• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SM31 (typ 411D)

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.686 65 3
Czyli SM31-108, o ile będzie zielona, odwzorowuję próbę powrotu do fabrycznego koloru?
108 będzie miała zieleń używaną przez ZNTK, zieleń z Fabloku była ciemniejsza.
Tutaj sporo będzie zależeć od tego jaki kolor w rzeczywistości będzie mieć model lokomotywy SM31 108. Generalnie kiedy w latach dziewięćdziesiątych powrócono do malowania lokomotyw serii SM31 na kolor zielony to ich wygląd stał się bardzo zbliżony do wyglądu fabrycznego. Jednak odcienie zieleni z ZNTK bardzo często były jaśniejsze od odcieni fabrycznych. Czasami różnice były minimalne a czasem po ZNTK lokomotywy były bardzo blade. Drobne różnice też dotyczą wzoru znaków ostrzegawczych przed porażeniem "piorunków". W epoce IV i na samym początku V były malowane na żółtym prostokącie, czerwona błyskawica. Natomiast w latach dziewięćdziesiątych wprowadzono nowy wzór najczęściej nanoszony jako naklejka żółty trójkąt z czarną błyskawicą na białym kwadratowym polu. Oczywiście jeszcze pozostają daty wykonanych rewizji.
Tak więc to czy model SM31 z epoki V będzie się dało zaadaptować do epoki IV będzie zależeć od tego jaki odcień zieleni będzie zastosowany i od tego jakie zmiany będzie można wykonać a na jakie różnice będzie można przymknąć oko. A to już sprawa indywidualna posiadacza modelu.
Przedstawione wyżej zdjęcia nie do końca są miarodajne w kwestii kolorów. SM31 001 to prototyp i zdjęcie jest chyba z jakiejś drukowanej publikacji więc kolory na skutek edycji mogą być przekłamane. Natomiast SM31 143 na tym zdjęciu ma chyba trochę podkręcone nasycenie barw.

Ostatnio edytowane:

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
Czy ktoś próbował już rozpiąć światła czerwone w SM31-108 ?? Niestety wartości jakie podał Kolega @Elvis w tym wątku są zupełnie inne w tym modelu niż w modelu 118 PKP Cargo.
Jakiś czas temu Piko zmieniło projekt dźwiękowy dla SM31, dlaczego nie mam pojęcia.
Mam jeden dekoder Piko właśnie w SM31, jakiś czas temu przestał działać, wysłałem go do naprawy gwarancyjnej i wrócił już z wgranym nowym projektem.
Ten nowy projekt jest już dostępny, te nowe CV to 285 i 269 przy CV31=17.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.401 137 19
Myślicie, że jest szansa na powrót do sklepów malowania w PKP CARGO? Może w tym roku lub w przyszłym?
Na razie pierwsza edycja modelu w malowaniu PKP Cargo (SM31-118) nadal pozostaje w ofercie, choć bez podanego terminu ponownej dostępności - oznacza to, że producent jeszcze nie podjął decyzji czy model będzie wznawiać, czy też jednak wypadnie z oferty. Z reguły jest tak, że jeśli model się skończył i producent chce go doprodukować, to wraz z produkcją kolejnych edycji modelu danej konstrukcji, doprodukowuje równolegle wyprzedany model. Do sklepów trafiły właśnie dwie kolejne edycje "trumien", a model w malowaniu PKP Cargo nie ma nawet podanego terminu ponownej dostępności - podejrzewam, że może wypaść z oferty wraz z końcem roku, ale na ten moment nie jest to pewne. Jeśli Kolega jest zainteresowany nowym modelem ze sklepu, może się jeszcze rozejrzeć - może gdzieś się ostał. Można też po prostu zamówić model w swoim sklepie - sklep zamówi go u producenta - każde zamówienie modelu niedostępnego złożone przez sklep, zwiększa szansę na jego ponowną dostępność. Nawet jeśli pierwsza edycja modelu nie zostanie doprodukowana, można się spodziewać, że w przeciągu kilku najbliższych lat, zostanie taki wyprodukowany ponownie, może w innym schemacie malowania PKP Cargo albo po prostu z innym numerem. Ogólnie, model SM31-118 jest bez trudu dostępny na rynku wtórnym - zarówno w wersji analogowej jak i wersji cyfrowej z różnymi dekoderami dźwiękowymi, także w razie czego można go póki co bez trudu kupić również z drugiej ręki.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Dziwna cisza w temacie, a przecież własnie co ukazały się 2 modele SM31 w dwóch ciekawych malowaniach. ( Nie wiem, może już tu nie wypada chwalić firmy PIKO, bez względu na to co i jak zrobią) Zbieram się więc na odwagę i niniejszym chwalę. Modele prezentują się doskonale, kolory, detal, właściwości jezdne i dźwięki absolutnie bez zarzutu. Kupiłem oliwkę, ale obawiam się, że nie wytrzymam i wrócę do sklepu po zieloną.

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
41 5 1
Dziwna cisza w temacie, a przecież własnie co ukazały się 2 modele SM31 w dwóch ciekawych malowaniach. ( Nie wiem, może już tu nie wypada chwalić firmy PIKO, bez względu na to co i jak zrobią) Zbieram się więc na odwagę i niniejszym chwalę. Modele prezentują się doskonale, kolory, detal, właściwości jezdne i dźwięki absolutnie bez zarzutu. Kupiłem oliwkę, ale obawiam się, że nie wytrzymam i wrócę do sklepu po zieloną.
Wlaśnie dlatego, że cisza w temacie, nie zamówiłem zielonej tylo oliwkowa, z uwagi na moje wątpliwości co do poprawnego odwzorowania koloru. I nadal po ukazaniu się modelu, mogę znaleźć zdjeć innych niż te z katalogu producenta.
Co prawda kilka osób zapewniało, że to RAL, wielka firma i nie powinno być inaczej, niż na wizualizacji, no ale, to za mało.
Nie mam możliwości ogladniecia lokomotywy w sklepie, byłbym wdzięczny osobie, która zamieściła by zdjęcie 108-ki

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Ze zdjęcia nie będzie łatwo ocenić, czy kolor Ci odpowiada. Oglądałem modele w gablocie prezentacyjnej i przy świetle dziennym. I tak jak oliwkowa jest oliwkowa w obu przypadkach to 108 - dwie różne historie !

Ostatnio edytowane:

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.682 61 1
Wlaśnie dlatego, że cisza w temacie, nie zamówiłem zielonej tylo oliwkowa, z uwagi na moje wątpliwości co do poprawnego odwzorowania koloru. I nadal po ukazaniu się modelu, mogę znaleźć zdjeć innych niż te z katalogu producenta.
Co prawda kilka osób zapewniało, że to RAL, wielka firma i nie powinno być inaczej, niż na wizualizacji, no ale, to za mało.
Nie mam możliwości ogladniecia lokomotywy w sklepie, byłbym wdzięczny osobie, która zamieściła by zdjęcie 108-ki
Nie wiem czy moja opinia Ci pomoże ale też miałem wątpliwości odnośnie kupienia jak pojawiły się zdjęcia tej 31ki w bladozielonym kolorze. Jak zobaczyłem ją na żywo to prezentuje się naprawdę ładnie, nie jest to może taki zielony "nasycony" kolor jak w SM42 ale model jest naprawdę ładny i warty kupienia.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.401 137 19
Moim zdaniem na powyższym zdjęciu miniatura SM31-108 jest bladsza niż na żywo - mam jakieś porównanie, bo mam model w ręku, choć wiadomo, monitor nieskalibrowany, więc ciężko traktować to jako obiektywne porównanie. Ogółem nasyceniem koloru zielonego nie odbiega od większości wyprodukowanych przez firmę PIKO modeli lokomotyw serii SM42, a tamte i tak były malowane różnymi kolorami RAL. Moim zdaniem poniższe zdjęcia z sesji zdjęciowej w studio dobrze oddają kolor tego modelu, przy czym tak jak zauważyli moi przedmówcy, odbiór koloru zmienia się dosyć mocno wraz ze zmieniającymi się warunkami oświetleniowymi, podobnie z resztą jak większość innych kolorów (wpływ barwy światła na odbiór koloru).

51239_52306_id=38841.jpg

51449_52306_Detail_01_id=41892.jpg

51450_52306_Detail_02_id=41893.jpg

51451_52306_Detail_03_id=41894.jpg

51452_52306_Detail_04_id=41895.jpg

51453_52306_Detail_05_id=41896.jpg