• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU42/SM42/SP42

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.363 91 0
Masz rację, porównywałem stare ceny za stonkę z obecnymi za rumuna :D a jednak inflacja poszła. Rumun z poprawkami prawie 2 tysie, za tyle teraz stonki nie zrobisz do tego stanu, co na foto.

Za tę stonkę 5 lat temu zapłaciłem w Exito 580 zł, konwersja była zamawiana 2 lata temu, dekoder miałem z rozbiórki (okazja Allegro, miałem farta). No i elektronikę montowałem sam. Reflektory rzeczywiście tak jak piszesz, bo niedawno robione.

Teraz by to kosztowało może 50% więcej. Cenniki reflektorów, płytek, dekoderów sa dostępne - można policzyć.

Sytzmer

Aktywny użytkownik
H0m
MSMK
Reakcje
721 5 0
SU42-524 była moją pierwszą konwersją lokomotywy, ostatecznie konwersja posiadała trzy iteracje: malowanie, kalkomanie i detale, elektronika i reflektory. Obecnie, jest jedną z moich ulubionych lokomotyw, model przejeździł setki metrów makiet, nie tylko pod moimi sterami.

Model wykonany jest na bazie SM42-926 kupionej za 430 zł o ile pamiętam. Obecnie posiada:
- Dźwięk na ESU LokSound V5, z modyfikowaną ścieżką dźwiękową (wiele nowych dźwięków, np.: agregat do grzania wagonów)
- Podwójny głośnik (kostka cukru), który sprawia, że model jest głośny i lepiej brzmi
- PowerPack w celu płynniejszej jazdy
- Lampy od ZNTK Rybnik, zapalane sekwencyjne, pełne oświetlenie E1 + ściemnianie pod tym samym przyciskiem co załączanie Pc1
- Liczne blaszki od Ostbahn, w tym zgarniacze, wentylator, pulpit w kabinie i inne
- Podświetlany pulpit z dwoma haslerami (podświetlanymi indywidualnie)
- Właściwe gniazdo sprzęgu na przedzie lokomotywy + sprzęg elektryczny i sprzęgi pneumatyczne z gumy
- Wiele, wiele detali, takich jak: shp i zbiornik na wodę, sterownik agregatu w kabinie, przestrzenne przełączniki na pulpicie (+ butelka i książka pracy) i wiele innych

Sytzmer

Aktywny użytkownik
H0m
MSMK
Reakcje
721 5 0
Cóż, może nie powinienem się do tego przyznawać, ale nigdy nie pomalowałem ramy (kiedy robiłem pierwszy etap konwersji, ledwie dostałem aerograf, o projektowaniu kalek nie wspominając). Stąd wprawny obserwator może wyłapać, że Polsat ma rewizję chyba z 1998 jeżeli dobrze pamiętam :LOL:

TORONCIAK

Aktywny użytkownik
Reakcje
598 24 3

Sytzmer

Aktywny użytkownik
H0m
MSMK
Reakcje
721 5 0
Myślę, że zabudowa agregatu grzewczego jest tu głównie problemem. Gdyby za model odpowiedzialne było np ROCO, mogli by dodać to jako detal do doklejenia przez klienta

Sytzmer

Aktywny użytkownik
H0m
MSMK
Reakcje
721 5 0
Przyznam szczerze, że nie przykładałem się bardzo do układania okablowania - „zamyka się bez problemu i to mi starczy” rzekłem kiedy wymęczony walką składałem budę
Konstrukcja wymagała ode mnie między innymi przelutowania powerpacka i dorabiania innego obciążnika z ołowiu

IMG_4838.jpg

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.764 465 99
Przyznam szczerze, że nie przykładałem się bardzo do układania okablowania - „zamyka się bez problemu i to mi starczy”(...)

Zobacz załącznik 1014775
Tak to /niestety/ wygląda w tych modelach w większości przypadków po zamontowaniu dźwięku z głośnikiem typu kostka + kondensator :) U mnie podobnie w dwóch egzemplarzach (ZIMO MX645 + kondensator + głośnik 'kostka cukru'). Z tym, że ja u siebie wywaliłem tą oryginalna płytkę małą kwadratową, która u ciebie chyba jest pod tą niebieską izolacją z prawej strony. Gdy była ta płytka, lokomotywa stawała bez przyczyny. Gdy ją wywaliłem, problem zniknął. Dekoder lutowałem bezpośrednio do przewodów w modelu.
Taki urok tego wypustu. Chwalić tylko kolegów którzy opracowali płytki rozwiązujące problem tego bur....lu pod budą.

Ostatnio edytowane:

Sytzmer

Aktywny użytkownik
H0m
MSMK
Reakcje
721 5 0
U mnie o dziwo, razem z płytką, lokomotywa jeździ tak płynnie, że aż nie chciałem jej ruszać. Jedyne co zrobiłem, to za radą Karola z DCC24 usunąłem z niej jeden kondensator.
Co do dedykowanej płytki, obawiam się, że tutaj ktoś musiał by ją robić pod moje potrzeby, bym mógł zrealizować moje mapowanie wyjść. Jednakże, gdyby ktoś chciał mi w tym pomóc, na pewno zapłacił bym uczciwie, tym bardziej, że będę jeszcze robił conajmniej 5+2 stonek w niedalekiej przyszłosci.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.764 465 99
U mnie o dziwo, razem z płytką, lokomotywa jeździ tak płynnie, że aż nie chciałem jej ruszać. Jedyne co zrobiłem, to za radą Karola z DCC24 usunąłem z niej jeden kondensator.
...i pewnie to jest to, ale mam wątpliwości czy to widoczne jako dwa elementy na tej płytce to są kondensatory, ale raczej dławiki. Ja w każdym razie usunąłem wszystko. Do tej płytki fabrycznie niektóre przewody lutowane są do tego samego punktu lutowniczego, co już pokazuje lipę rozwiązania technicznego i cięcia kosztów.

smka.jpg

Przykładowe rozwiązania dławików: https://cdn.forbot.pl/blog/wp-content/uploads/2018/12/kurs_elektroniki_cewki_dlawiki.jpg
Niektóre przypominają rezystory z wyglądu, ale to na płytce PIKO wygląda jak jeden z pokazanego w linku obrazka.

Ostatnio edytowane:

Sytzmer

Aktywny użytkownik
H0m
MSMK
Reakcje
721 5 0
Chodzi i ten kondensator, połączony równolegle z silnikiem. W którejś aktualizacji Esu był błąd, który powodował skakanie lokomotywy przy ruszaniu i zatrzymywaniu. Obecnie został naprawiony z tego co pamiętam.
IMG_8590.jpeg

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.363 91 0
Głośniki owalne do PIKOwskiej stonki, możliwe do zamontowania w przeznaczonej do tego komorze pod lokomotywą, można zdobyć na portalach aukcyjnych, jako zdemontowane głośniki laptopów. Kiedyś kupiłem takie: https://archiwum.allegro.pl/oferta/glosniki-lenovo-thinkpad-t410-i8521143573.html

Jak Kolega planuje opracowanie kilku takich modeli, to można kupić wszystkie głośniki za cenę mniej niż jednego.

Sytzmer

Aktywny użytkownik
H0m
MSMK
Reakcje
721 5 0
Kupiłem jeden pikoski - są tragiczne, podwójna kostka cukru je miażdży.
Szczególnie po nowej aktualizacji ESU pozwalającej podkręcać bas.

EDIT: Dodatkowo, 35 zł za dwie kostki cukru, przy cenie dekodera, lamp i powepacka (nie mówiąc o robociźnie za montarz i podświetlanie kabin), to żadne pieniądze

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.363 91 0
Kupiłem jeden pikoski - są tragiczne, podwójna kostka cukru je miażdży.
Nie ośmielę się zaprzeczyć. W mojej rodzinie każdy noworodek jest komisyjnie zanoszony do zoo, żeby słoń nadepnął mu na ucho. Ale producenci laptopów przeważnie chwalą się olśniewającym dźwiękiem ;) Dlatego, gdybyś chciał wypróbować jeden z tych moich, mogę odstąpić za cenę samej przesyłki.