• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SM31 (typ 411D)

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
414 2 1
A tak jest 012, jakaś kupa bez zdjęcia oryginału. Nawet nie to że w 4 epoce nie ma zdjęcia. Ja nie wiem czy w ogóle istnieje jakiekolwiek zdjęcie 012...
A ja sobie wypraszam określanie 012 mianem "jakaś kupa".
SM31 to górnośląski klasyk, a 012 widywałem wielokrotnie w codziennej pracy w Bytomiu. Mało tego, dla mnie akurat ten numer był jednym z ulubionych, stąd mam ten model wykonany przez EFC na moje indywidualne zamówienie i możecie mi uwierzyć, że model Piko jest wykonany perfekcyjnie. Faktycznie szkoda tylko, że nie został wydany z poprzednią rewizją tak jak mój, z roku 1985.

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.480 27 2
SM31 to górnośląski klasyk, a 012 widywałem wielokrotnie w codziennej pracy w Bytomiu. Mało tego, dla mnie akurat ten numer był jednym z ulubionych, stąd mam ten model wykonany przez EFC na moje indywidualne zamówienie i możecie mi uwierzyć, że model Piko jest wykonany perfekcyjnie. Faktycznie szkoda tylko, że nie został wydany z poprzednią rewizją tak jak mój, z roku 1985.
Tak zupełnie bez nerwów, wiesz... ile jest takich osób jak Ty? Jedna, dwie? Góra pięć?
Lud po ujrzeniu fotografii w katalogu ugruntował sobie numer 080 z Dolnego Śląska.
Nagle wychodzi 012 ze Śląska Górnego. Może ktoś w Piko sobie wykrzyknął Heimat Schlesien!
Pofandzoliły mu się regiony i jednak wyszło tak nie do końca. :D
Potem czytamy, że nie był wskazany ten konkretny numer inwentarzowy, a zdjęcie było poglądowe, aby pokazać oliwkową SM31.
Może tak było, a może nie. Ja tego nie łykam.
Wyszła 012 i okazuje się, że tutaj nie ma jej fotografii, a my lubimy porównywać. Znaczy są zdjęcia z epoki czwartej, ale w sumie to nie tego numeru i nie z tego regionu. Potem data się letko rozjechała i w zasadzie to już wóz wjeżdża w epokę piątą.
Zupełnie nie dziwię się ludziom H0, że są niespokojni. Tu dostali liścia od Roco, tutaj od Piko.
I to przy tak wyczekiwanych modelach.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.116 87 0
A może ma Kolega informacje, jak ta 012 była pomalowana w 1977, gdy wyszła z fabryki? Byłbym bardzo wdzięczny za wskazanie różnic w stosunku do modelu, datowanego na 12 lat później.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.683 15 0
Chyba nigdy, w dobie fotografii cyfrowej, nie będzie w sieci zdjęć które zostaną zrobione z poprawnym balansem bieli.
Jak najbardziej da się wykonać zdjęcie z poprawnym balansem bieli w dobie aparatów cyfrowych, wystarczy tylko odrobina wiedzy i ustawień.
Z automatem faktycznie bywa różnie, dlatego większość aparatów ma możliwość ręcznej zmiany balansu bieli.
Ja swój egzemplarz malowałem lakierem RAL 6029, jak będę miał możliwość to porównam go z fabrycznym Piko:
20231006_154309-01.jpg

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
Jak najbardziej da się wykonać zdjęcie z poprawnym balansem bieli w dobie aparatów cyfrowych, wystarczy tylko odrobina wiedzy i ustawień.
Z automatem faktycznie bywa różnie, dlatego większość aparatów ma możliwość ręcznej zmiany balansu bieli.
Ja to wiem, ty to wiesz... niestety, praktyka pokazuje co innego.
Osobiście w trybie "leń" korygowałem balans bieli/temperaturę barwową w postprocesie.
Więc można, tak. Ale mało kto to robi. A już na pewno nie ktoś, częstując zdjęcia logo "Piko Polska". Świat za szybko się dzisiaj kręci, nie ma czasu na przygotowania. Potem kolory mylą, a gdzie indziej brakuje barierki.

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
431 25 1
No właśnie. W fotografii produktowej jest to właśnie szczególnie ważne, żeby oddać rzeczywisty wygląd produktu. Jak ktoś ma to w nosie to niestety sam sobie wystawia laurkę. Wyobraźmy sobie np. co by było gdyby w katalogu Mercedesa nie zgadzały się kolory nadwozia. Ktoś zamawia auto za kilkaset tysięcy i ma niespodziankę :confused:

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.702 37 4
No i git! Ale zwróćcie uwagę, że między 3 foto, a 4, jest również różnica koloru. 3 wygląda prawie identycznie jak moja wizualka odnośnie balansu bieli stronę wcześniej i też ma więcej żółtego (tor, tłuczeń), natomiast 4 mocniej turkusowe i tłuczeń i tor już inny odcień. Czyli nawet w tej samej (?) sesji można mieć nieco inne kolory.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 11 9
Model SM31 z lokomotywowni Bytom będzie dobrze się prezentował w towarzystwie z miniaturą SM42-546 z lok Łazy Śląska DOKP jaki ukazał się dobre 8-lat temu.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.910 121 1
Proponowałbym wstrzymanie się z jednoznaczną oceną koloru (odcienia) naniesionego na model SM31-108. Ocena na podstawie tylko zdjęć może prowadzić do niewłaściwych wniosków (z czym wielokrotnie mieliśmy już do czynienia). Tym bardziej, że PIKO nie pomaga w prawidłowej ocenie, publikując takie fotografie (co zdjęcie to inny odcień). Może najwyższy czas, zatrudnić do robienia zdjęć bardziej profesjonalną osobę, abyśmy nie musieli za każdym razem zastanawiać się czy zielony jest zielony, czerwony to czerwony a pomarańczowy to na pewno jest pomarańczowy.
I druga sprawa dotycząca zderzaków.
Nie wiem czy to ważne ale w modelu SM-108 zderzaki (bufory) są z ruchomą pochwą (rozwiązanie nowsze stosowane obecnie) a nie ruchomym tłoczyskiem (rozwiązanie starsze).
Odnośnie zderzaków - są prawidłowe (nowszego typu).
Na moje oko zielona SM31-108 z tego okresu powinna mieć starszy typ zderzaka, ale ciężko to ocenić jednoznacznie po zdjęciu z takim kątem.
Przychylam się do zdania Kolegów, że w przypadku SM31-108 zostały użyte nieprawidłowe zderzaki (powinny być starego typu). Natomiast jednoznaczne rozstrzygnięcie zaistniałego problemu bez fotografii ukazującą lokomotywę ze zderzaki z okresu odwzorowania w modelu jest niemożliwe. Może ktoś takowe znajdzie:niepewny: