• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SM31 (typ 411D)

Prażma

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 9 0
Wybaczcie jakość zdjęć, ale udało mi się zrobić telefonem dziś kilka zdjęć w sklepie Exito. Jako amator uważam, że kolor jest zbliżony do oryginalnego i mi się podoba, jednakże zaznaczam że to moja subiektywna opinia. Zdjęcia na brązowym regale zrobione w świetle słonecznym. Robiłem IPhone 11. Zdjęcie niestety w opakowaniu. Mam nadzieję, że coś pomogłem.

Załączniki

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
Wybaczcie jakość zdjęć, ale udało mi się zrobić telefonem dziś kilka zdjęć w sklepie Exito. Jako amator uważam, że kolor jest zbliżony do oryginalnego i mi się podoba, jednakże zaznaczam że to moja subiektywna opinia. Zdjęcia na brązowym regale zrobione w świetle słonecznym. Robiłem IPhone 11. Zdjęcie niestety w opakowaniu. Mam nadzieję, że coś pomogłem.

Kolor nie może być inny, jak RAL 6029, ileż o tym można pisać ?
Piko ma dobrze dobrane barwy palety RAL do taboru z zakresu lat 1990 do dziś.

Ja swoją "31" zrobiłem zanim jeszcze Piko ogłosiło, że będzie "zielona".
Jedyny słuszny kolor to RAL 6029.

401523116_284840637875161_5121598912006964324_n.jpg

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.114 87 0
Kolor nie może być inny, jak RAL 6029, ileż o tym można pisać ?
Piko ma dobrze dobrane barwy palety RAL do taboru z zakresu lat 1990 do dziś.
W sumie, jak ktoś chce mieć inny, to mu przemaluj :D

Nawet myślałem kupić, by komuś zlecić przemalowanie na wersję fabryczną, ale gdzie ja znajdę foto w kolorze z tamtych lat...

Niesamowite są te dyskusje o odcieniach pudeł lokomotyw PIKO. Najpierw spekulacje, potem porównywanie zdjęć ze sklepów, potem pojawia się model, ale nadal nie wiadomo, jak jest pomalowany :ROFL:

Kamil97

Aktywny użytkownik
Reakcje
189 0 0
Sprawdziłem fizycznym certyfikowanym wzornikiem barw palety RAL, (z datą ważności do 2026r.), porównując próbkę koloru 6024 i 6029 z modelem w świetle widzialnym D50. Już bez użycia spektrofotometru, gołym okiem było widać różnicę w kolorze z próbką 6029, co oznacza, że delta E pomiędzy kolorami jest większa niż 2. Tym samym można wnioskować, że to nie jest kolor 6029, a najbardziej pasującym jest 6024.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.536 60 1
Pozwolę sobie wstawić poniższe zdjęcie w celu porównania odcienia zielonego między modelami. Po lewej SU45 po prawej SM42 z przydziałem krakowskim - jest to inny odcień niż lokomotywy z zestawów startowych, moim zdaniem kolor SM31 i SM42 jest taki sam. Warunki trochę kiepskie bo sztuczne oświetlenie ale chyba widać o co chodzi.
IMG_20240906_192034.jpg