• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SM31 (typ 411D)

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.408 3 0
Nie wiem czy to ważne ale w modelu SM-108 zderzaki (bufory) są z ruchomą pochwą (rozwiązanie nowsze stosowane obecnie) a nie ruchomym tłoczyskiem (rozwiązanie starsze).
Coś mi się wydaje koledzy, że z tymi zderzakami w modelu nie jest tak źle. Przeglądnąłem kilka innych zdjęć tych lokomotyw oraz tej ze zdjęcia tu pokazanego, tyle że trzeba to robić przy dużym powiększeniu zdjęć, i wydaje się, że w rzeczywistości te zderzaki są takiego typu (czyli nowsze) jak w modelu.
Moim zdaniem wskazują na to również szerokie tarcze zderzakowe, co widać choćby na ostatnim zdjęciu - w zderzakach starego typu były chyba zawsze węższe. Więc, według mnie, na jakieś 90% w modelu zderzaki są prawidłowe.

saabal

Użytkownik
Reakcje
26 5 1
Na wizualizacji jest kolor poprawny zbliżony do tego zdjęcia ze strony "ilostanu" wykonanego w 2008r. Na zdjęciu firmowym modelu pokazanym przez Przystaneksklep.pl jest niepoprawny w dodatku bez jednego bufora:D.
Jak na pierwsze wydanie takiego malowania lokomotywa powinna przedstawiać stan mniej więcej po rewizji, i od razu zaznaczam, nie jestem przeciwnikiem waloryzacji, czy nadawaniu koloru już długo eksploatowanego, aczkolwiek modele akurat w moim założeniu mają przedstawiać kolej i jej tabor tak jak przystało na wzorowo utrzymane egzemplarze.
Ten odcień zieleni wygląda jak zieleń na egzemplarzu odstawionym, czekającym na lepsze czasy czy finalne skreślenie.
Zobaczymy, jak trafi do sprzedaży.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.132 129 19
W zależności od oświetlenia, kolor zmienia odcień :rolleyes: ...

51239_52306_id=38841.jpg

52306_52307_piko_polska_2.jpg

52306_52307_piko_polska_1.jpg

52306_52307_piko_polska_3.jpg

To jest ten sam model, ten sam kolor, ale sfotografowany w różnych warunkach oświetleniowych. Nawet imitacja nasypu/tłucznia ma inny odcień na zdjęciu wykonanym w studio oraz na zdjęciach wykonanych podczas Giełdy w Sosnowcu.

Odnośnie zderzaków - są prawidłowe (nowszego typu). Proszę spojrzeć na fotografie pierwowzoru z interesującego nas okresu:

- źródło: ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=30546 https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=30547
- autor: Damian Szarek
- opis: "2008-03-23 - Szczecin - SM31-108 stoi na stacji Szczecin Gumieńce."

2008.03.23. - Szczecin Gumieńce - SM31-108 PKP Cargo (1), fot. Damian Szarek (IPT).jpg

2008.03.23. - Szczecin Gumieńce - SM31-108 PKP Cargo (2), fot. Damian Szarek (IPT).jpg

Ostatnio edytowane:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.683 15 0
Odnośnie zderzaków - są prawidłowe (nowszego typu). Proszę spojrzeć na fotografie pierwowzoru z interesującego nas okresu:
Na moje oko zielona SM31-108 z tego okresu powinna mieć starszy typ zderzaka, ale ciężko to ocenić jednoznacznie po zdjęciu z takim kątem.
Dla porównania zdjęcie pomalowanej już na niebiesko.
Zderzak zielonej.jpg Zderzak niebieskiej.jpg

W modelach:
Zderzak SM31-012.jpg Zderzak w modelu.jpg

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.280 47 0
Ustawianie tego modelu pod różnymi kątami nie zmieni faktu że kolor jest na nim wyblakły a nie soczysto zielony jak to ma miejsce na zdjęciu oryginału. Nie wiem czemu taki "zabieg" Piko miał służyć. Przyznam że liczyłem właśnie na taki soczysty odcień a nie takie coś nijakiego. Model mam zamówiony i go odbiorę a przez to czym został pomalowany będzie trzeba tą SM-kę zrobić mocno zajechaną w mocnej patynie.
Coś ostatnio z tymi kolorami im nie wychodzi bo jak dla mnie EN57-947 jest dla odmiany za ciemny. Oczywiście to tylko moja obserwacja ze zdjęć i być może zweryfikuję moje zdanie jak zobaczę model tej jednostki na żywo.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.702 37 4
Skoro wszyscy mają swoje racje to wypowie się kolegom grafik. Tak chłodnym okiem popatrzyłem na zdjęcia kolorów zamieszczonych przez kolegę @Remaj12. I na mój chłopski rozum, na tych targach czy tam prezentacji mieli zupełnie inne światło, BIAŁE. Zimne to się nazywa. Zrobiłem sobie symulację zdjęcia z targów i bardzo prosto można osiągnąć ten sam efekt co i na tym prezentacyjnym foto.
Wystarczy spojrzeć na...tłuczeń. Na fotach z targów jest wyraźnie szary i zimny, to samo rama (czy jak to fachowo zwać) na tym pierwszym foto wyraźnie żółty zawiera.
Tak więc jedne było robione powiedzmy 6500K(studio), a drugie poniżej 5000K(targi). To takie tam pitolenie fotograficzne.
Pytanie jest jedno, pierwsze zdjęcie jest podkręcone na ciepło, drugie w zimnym zrobione. Prawda jest pewnie pośrodku, tylko ciekawi mnie czy rzeczywiście świetlówki jakieś w hali potrafią tak rozbić kolory? Żeby z zielonego zrobił się turkusowy? Albo odwrotnie, czy tak kręcili pierwsze foto?

pikolec.jpg

52306_52307_piko_polska_2.jpg

saabal

Użytkownik
Reakcje
26 5 1
Pogodzę Was wszystkich! :D

Oliwkowa 108!

Ale Piko głupie, że takiej nie zrobiło. :X3:

Szczecin 1992 r.
Fotografia z kolekcji @Flipp1982

Zobacz załącznik 1064913
No i wszystko jasne, oliwkowa do przebicia na 108 bo Szczecin, a Zielona poczeka, jak wyjdzie w żywych kolorach.
Jakoś mnie nie przekonują wyjaśnienia dotyczące warunków oświetlenia, jest wyblakła bez wątpienia, odmienna od tego co Piko pokazało jako pierwowzór i jako model do katalogu.

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
I znów osoba decyzyjna w PIKO Polska nie błysnęła kwerendą archiwalną, a można było zrobić 108 w epoce IV. A tak jest 012, jakaś kupa bez zdjęcia oryginału. Nawet nie to że w 4 epoce nie ma zdjęcia. Ja nie wiem czy w ogóle istnieje jakiekolwiek zdjęcie 012...

Co więcej jest Pan tak niechlujny:

Zobacz załącznik 1064872

że do prezentacji produktu dla klientów nie jest Pan (lub Pana współpracownicy) nawet w stanie wstawić modelu porządnie na tory i wybrać egzemplarza który nie miałby braków- tu bez zderzaka... dramat... Szczerze gdybym był waszym przełożonym to po czymś takim zastanawiałbym się czy zatrudniam właściwe osoby, bo to nie pierwsza taka wpadka zespołu Piko PL- antyreklama

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
692 20 0
Pytanie do kolegów którzy byli i widzieli SM31-108 w Sosnowcu.
Jaki ma na żywo kolor blado zielony jak na zdjęciach Piko, czy soczyście zielony jak na wizualizacji?
Zacytuje sam siebie bo nie otrzymałem odpowiedzi.
Proszę o informację od osoby która widziała ten model na żywo, a nie zdjęcia czy wizualizacje..
Czy lokomotywa ma kolor soczystej zieleni, czy zieleni wyblakłej?
Proste pytanie i proszę o prostą odpowiedź.

pils_jul

Użytkownik
Reakcje
110 25 2
Zacytuje sam siebie bo nie otrzymałem odpowiedzi.
Proszę o informację od osoby która widziała ten model na żywo, a nie zdjęcia czy wizualizacje..
Czy lokomotywa ma kolor soczystej zieleni, czy zieleni wyblakłej?
Proste pytanie i proszę o prostą odpowiedź.
Osoba która była w Sosnowcu na giełdzie zrobiła zdjęcie jasnozielonego SM31 porównała kolor z modelu SM 42 (jasnozielonego) - jest taki sam .

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.480 27 2
PIKO Polska nie błysnęła kwerendą archiwalną
Co więcej, forumowiczom, którzy siedzą w domu i mają wolny wieczór, zajęło to kilka minut. Za darmo.
Ale widocznie tym wyżej się nie chce. Byle szybciej, byle więcej.
Zachodniopomorską oliwkową 108 w IV-tej łyknąłbym jak alkus setę.
Napisy eksploatacyjne są uniwersalne, lokomotywa została wyprodukowana w 1980 roku, na zdjęciu @rprail 8,5 roku po opuszczeniu fabryki. Datę rewizji śmiało można by dopasować albo nawet wyhaczyć oryginalną. Na budce nawet przydziału nie ma. ALE JEST FOTOGRAFIA. Nawet dwie.
Nawet jeśli nie byłaby umieszczona w katalogu, to jest łatwa do znalezienia w internecie.
Jeszcze niech się okaże, że wyłożyli się z odcieniem zieleni...

Można było tyle zrobić.