• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SM31 (typ 411D)

Bigi45

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
Przyszła dzisiaj moja SM31 w kolorze zielonym. Kolor nie za bardzo mi się podobał więc od razu porównałem ją do SM42-926 z zestawu. Z tego co wyczytałem na tym forum to kolor RAL powinien być ten sam dla obu lokomotyw (chyba, że się mylę ? ). Różnica jest ogromna. SM31 jest jakby wypłowiała w porównaniu do SM42. Jest jaśniejsza i barwa jest jakby bardziej zimna. Zrobiłem zdjęcia do porównania choć różnica na nich nie jest aż tak duża jak w rzeczywistości. A różnice zdecydowanie nie są subtelne.
20240906_173012.jpg
20240906_173035.jpg

Reakcje
110 25 2
Sprawdziłem fizycznym certyfikowanym wzornikiem barw palety RAL, (z datą ważności do 2026r.), porównując próbkę koloru 6024 i 6029 z modelem w świetle widzialnym D50. Już bez użycia spektrofotometru, gołym okiem było widać różnicę w kolorze z próbką 6029, co oznacza, że delta E pomiędzy kolorami jest większa niż 2. Tym samym można wnioskować, że to nie jest kolor 6029, a najbardziej pasującym jest 6024.
I co z tego wynika ? Zwróciłeś model , bo jest nieprawidłowo pomalowany ?

Kamil97

Aktywny użytkownik
Reakcje
189 0 0
Kolor nie za bardzo mi się podobał więc od razu porównałem ją do SM42-926 z zestawu.
SM42-926 jest w kolorze RAL 6029. Model SM31-108 jeśli ma odpowiadać wyglądowi po naprawie w 2007r. również powinien być w tym samym kolorze.

I co z tego wynika ? Zwróciłeś model , bo jest nieprawidłowo pomalowany ?
Nie będę zwracał, bo mi to nie przeszkadza, a poza tym były SM31 i w takim odcieniu jak model 108. Kolor sprawdziłem dla siebie i przy okazji podzieliłem się tym na forum, bo może ktoś będzie potrzebował.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
349 15 0
Panowie, kiedyś robiłem produkt, który wymagał malowania na kolory RAL. Z tego co pamiętam na 3 różne elementy braliśmy farby o tych samych nr. RAL z 3ch różnych źródeł. To była farba proszkowa, mieszana pod zamówienie samochodowa i farba dedykowana do drewna. kolor każdej z tych farb był inny i nic nie dało się z tym zrobić. Osobiście jestem zdania, że spuszczanie się nad odcieniami jest bez sensu. W realu też nic nie było idealnie jednakowe.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
277 35 1
Sprawdziłem fizycznym certyfikowanym wzornikiem barw palety RAL, (z datą ważności do 2026r.),
Jak certyfikowany to chyba kolory są odpowiednie. Co z kolorem pomarańczowego pasa i podwozia?

A wystarczy sobie porównać....
Pytanie, czy przed publikacją zdjęć została wprowadzona korekta koloru, tak by odpowiadały prawdziwym? Mam wątpliwości patrząc na biel poręczy.

Ostatnio edytowane:

Andrzej B

Aktywny użytkownik
Reakcje
323 34 16
Dajcie już spokój z tą analizą odcienia/koloru bo temat można sprowadzić do absurdu. Zawsze znajdzie się jakiś czynnik który będzie można powołać na tezę, że z kolorem jest coś nie tak. Model albo podoba się i ktoś jest zadowolony albo nie, niech sobie ponarzeka ale to co niektórzy robią jest już niezdrowe :niepewny:

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.536 60 1
Przecież to nie o odcień chodzi a o zgodność z wizualizacja przedprodukcyjną.
Dokładnie, ja nie twierdzę że kolor jest nieprawidłowo dobrany ale to nie jest ten który został zaprezentowany min na zdjęciach prawdziwej SM31 w katalogu. Wzięli po prostu zdjęcie byleby lokomotywa zielona była, potem widzieliśmy fotki gdzie model lokomotywy wyglądał jak 31 z katalogu a potem pojawiły się kolejne zdjęcia i nagle zonk bo zielony jakiś taki bladszy. Mam ten model i mi się podoba natomiast nie będę ukrywać, że liczyłem tu na inny odcień i gdy pojawi się model w tym malowaniu to zastąpi on poprzedni. Dłużej nie marudzę :X3:

Andrzej B

Aktywny użytkownik
Reakcje
323 34 16
Wiecie co.... a mi brakuje tych nierówności pofalowania blachy poszycia zewnętrznego. Jak patrzę na modele np ET22, SU/SP45, SM/SU42, ET21 oraz SM31 gładkie jak pośladki niemowlaka to od razu mam ochotę zwaloryzować go młotkiem ;););) Przecież fabrycznie nowa lokomotywa z tamtych czasów nigdy nie miała gładkiej blachy, ba nawet współcześnie produkowane lokomotywy też nie są gładkie jak karoseria samochodu. Czy wam to nie przeszkadza, taki gładki model bez najmniejszego zafalowania poszycia? ;););)

Z dedykacją dla Arekmiz

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.428 146 0
W taki razie proponuję złożyć pozew zbiorowy przeciwko PIKO lub petycję aby "zwinęli interes" i zaprzestali wszelkiej działalności ;););)

Z dedykacją dla Arekmiz

Bzdura, kula w płot, chłopie. Ja nic do Piko nie mam i nie mierzę spektrofotometrem odcieni farb na modelach. Ani w Piko ani w Roco, ani w Robo, ani w Tilligu, etc. Nie mierzę także wysokości i szerokości czcionek, nie wyszukuję błędnych dat rewizji, położenia poręczy, skrzyń pod podłogą wagonów, wymiarów reflektorów. I co najlepsze - nie mam modelu SM31 i nie będę go miał, bo mi po prostu nie pasuje do mojej kolekcji.

xTOMOx

Ostrzeżony
Reakcje
49 39 9
Mam pytanie co do dźwięku. W wersji Cargo był temat, że nie było słychać rozkręcania się obrotów silnika podczas zwiększania prędkości. Obroty były stałe. Jak jest teraz ?

Peper

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
172 1 0
Mam pytanie co do dźwięku. W wersji Cargo był temat, że nie było słychać rozkręcania się obrotów silnika podczas zwiększania prędkości. Obroty były stałe. Jak jest teraz ?
Raczej bez zmian. Mam wgrany obecnie dostepny projekt dźwiękowy Piko do SM31 i jest to samo. Obroty rosną na chwilę po czym spadają do wolnych.