• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SM31 (typ 411D)

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
474 69 32
Coś się zaczyna i coś się zawsze kończy. W nasze małe, kolejkowe życie, wpisała się niedawno jedna z licznych, polskich konstrukcji, która właśnie kończy swój żywot na prawdziwych, stalowych szlakach, A szkoda, taka była ładna, nasza :)
Myślę, że mod głowy mi nie urwie za ten krótki, sentymentalny filmik , jaki pokusił się zrobić jeden z miłośników polskiej kolei. Można porównać i nacieszyć oko czymś żywym :)

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.787 15 0
Na FB SKPL są zdjęcia konwersji na bazie nowej fabrycznie Piko. Model SM31-111 SKPL To jest przemalowana z "cargowskiej" ale czy w pełni odzwierciedla oryginał?
Jest przemalowana bardzo dobrze, jedynie tłumik w modelu nie jest zgodny z oryginałem oraz antena powinna być szara.
Biała drabinka mogłaby być fajnym smaczkiem, ale ogólnie model wyszedł bardzo ładnie.

EDIT:
Zauważyłem jeszcze, że obudowa zbiornika paliwa jest pomalowana na szaro.
Powinna być czarna w tym ezgemplarzu.

RobertM

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam
Przeglądałem posty na forum z nadzieją znalezienia jakiejś wskazówki odnośnie mojej SM31 PKP Cargo od Piko, ale nie widzę, żeby ktoś poruszył mój problem. Otóż mam ją w wersji analog z dokupionym dekoderem ESU 58412 i po zainstalowaniu pakietu zastępczego, który jest skonfigurowany raczej standardowo (światła przednie pod F0, kierunkowo), światła działają jak w trybie manewrowym, tzn. świecą się zawsze bez względu na kierunek z przodu i z tyłu tylko po stronie maszynisty. Po zmianie kierunku zmieniają stronę. Nie widzę przyczyny takiego działania, ustawiłem wyjścia tak, jak w Pikowskim Booklecie. Inny dekoder z pakietem od EU07 zachowuje się tak samo. Gdzie jest szkopuł, bo przecież z Pikowskimi dekoderami te loki zachowują się normalnie. Może ktoś będzie umiał pomóc, z góry dziękuję.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.862 525 30
po zainstalowaniu pakietu zastępczego, który jest skonfigurowany raczej standardowo (światła przednie pod F0, kierunkowo), światła działają jak w trybie manewrowym, tzn. świecą się zawsze bez względu na kierunek z przodu i z tyłu tylko po stronie maszynisty. Po zmianie kierunku zmieniają stronę.
A może kolega @RobertM trochę jaśniej? Czy światła działają standardowo (światła przednie pod F0, kierunkowo), czy tak, jak w trybie manewrowym? I co oznacza, że
z Pikowskimi dekoderami te loki zachowują się normalnie.
Co to znaczy normalnie?

RobertM

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A może kolega @RobertM trochę jaśniej? Czy światła działają standardowo (światła przednie pod F0, kierunkowo), czy tak, jak w trybie manewrowym? I co oznacza, że

Co to znaczy normalnie?
W pakiecie światła są ustawione standardowo (pod F0, kierunkowo), czyli powinny świecić wszystkie 3 od strony kierunku jazdy, a świecą dokładnie jak w trybie manewrowym z lewej strony od kierunku jazdy z przodu jedno i z tyłu jedno.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.862 525 30
Kiedy świecą jak w trybie manewrowym, po naciśnięciu klawisza F0 (światła)? Przycisk F0 powinien uruchamiać wyjścia funkcyjne świateł czołowych, a nie żadne z wyjść dodatkowych (AUX). Czy tak jest to zmapowane? Nie wiem, jak jest w instrukcji Piko, więc się tu nie wypowiem.

RobertM

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kiedy świecą jak w trybie manewrowym, po naciśnięciu klawisza F0 (światła)? Przycisk F0 powinien uruchamiać wyjścia funkcyjne świateł czołowych, a nie żadne z wyjść dodatkowych (AUX). Czy tak jest to zmapowane? Nie wiem, jak jest w instrukcji Piko, więc się tu nie wypowiem.
Dokładnie tak jest zmapowane. Według instrukcji Pikowskiej, ichnie dekodery powinny być mapowane z wyjściami funkcyjnymi:
F0f / F0r - white headlight front and rear
AUX1 - train end light (red)
AUX2 - train end light front (red)
AUX3 - driver cab lighting
AUX4 - wrong signal
AUX5 - high beam
AUX6 - chassis lighting
AUX7 - shunting signal, direction dependent
Czyli raczej standardowe mapowanie i takie też jest w moim dekoderze ESU 58412.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.862 525 30
F0f / F0r - white headlight front and rear
AUX1 - train end light (red)
AUX2 - train end light front (red)
AUX3 - driver cab lighting
AUX4 - wrong signal
AUX5 - high beam
AUX6 - chassis lighting
AUX7 - shunting signal, direction dependent
To jest obsadzenie wyjść funkcyjnych. Pytanie, jak są zmapowane klawisze, tzn. który klawisz włącza które wyjście.

RobertM

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
To jest obsadzenie wyjść funkcyjnych. Pytanie, jak są zmapowane klawisze, tzn. który klawisz włącza które wyjście.
Klawiszologia w stosunku do samych wyjść funkcyjnych wygląda tak:
Forward, F0, not F6 - Front light [1]
Reverse, F0, not F6 - Rear light [1]
F3 - AUX3
Forward, F4, not F6 - AUX1 [1]
Reverse, F4, not F6 - AUX2 [1]
F5 - AUX6
F7 - AUX4
F8 - AUX5

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.862 525 30
Klawiszologia w stosunku do samych wyjść funkcyjnych wygląda tak:
Forward, F0, not F6 - Front light [1]
Reverse, F0, not F6 - Rear light [1]
To znaczy, że aby działały normalnie światła białe i czerwone, nie może być jednocześnie wciśnięty klawisz F6 - ale to pewnie Kolega wie... Światła czerwone włącza się F4, to pewnie też Kolega wie. Jeżeli to nie działa, to nie umiem pomóc, przynajmniej na odległość...

RobertM

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
To znaczy, że aby działały normalnie światła białe i czerwone, nie może być jednocześnie wciśnięty klawisz F6 - ale to pewnie Kolega wie... Światła czerwone włącza się F4, to pewnie też Kolega wie. Jeżeli to nie działa, to nie umiem pomóc, przynajmniej na odległość...
F6 to tryb manewrowy, dlatego wyłącza normalne działanie świateł. Dzięki za szczerą chęć pomocy.

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
270 2 1
Do kolegow ktorzy kupili i uzywaja w DCC - brac z orginalnym dekoderem dzwiekowym Piko czy w analogu i dolozyc ESU?
Drugie pytanie - czy wiadomo jaki dekoder Piko przebrandowalo?

Reakcje
12 0 0
Do kolegow ktorzy kupili i uzywaja w DCC - brac z orginalnym dekoderem dzwiekowym Piko czy w analogu i dolozyc ESU?
Mam Piko i ESU.
Piko ma nawet fajny dźwięk,ale ma dwa mankamenty:
1.Bardzo często załącza się sprężarka i zagłusza dźwięk silnika.
2. Brak możliwości wyłączenia czerwonych świateł co z wahadłem na haku wygląda słabo.(trzeba w CV pogrzebać)
ESU jak dla mnie bez wad.