• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SM31 (typ 411D)

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.365 137 19
Czyli zielona 108 z SPC też nie jest pewna i może wyjść dowolny numer?
Tak, dokładnie - jeżeli w katalogu z nowościami nie było podanego numeru, to nie ma się co przywiązywać do numeru na zdjęciu.
No właśnie. Zaczyna sie cyrk i zgadywanie.tak jak wczesniej przynajmniej można było sobie zarezerwować bo producenci robiąc wizualizacje trzymali się tego co jest na nie załączone, tak teraz jest "zdjęcie pogladowe". Zarówno PIKO i Rovo dostają ode mnie "nie doceniam" :)
Cóż... wcześniej producent starał się podawać numery, aby nie było wątpliwości, ale wówczas niezadowolenie było po stronie klientów było spowodowane zmianą numeru względem zapowiedzi... więc producent zmienił politykę i jeśli nie jest pewny na etapie opracowywania zapowiedzi, to po prostu nie podaje numeru inwentarzowego.
Czyli idąc dalej tym tropem nr lok. EP09 też mogą być inne niż na zdjęciach. Fajnie :(
Tak, numer inwentarzowy pierwszego modelu w zakładowym schemacie malowania PKP Intercity może być inny niż na zdjęciu (jest to tylko zdjęcie poglądowe). Pierwotnie miał być 014, ale nie będzie, a jaki ostatecznie wybrano... jeszcze nie wiem - pewnie dowiemy się dopiero w momencie opublikowania zdjęcia gotowego modelu. Co do EP09-046 nie ma wątpliwości, bo tu producent podał numer, więc jest pełna jasność.

PP1970

Znany użytkownik
Reakcje
3.205 88 0
No właśnie. Zaczyna sie cyrk i zgadywanie.tak jak wczesniej przynajmniej można było sobie zarezerwować bo producenci robiąc wizualizacje trzymali się tego co jest na nie załączone, tak teraz jest "zdjęcie pogladowe". Zarówno PIKO i Rovo dostają ode mnie "nie doceniam" :)
Przecież PIKO jest znane z nie trzymania się zapowiedzi co do epoki, przydziału i nr inwentarzowego. Ale na szczęście ich produkty nie znikają od razu ze sklepów, więc nie potrzebujemy zamawiać ich z góry. Możemy kupować to, co widzimy.

Z tym konkretnym modelem też czekam, aż będzie można go zobaczyć. Wg widocznego przydziału, to będzie epoka z zakresu IVb-IVc.

SU45-122

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 1
Model SM31-108 nie ma znaczka Fablok-u. A na lokomotywie w tym okresie co ukazany na modelu, był on zamontowany.Mam nadzieję, że będzie to tak samo jak w przypadku SM31-118, na stronie Piko jest zdjęcie bez znaczka, a model go już posiada. Chociaż jak widać w tym temacie również jest pewna niekosekwetność, bo na zdjęciu SM31-012, ktorę zostało wczorej opublikowane znaczek jest. Więc można się lekko pogubić.

Ostatnio edytowane:

Kamil97

Aktywny użytkownik
Reakcje
212 0 0
Model SM31-108 nie ma znaczka Fablok-u. A na lokomotywie w tym okresie co ukazany na modelu, był on zamontowany.Mam nadzieję, że będzie to tak samo jak w przypadku SM31-118, na stronie Piko jest zdjęcie bez znaczka, a model go już posiada. Chociaż jak widać w tym temacie również jest pewna niekosekwetność, bo na zdjęciu SM31-012, ktorę zostało wczorej opublikowane znaczek jest. Więc można się lekko pogubić.
Nie każda SM31 posiadała Fablok-a z lewej strony, przeglądając zdjęcia lokomotywy w tym schemacie można zauważyć, że często miały znaczek tylko z prawej strony.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.146 121 1
Nie każda SM31 posiadała Fablok-a z lewej strony, przeglądając zdjęcia lokomotywy w tym schemacie można zauważyć, że często miały znaczek tylko z prawej strony.
Jak widać na załączonym zdjęciu, ten konkretny egzemplarz (SM31-108), nie posiadał z lewej strony emblematu producenta (Fablok) i drabinki.

173211618_524922665163142_8363916087447562978_n.jpg

08.12.2006 r. - stacja Stargard Szczeciński - SM31-108 w oczekiwaniu na pracę. (facebook.com/Břetislav Vlaček)

Kamil97

Aktywny użytkownik
Reakcje
212 0 0
Jak widać na załączonym zdjęciu, ten konkretny egzemplarz (SM31-108), nie posiadał z lewej strony emblematu producenta (Fablok) i drabinki.
Co do drabinki, żeby nie było zaraz "afery", to był to element wyposażenia zakładany według potrzeby obsługi. Z prawej i lewej strony są po 4 pary uchwytów do jej zaczepienia, także mogła być zaczepinona, mogła leżeć na pomoście albo w ogóle jej nie być.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.146 121 1
Co do drabinki, żeby nie było zaraz "afery", to był to element wyposażenia zakładany według potrzeby obsługi. Z prawej i lewej strony są po 4 pary uchwytów do jej zaczepienia, także mogła być zaczepinona, mogła leżeć na pomoście albo w ogóle jej nie być.
A, tego nie wiedziałem. Oglądając zdjęcia czy sam model, odniosłem wrażenie, że drabinka jest na stałe przymocowana. Cóż, człowiek całe życie się uczy:)

OP
OP
SU45-034

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
822 89 3
Brawo PIKO Polska, nawet tak prosty model nie może być wiernie odtworzony, mimo tak dobrej bazy i ilości zdjęć w sieci. Żenada na kwadratu :podstepny:

Kamil97

Aktywny użytkownik
Reakcje
212 0 0
Czemu według Kolegi @SU45-034 lokomotywa nie powinna mieć drabinki? Żeby wiedzieć czy tego elementu nie powinno być, trzeba by mieć zdjęcia z obu stron wykonane w tym samym czasie.
Tak jak wcześniej pisałem, drabinki w SM31 jaki i w SM/SP42, były jako fabryczne wyposażenie lokomotywy. Dodatkowo był to element "ruchomy" jednego dnia mogła być z prawej strony, drugiego z lewej, a trzeciego leżeć gdzieś na szopie. Piko wyszło z założenia, że lepiej dać i kto będzie chciał to sobie zdemontuje. Łatwiej jest zdjąć niż dorobić.

OP
OP
SU45-034

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
822 89 3
Czemu według Kolegi @SU45-034 lokomotywa nie powinna mieć drabinki? Żeby wiedzieć czy tego elementu nie powinno być, trzeba by mieć zdjęcia z obu stron wykonane w tym samym czasie.
Tak jak wcześniej pisałem, drabinki w SM31 jaki i w SM/SP42, były jako fabryczne wyposażenie lokomotywy. Dodatkowo był to element "ruchomy" jednego dnia mogła być z prawej strony, drugiego z lewej, a trzeciego leżeć gdzieś na szopie. Piko wyszło z założenia, że lepiej dać i kto będzie chciał to sobie zdemontuje. Łatwiej jest zdjąć niż dorobić.
Myślę, że Piko wyszło z tego założenia co zawsze. Robimy zgodnie z formą i tyle.