• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SM31 (typ 411D)

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
752 35 5
Z seminarium (zresztą wątpliwej jakości dźwięku i obrazu) niewiele się dowiedzieliśmy ad problemu czerwonych świateł. Zatem zapytam ponownie, czy u innych Kolegów też występuje problem jak wyłączyć czerwone światła w modelu z fabrycznie zamontowanym dekoderem dźwięku? A może nikt nie kupuje tego modelu z fabrycznie zamontowanym dekoderem dźwiękowym? Czy Kolega @Ty42-89 poradził sobie już z tym? Mój model trafi w moje ręce dopiero w poniedziałek, także zdam relację.
Kolego była już o tym mowa. Model z fabrycznym dekoderem dźwięku nie ma możliwości wyłączenia świateł czerwonym przycisk F0 uruchamia zarówno świata białe jak i czerwone, w zależności od kierunku jazdy. Co ciekawe, Piko zaproponowało jedynie 21 funkcji w swojej tabeli, więc wolne funkcje są. Niestety z tego co mi wiadomo, Piko nie udostępniło jeszcze pliku dźwiękowego z SM31.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
@michu88 i @Artur_BJ dziękuję - wiem, że była o tym mowa i czytałem o ręcznej modyfikacji CV (na własne ryzyko). Moje pytanie było inne, czy wszyscy, którzy zakupili ten model mają tak samo, czy ta przypadłość trafiła się tylko niektórym.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
752 35 5
@michu88 i @Artur_BJ dziękuję - wiem, że była o tym mowa i czytałem o ręcznej modyfikacji CV (na własne ryzyko). Moje pytanie było inne, czy wszyscy, którzy zakupili ten model mają tak samo, czy ta przypadłość trafiła się tylko niektórym.
Dekoder fabryczny jest tak zaprogramowany dla wszystkich jednakowo. Pozostaje albo ręczne przeprogramowanie, albo trzeba czekać aż Piko udostępni dźwięk dla swojego modelu w Piko programatorze i wówczas będzie można przerobić funkcje wg swojego uznania. Piko w SU46 podobnie to rozwiązało, w wersji fabrycznej brak możliwości wyłączenia czerwonych świateł, co w mojej opinii jest niedopuszczalne przy dekoderze 22 pin.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
albo trzeba czekać aż Piko udostępni dźwięk dla swojego modelu w Piko programatorze i wówczas będzie można przerobić funkcje wg swojego uznania.
Na pewno nie będę inwestował z tego powodu w Piko programator :mad:. Prędzej model po prostu zwrócę i zamienię na anologowy z innymi opcjami dźwiękowymi. W SU46 PKP Cargo (niebieski) jest wszystko jak należy, chyba, że Koledze chodzi o pierwszy wypust - to nie wiem, bo nie mam.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
752 35 5
Na pewno nie będę inwestował z tego powodu w Piko programator :mad:. Prędzej model po prostu zwrócę i zamienię na anologowy z innymi opcjami dźwiękowymi. W SU46 PKP Cargo (niebieski) jest wszystko jak należy, chyba, że Koledze chodzi o pierwszy wypust - to nie wiem, bo nie mam.
Dobry sklep ma programator i może to zrobić przy okazji zakupu. Niebieska SU46 PKP Cargo w pierwotnej wersji dekodera ma światła czerwone w standardzie zapalane z białymi w funkcji f0.

Reakcje
91 0 0
Dzień dobry. Używam sprzęgów śledzi od Roco. Do tej pory pasowały do wszystkich modeli PIKO. Ale w mojej SM31 taki standardowy śledź nie klinuje się w gnieździe. I tu moje pytanie: czy ktoś wymieniał standardowe sprzęgi oczkowe na śledzie i czy to działa normalnie, czy tylko u mnie jest coś nie tak.

Reakcje
65 5 0
Dzień dobry. Używam sprzęgów śledzi od Roco. Do tej pory pasowały do wszystkich modeli PIKO. Ale w mojej SM31 taki standardowy śledź nie klinuje się w gnieździe. I tu moje pytanie: czy ktoś wymieniał standardowe sprzęgi oczkowe na śledzie i czy to działa normalnie, czy tylko u mnie jest coś nie tak.
Ja wymieniałem i wszystko jest ok. Wydaje mi się tylko, ze tam trzeba było uważać, żeby element przejściowy nie wypadł albo nie został na oczkowym - do sprawdzenia w instrukcji.

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
91 7 0
Też wymieniałem i jest ok. Trzeba tylko uważać przy wymianie. U mnie z jednej strony odpadł zgarniacz (kolega @jjobs1 chyba miał właśnie to na myśli we wcześniejszej wypowiedzi), ale przy założeniu śledzia bez problemu dało się zgarniacz zamontować na swoje miejsce. Z drugiej strony przy pomocy pęsety już nie było problemu i zgarniacz nie odpadł. Ładnie się śledzie spasowały z obu stron.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
91 0 0
Dziękuję bardzo za pomoc. Wygląda na to, że odpinając standardowy sprzęg zupełnie nie zwróciłem uwagi na zganiacze. I niestety mi gdzieś wsiąkły. Rozumiem, że razem z gniazdem zapewniają długość potrzebna na prawidłowe osadzenie sprzęgu. Jeśli dobrze patrzę w instrukcji, to te właśnie zganiacze to cześć zapasowa nr 30.

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
91 7 0
Dziękuję bardzo za pomoc. Wygląda na to, że odpinając standardowy sprzęg zupełnie nie zwróciłem uwagi na zganiacze. I niestety mi gdzieś wsiąkły. Rozumiem, że razem z gniazdem zapewniają długość potrzebna na prawidłowe osadzenie sprzęgu. Jeśli dobrze patrzę w instrukcji, to te właśnie zgarniacze to cześć zapasowa nr 30.
Tak. Element 30 (zgarniacz) musi być w celu prawidłowego osadzenia sprzęgu. To jest właśnie to co mi odpadło po jednej stronie podczas wymiany na śledzia. Bez zgarniacza sprzęg luźno będzie się przemieszczał w gnieździe.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.635 443 99
Mam pytanie interwencyjne. Zanim wyjdzie SM31 w epoce IV chciałem zapytać, czy ktoś wie, czy ta seria lokomotyw była eksploatowana przez PKP /na jakich stacjach/ we wschodniej DOKP?

SM31 używano raczej tylko do manewrów?Jeździły te lokomotywy z pociągami pomiedzy różnymi stacjami jak np. Gagariny, czy tylko w obrębie manewrów na dużych macieżystych stacjach?

Ja tak szczerze to nie kojarzę abym kiedykolwiek spotkal na szlaku czy stacji przedstawiciela tej serii ... stąd zapytanie. Zastanawiam się czy nabyć wogole kiedykolwiek ten model, bo sentyment to ja mam ale raczej do tego, co widziałem na wlasne oczy.

Ostatnio edytowane: