liczyłem na uczciwą IV epokę. Kolejna przykrość po pewnym rozczarowaniu zmianą numeru i przydziału w stosunku do zapowiedzi ze zdjęcia w katalogu.
Prawdę mówiąc, ja też liczyłem na trochę wcześniejszą datę. Ale trzeba też powiedzieć, że poza datą rewizji, którą da się odczytać tylko pod lupą, lokomotywa wyglądała dokładnie tak samo, jak 5 czy 10 lat wcześniej. Dla mnie to nie jest wielki problem, a na drugi, praktycznie identyczny model z inną datą chyba nie ma co liczyć w najbliższej przyszłości.
Wg niemieckiego podziału na epoki to ep. IV. Wg NEM 825 PL ep. V
Zgadza się, granice epok różnią się w różnych krajach, bo istotne zmiany na kolei, skutkujące wyglądem i oznaczeniami taboru w poszczególnych państwach zachodziły w różnym czasie. Nie mówiąc o tym, o czym już wielokrotnie pisano na forum, że granice epok nie są wyznaczone z dokładnością do jednego dnia i były długie okresy przejściowe, gdy epoki zachodziły na siebie w takim sensie, że jednocześnie (czasami w tym samym składzie) jeździł tabor we wcześniejszym i późniejszym malowaniu czy oznaczeniach.
widać datę rewizji jakby z 2008r. Poprawcie mnie proszę jeśli źle odczytuję (08.11.07)
A ja widzę datę jakby z 2007 roku.
Takie są, niestety, skutki nieprawidłowego, niezgodnego z normą pisania dat, nie tylko rewizji. Ale tak było w rzeczywistości...