• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU46

OP
OP
D

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.372 474 107
Moim skromnym zdaniem nie będzie to lokomotywa z IV epoki. Wskazuje na to :
-zdjęcie w katalogu,
-fakt, że Piko nie pierwszy już raz błednie podaje epoki,
-brak do tej pory modelu SU46 z okresu krótko po 2001r. w zielonym malowaniu bez żółtego czoła,
-wydanie wagonów typu "Y" w wersji na okres właśnie krótko po 2001 roku, które w moim odczuciu mają stanowić komplet z tą właśnie lokomotywą.

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
to zdjęcie jest z czasów po roku 2002. Lokomotywy tej serii do roku 2002 miały dwukolorowe malowanie czyli jasny zielony u góry a ciemny zielony na dole. Schemat jasny - ciemny - jasny był zastosowany tylko zastosowany na dwóch pierwszych prototypowych lokomotywach SU46-001 i SU46-002. Następne egzemplarze, jak i później te dwie po rewizjach miały malowanie jasny - ciemny do 1988/89 kiedy to dodano żółte czoło. Po likwidacji żółtych czół w niektórych egzemplarzach zastosowano malowanie jak na prototypach.
Pisałem wyżej- fabryka wypuściła 053 i 054 także w malowaniu z jasną ostoją. Malowanie takie jak na zdjęciu w katalogu otrzymywały lokomotywy naprawiane w latach 2004-2008 w zakładach PESA Bydgoszcz (OIDP 004, 007, 009, 010, 014, 024, 033, 034, 041, 053, 054 przy czym kolejne malowania nieco się różniły, w ostatnich malowanych na zielono przed PKP Cargo zastosowano szare czoło nad linią szyb dookoła górnego reflektora). Rzeczona SU46-009 wyszła z naprawy 06.09.2004, pod koniec eksploatacji miała na sobie troszkę ozdobników nadanych przez maszynistów.
Z kolei można powiedzieć że 053 i 054 wróciły do schematu fabrycznego po ostatniej naprawie w PESIE

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Tak, to nie będzie SU46-035. Model PIKO 52868 / 52869 będzie odwzorowywać lokomotywę SU46-043. Informacja została podana na forum 30 stycznia.
Sorry, rzeczywiście była taka informacja. Choć co będzie rzeczywiście wydane, to zobaczymy jak model się ukaże na rynku. Ale profilaktycznie posypuję głowę popiołem.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.937 111 11
Sorry, rzeczywiście była taka informacja. Choć co będzie rzeczywiście wydane, to zobaczymy jak model się ukaże na rynku. Ale profilaktycznie posypuję głowę popiołem.
Nie ma co się brudzić popiołem. Są wątki w których kolegi linki będą na pewno doceniane. Jak ten o którym wcześniej pisałem. Inaczej robi się bałagan na forum

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.183 132 19
Zgodnie z tym co dostałem w odpowiedzi od Piko Polska SU46 będzie w epoce Vc
PIKO 52870 / 52871? Ciekawe zatem jak definiowana jest podepoka Vc, nie uwzględniona póki co w normie NEM 825 PL, bo doświadczenie podpowiada mi, że będzie to raczej na pewno model z podepoki Vb, przy czym dla mnie osobiście nie ma to w sumie żadnego znaczenia, ale model byłby bardziej uniwersalny (pod kątem odwzorowania różnych składów), gdyby był właśnie z Vb.

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
124 1 0
PIKO 52870 / 52871? Ciekawe zatem jak definiowana jest podepoka Vc, nie uwzględniona póki co w normie NEM 825 PL, bo doświadczenie podpowiada mi, że będzie to raczej na pewno model z podepoki Vb, przy czym dla mnie osobiście nie ma to w sumie żadnego znaczenia, ale model byłby bardziej uniwersalny (pod kątem odwzorowania różnych składów), gdyby był właśnie z Vb.
Jaka by nie była to nie będzie to raczej IV a czy będzie to piąta wczesna czy późniejszą to już inna para kaloszy. W sumie nawet chyba odpisali mi jaki ma mieć numer

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
124 1 0
Tak ma być Vb, a więc będzie "uniwersalnie"

krzy.lok

Znany użytkownik
Reakcje
473 15 0
To jeszcze proszę napiszcie jaki będzie przydział i będzie wszystko wiadomo !
Prawda jest taka, że jaki by nie był przydział, to wystarczy że będzie granatowa z napisem PKP CARGO.... Nie czarujmy się, ale większość z nas na nią już czeka. Stonka, byk, jamnik znikały... to i ta w miarę szybko będzie znikała z sklepów.