• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SM31 (typ 411D)

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.203 51 6
Ludzie , o co Wy bijecie pianę? ....
O coś trzeba. Inaczej nie byłoby tego forum. Jego jęcząco-marudzący charakter już od dawna mnie męczy, mimo, że przecież niejednokrotnie wynika z tych marudzeń coś dobrego ( Ty2 Roco) Zauważam znikomą ilość postów typu: Zobaczcie jaki fajny coś tam, albo jak dobrze odtworzono coś tam. Tylko ciągle wszystko źle, nie tak, i generalnie do dupy. W ogóle tak mało tu jakiejś takiej radości. Dla mnie SM31 to kolejny model, na który czekam i z którego się bardzo cieszę.

Zobaczcie Panowie, na ten detal !!! Naprawdę super.

Samba Si - jak mawia Klasyk !

Ostatnio edytowane:

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.538 60 1
Ale tu nie chodzi o marudzenie. Również z niecierpliwością czekam na SM31 i to w moim ulubionym bo zielonym malowaniu. Jak zobaczyłem pierwsze zdjęcie modelu to wielkie "łał" a jak pokazały się kolejne, na których odcień zielonego wyglądał zupełnie inaczej to się zacząłem mocno zastanawiać czy kupić teraz model czy poczekać na "lepszy" odcień. Po zdjęciach i wpisach na forum dochodzę do wniosku, że trzeba po prostu zobaczyć ten model na żywo żeby stwierdzić czy kolor się podoba czy nie.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
Ale tu nie chodzi o marudzenie. Również z niecierpliwością czekam na SM31 i to w moim ulubionym bo zielonym malowaniu. Jak zobaczyłem pierwsze zdjęcie modelu to wielkie "łał" a jak pokazały się kolejne, na których odcień zielonego wyglądał zupełnie inaczej to się zacząłem mocno zastanawiać czy kupić teraz model czy poczekać na "lepszy" odcień. Po zdjęciach i wpisach na forum dochodzę do wniosku, że trzeba po prostu zobaczyć ten model na żywo żeby stwierdzić czy kolor się podoba czy nie.
PIKO posiada kolorystykę polskich modeli, na prawdę nie ma czym się martwić. Tak samo jeśli chodzi o SM czy ROCO.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
Polska kolej to nie tęcza kolorów. Używano RALi jak 6008, 6014, 6029 itd ..... od lat i w tej materii nic się nie zmieniło i nie zmieni.
A to, że ktoś robi zdjęcia aparatem "do du_py" i ma ustawione wszystkie nastawy świata, to później mamy takie "pie_rdolety i dyrdymały słowotokowe" jakie mamy.
"Pierdzielimy" o tym za każdym razem, za każdym modelem, to jest CHORE !
Zero pozytywnych reakcji, wszystko BE, bo niemieckie, bo sre_ckie, co ujowe itd ..... to jest porąbane !

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.538 60 1
To naprawdę potrzeba wpisów ( opisujących kolor !!!!!!!!) żeby uznać, że model przed kupnem trzeba zobaczyć !!!???
Jak masz czas żeby jeździć po sklepach lub imprezach i zobaczyć na żywo to super. Ja nie mam na to kiedy sobie pozwolić i wchodzi w grę jedynie zakup przez internet. Oczywiście, zawsze można odesłać natomiast ja tego nie lubię robić i jak mogę zobaczyć przed zamówieniem na zdjęciach czy jest ok czy nie to dla mnie jest to wartościowa informacja.
PIKO posiada kolorystykę polskich modeli, na prawdę nie ma czym się martwić. Tak samo jeśli chodzi o SM czy ROCO.
I super. Natomiast różne "chochliki" się zdarzają a jakby nie patrzeć - kup sobie lakier takiego samego numeru u różnych producentów i można się zdziwić jaka występuje różnica odcieni pomimo, że powinien być ten sam. Nawiasem mówiąc, kurczowe trzymanie się kodu RAL bez rozjaśnienia na modelu w skali 1:87 powoduje, że oko odbiera go jako ciemniejszy niż jest w rzeczywistości, ale to pewnie wiesz.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
Nawiasem mówiąc, kurczowe trzymanie się kodu RAL bez rozjaśnienia na modelu w skali 1:87 powoduje, że oko odbiera go jako ciemniejszy niż jest w rzeczywistości, ale to pewnie wiesz.
Oczywiście, że wiem, w swoim wątku lata temu pisałem o tym, że każda skala ma swoje "prawa" i tak np dla skali 1:87 do każdego koloru dodajemy do 5% koloru białego. Nikt tego nie stosuje, bo ..... bo się nikt nie chce UCZYĆ, a jest tylko DAJ, DAJ i DAJ.

Ja w swoich modelach trzymam się sztywno kolorystyki RAL jako kolor podstawowy, ale z zachowaniem zasad modelarskich.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.731 60 9
Ja mam zamówione oba modele, ale tym razem w analogu i oba chcę mieć. Dekodery dźwięku pikowskie XP5.2S kupiłem już jakiś czas temu, czyste, nie nagrane za 70€ szt. Dźwięki i odpowiednio zmapowane funkcje, które dostosowałem do swoich widzimisię zapisałem w projekcie i wgrałem do dekoderów.
Jeżeli zielona SM31 będzie mieć inny odcień, to pojedzie z powrotem, myślę jednak że tak nie będzie. Jeżeli tak, to dekoder znajdzie miejsce w innej lokomotywie po zmianie dźwięków.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.894 121 1
SM31
W tej galerii jest jedno foto z 2009. Nie wiem czy ma jakąś wartość. Ale widać oznaczenie na zderzaku. Może to będzie wskazówką jakąś?
Właśnie, te oznaczenia mogą być wskazówką:) Tylko ja ich nie jestem w stanie zinterpretować. Może Koledzy się wypowiedzą, co oznaczają te symbole:niepewny:

Bez nazwy.jpg

I druga sprawa. Nie wiem czy Koledzy zwrócili uwagę, że lokomotywa SM31-108 ma inny układ poziomych poprzeczek na przedniej barierce, tj. są w tej samej płaszczyźnie, a nie jak w większości ze środkową niżej.

FB_IMG_1721452227409.jpg

Przeglądając zdjęcia innych lokomotyw SM31, znalazłem trzeci układ poprzeczek. Tym razem ze środkową w górze.

SM31-083-w-lokomotywowni-Nowy-Sacz-21-X-2001.jpg

Źródło: htp.org.pl

Kamil97

Aktywny użytkownik
Reakcje
189 0 0
I druga sprawa. Nie wiem czy Koledzy zwrócili uwagę, że lokomotywa SM31-108 ma inny układ poziomych poprzeczek na przedniej barierce, tj. są w tej samej płaszczyźnie, a nie jak w większości ze środkową niżej.
W sumie jest to ciekawostka, bo w tym przypadku układ poprzeczek jest poprawny na modelu Piko, a oryginał posiada jakąś dziwną modyfikację. Skrajne poprzeczki powinny być ponad reflektorami, tak by nie zasłaniały strumienia światła.

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.254 225 2
Ja bym zwrócił uwagę na czołownicę.
Na modelu jest inna niż w oryginale, chodzi o poprowadzenie rurek instalacji elektrycznej oświetlenia stopni wejściowych i inaczej rozmieszczone imitacje śrub przy dolnej krawędzi czołownicy. Piko ma drugą wersję czołownicy, patrz SM31-012.

JSz

Użytkownik
Reakcje
179 11 0
W sumie jest to ciekawostka, bo w tym przypadku układ poprzeczek jest poprawny na modelu Piko, a oryginał posiada jakąś dziwną modyfikację. Skrajne poprzeczki powinny być ponad reflektorami, tak by nie zasłaniały strumienia światła.
Może zaliczyła jakiegoś dzwona i naprawę wykonano doraźną metodą gospodarczą na szopie, a w takim przypadku liczy się sprawna sztuka a nie jakieś tam fanaberie i dążenie do oryginału. Nie wyklucza to również tego że w ZNTK-u też mogli pójść na łatwiznę.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.894 121 1
Ja bym zwrócił uwagę na czołownicę.
Na modelu jest inna niż w oryginale, chodzi o poprowadzenie rurek instalacji elektrycznej oświetlenia stopni wejściowych i inaczej rozmieszczone imitacje śrub przy dolnej krawędzi czołownicy. Piko ma drugą wersję czołownicy, patrz SM31-012.
Faktycznie, drobne nieścisłości występują. Co do "śrub", to na ten problem zwrócił już uwagę przy modelu w malowaniu PKP Cargo.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
728 5 1
Witam
Czy ktoś z osób tutaj zgromadzonych wie, na kiedy PIKO mniej więcej planuje wypuścić do sklepów modele SM31?
Planuję na giełdzie 1 września kupić jednocześnie SM31-108 oraz SM42 PolRegio, a nie wiem czy PIKO wyrobi się do końca wakacji.
Pozdrawiam Szymon :)

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.130 129 19
Według tego co aktualnie podaje producent, zarówno jeden jak i drugi model powinny być pod koniec sierpnia wysyłane do sklepów, a zatem na giełdzie 1 września powinny być już u sprzedawców, ale nikt niestety w tym momencie nie może tego zagwarantować. W sierpniu jest bardzo dużo polskich nowości, więc wysyłka dużych dostaw do Polski może chwilę zająć.

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Czy mogą koledzy poratować przedpremierowymi zdjęciami zestawu Polregio 57114? Myślę że to jedna z największych zagadek katalogu 2024, jak bardzo "hobby" ten zestaw będzie.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.586 64 3
A może ma Kolega informacje, jak ta 012 była pomalowana w 1977, gdy wyszła z fabryki? Byłbym bardzo wdzięczny za wskazanie różnic w stosunku do modelu, datowanego na 12 lat później.
Według mojej wiedzy lokomotywy serii SM31 fabrycznie były malowane na kolor zielony. Mogły występować nieduże różnice w odcieniach tego koloru ale to był zawsze kolor zielony. Na kolor oliwkowy malowano lokomotywy po naprawach okresowych w ZNTK Nowy Sącz gdzieś od samego końca lat siedemdziesiątych a proceder ten zakończono ok roku 1992-go.