostatniej rewizji, co wskazuje na to, że jest to stan krótko po wyjściu z fabryki (modelu SU46-050 nie mam i nie wiem, jaki ma przydział i rewizję). W epoce IV innego malowania nie było, poza wprowadzeniem na sam koniec żółtych czół. W folderze nowości na 2022 jest zdjęcie lokomotywy z późniejszego okresu, już w zmienionym malowaniu, więc jeśli model rzeczywiście będzie w epoce IV, to tak wyglądać nie powinien.

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
659 5 2
Czy ktoś może ma przybliżone informacje o planowanym modelu SU46 w epoce czwartej? Czy będzie to malowanie i przydzial po opuszczeniu fabryki czy w późniejszym okresie?
Według mnie w zapowiedziach jest błąd w oznaczeniu epoki. Ten schemat malowania jest charakterystyczny dla lat 2000, a w IV epoce chyba w ogóle nie występował (według mojej wiedzy). W opisie powinna być VI epoka.
Jak wspomniał Andrzej Harassek w IV było jedno malowanie.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.133 88 0
na modelu SU46-039, która ma przydział lok. Poznań, nie ma daty ostatniej rewizji, co wskazuje na to, że jest to stan krótko po wyjściu z fabryki
Tak.

modelu SU46-050 nie mam i nie wiem, jaki ma przydział i rewizję
Szczecin, również pierwszy przydział po wyjściu z fabryki, rok 1977.

Najwyraźniej pomyślana pod wagony ze szczecińskim przydziałem, wydane mniej więcej w tym samym czasie.

Według mnie w zapowiedziach jest błąd w oznaczeniu epoki
Również tak sądzę. Błędna epoka w katalogu to "specjalność" PIKO :p

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
To jeżeli będzie późniejsza epoka to miód leje się na me serce. Też mi się tak wydawało, że ta "soczysta" zieleń nie pasuje do IV epoki.

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Ten schemat malowania jest charakterystyczny dla lat 2000, a w IV epoce chyba w ogóle nie występował (według mojej wiedzy). W opisie powinna być VI epoka.
Zgadza się dla lat 2000, ale tylko dla maszyn naprawianych rewizyjnie (obecnie poziom P4) w PESA Bydgoszcz. ZNTK do końca fukcjonowania czyli do 31.12.2004 stosowało fabryczny schemat.
Co do epoki IV, to nie zgadza się- schemat taki jak na zdjęciach w zapowiedziach, otrzymały maszyny prototypowe 001 i 002 (z mniejszymi żaluzjami sterowanymi hydrostatycznie), oraz egzemplarze 053 i 054. Wszystkie cztery maszyny miały jasnozielone ostoje. Tym nie mniej PIKO nie posiada najprawdopodobniej formy na żadną z nich. Bardzo możliwe że dobór zdjęcia jest niewłaściwy.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.784 179 15
Zgadza się dla lat 2000, ale tylko dla maszyn naprawianych rewizyjnie (obecnie poziom P4) w PESA Bydgoszcz. ZNTK do końca fukcjonowania czyli do 31.12.2004 stosowało fabryczny schemat.
Co do epoki IV, to nie zgadza się- schemat taki jak na zdjęciach w zapowiedziach, otrzymały maszyny prototypowe 001 i 002 (z mniejszymi żaluzjami sterowanymi hydrostatycznie), oraz egzemplarze 053 i 054. Wszystkie cztery maszyny miały jasnozielone ostoje. Tym nie mniej PIKO nie posiada najprawdopodobniej formy na żadną z nich. Bardzo możliwe że dobór zdjęcia jest niewłaściwy.

Nie ma formy na 053-54 i nie będzie.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.431 512 30
Bardzo możliwe że dobór zdjęcia jest niewłaściwy.
Jeżeli to faktycznie ma być IV epoka, to z całą pewnością zdjęcie jest niewłaściwe. Jeżeli jest błąd w opisie i będzie epoka V-VI, to wszystko jest możliwe, zdjęcie może być dobre, a może nie.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.011 121 1
Najprawdopodobniej na stronie internetowej piko-shop.de wkradł się błąd:niepewny: Model lokomotywy SU46 (52870/52871) w zielono-zielonym malowaniu w katalogu "Nowości 2022" jest opisany na epokę V. A co się ukaże, to dowiemy się tak naprawdę dopiero pod koniec listopada:p

SU46.png

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.431 512 30
Model lokomotywy SU46 (52870/52871) w zielono-zielonym malowaniu w katalogu "Nowości 2022" jest opisany na epokę V. A co się ukarze
To musieli poprawić, bo ja mam ten katalog nowości jeszcze w wersji niemieckiej (ściągnięty nieco wcześniej) i tam jest epoka IV. A poza tym proponuję nikogo nie karać, a raczej poczekać na to, co się ukaże. ;)

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.748 37 1
to zdjęcie jest z czasów po roku 2002. Lokomotywy tej serii do roku 2002 miały dwukolorowe malowanie czyli jasny zielony u góry a ciemny zielony na dole. Schemat jasny - ciemny - jasny był zastosowany tylko zastosowany na dwóch pierwszych prototypowych lokomotywach SU46-001 i SU46-002. Następne egzemplarze, jak i później te dwie po rewizjach miały malowanie jasny - ciemny do 1988/89 kiedy to dodano żółte czoło. Po likwidacji żółtych czół w niektórych egzemplarzach zastosowano malowanie jak na prototypach.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.696 39 4
Chyba nie! Schemat malowania -tak ale kolory nie? Przecież one nie mają seledynu tylko jakiś jasny zielony. Tak jak pozostałe typy lokomotyw.