• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SM31 (typ 411D)

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
763 85 8
Blaszki są ok tym bardziej, że lokomotywa normalnie jeździła. Nagle się zatrzymała po przejechaniu zabrudzonego odcinka toru i już nie ma żadnej reakcji ani w cyfrze ani w analogu. Model będzie do reklamacji.
A co na to centralka gdy lokomotywa jest na torze testowym, ewentualnie jeśli kolega ma np. ESU Tester? Swoją drogą PIKO ostrzega przed całkowitym „reset”, wtedy szlag trafia całą konfigurację. Jedynie zalecane przejście do ustwień fabrycznych to CV8=8.
Potencjalny problem, to pozostawienie naładowanego kondensatora, po zdaniach CV na torze testowym, przy natychmiastowym przejściu na tor główny. Czy to akurat dotyczy pikowskiego, tego nie wiem.
Dla zaoszczędzenia czasu warto skontaktować się z PIKO tech support. Inna opcja to bezpośrednio z Uhlenbrock, dekodery PIKO to ich wyrób.

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.317 230 2
Na szczęście jest coś takiego jak programator "Piko Smart coś tam", którym można poprawić niedoróbki producenta. Same dźwięki od Piko nie są złe.
Muszę odszczekać to co napisałem. Odczytać ustawienia z dekodera się da, ale zapisać zmienione ustawienia się nieda za pomocą programatora Piko. Na stronie producenta schemat dźwięków do SM31 jest niedostępny.

DBAG

Użytkownik
Reakcje
47 1 0
Czy drabinka na dach powinna być zamontowana pod kątem, czy akurat mi się trafił model z krzywo wklejoną drabinka.
Poza tym model piękny!!!

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
897 34 1
...Aż strach pomyśleć, jak Piko postanowi zrobić SM/SP42 w takiej jakości, to pozostanie nam stare chyba tylko skreślić z inwentarza i złomować.
Przy tej sprzedaży, popycie na tę ponoć brzydką Stonkę - wątpię aby PIKO zdecydowałoby się na taki ruch. To się $$$ nie opłaca. Może, gdyby ktoś wypuścił "lepszy" model - to wtedy. Na MTB liczyć raczej nie można, Roco ma polski rynek trochę w ...*
A co do innych manufaktur, większych i mniejszych... Trudno powiedzieć. Cenowo byłoby, jak to często mów pan unboxing, "słono".

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.171 56 1
Piękny model. Aż strach pomyśleć, jak Piko postanowi zrobić SM/SP42 w takiej jakości, to pozostanie nam stare chyba tylko skreślić z inwentarza i złomować.
PIKO jeszcze nie wyczerpało wszystkich wariantów malowań stonki. Może to zrekompensowałoby niedoskonałości techniczne. W porównaniu z tym, co się działo w latach bliskich premierze SM42, teraz jest bieda i nuda.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Jednak zwróciłem uwagę na niemożność wyłączenia świateł czerwonych w modelu z fabrycznym dekoderem 5.1. Żadna opcja nie przewiduje wyłączenia świateł końca pociągu i świecą one zarówno pod F1 jak i F4 (światła pociągowe). Czy u Was jest taki sam problem?
Czy inni Koledzy mają ten sam problem co Kolega @Ty42-89 ? Zamierzam właśnie zakupić model i jestem zakłopotany, czy wersja dźwiękowa, która jest już w ciemno zakupiona przeze mnie jest dobrym rozwiązaniem?
Czytając Kolegi dalsze wpisy odnotowuję, że po zmianach CV wg Kolegi Elvisa, stało się coś takiego:
A mnie po wprowadzeniu tych zmian lokomotywa zrobiła okrążenie po makiecie po czym jak się zatrzymała tak już zero reakcji.
Moje pytanie, czy podczas tego okrążenia udało się wyłączyć światła czerwone końca pociągu?

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Najprościej rzecz ujmując:
CV261=5 zmień na 1
CV269=10 zmień na 2
wyłączy to światła czerwone z klawisza F0
Na F4 są zrąbane światła mocne, bo rozświetla się tylko górny reflektor, a nie wszystkie, ale tym sposobem, bez grzebania w CV, zaświecą się nam również światła czerwone.
Aby wyłączyć jazdę manewrową spod F7 musimy zmienić CV31=31, na 17, potem CV32 na 0, choć niby ta wartość już jest w tym rejestrze i w cv344=2 wpisać 0 i w CV352=2 wpisać również 0.
Jeśli sięmylę to proszę mnie poprawić.
Dla pewności, powyższe ustawienia CV dotyczą modelu z fabrycznie zamontowanym dźwiękiem, czyli nr kat. 52302?

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
477 8 0
Wkręciłem się bardzo w odkrywanie możliwości dekodera PIKO SmartDecoder XP 5.1, który jest dołączony fabrycznie do cyfrowej SM31.
Ostatecznie udało mi się skonfigurować wszystko bez użycia SmartProgrammera w taki sposób, że:
- F0 nie włącza świateł czerwonych
- F1 włącza światła czerwone (wyłączają się przy światłach manewrowych F6)
- F4 włącza światła długie (wszystkie trzy)
- F7 (sygnał Pc2) nie powoduje włączenia jazdy manewrowej
- F8 włącza dźwięk (silnik)
- F25 zawiera to, co wcześniej F8, czyli stopniowe ściszanie dźwięku.

Aby osiągnąć efekt świateł długich wykorzystałem fakt, że każde wyjście zawiera dwa ustawienia jasności: A (ustawione fabrycznie na 45 dla F0f/F0r) oraz B (ustawione fabrycznie na 64). Światła długie to po prostu wyjścia F0f/F0r z jasnością 64, z pominięciem wyjścia AUX5, które rozjaśnia tylko światło górne.

Moja tabelka CV dla CV31 = 17 / CV32 = 0 wygląda jak poniżej. Na żółto zaznaczone są wartości, które zmieniłem.
W pierwszym rzędzie są przyporządkowane u mnie nry funkcji / kierunku
W drugim rzędzie jest pierwsza CV dla danego bloku, a w pierwszej kolumnie jest informacja ile trzeba dodać, żeby "wylądować" we właściwym CV do modyfikacji.

Mam nadzieję, że pomogłem :)
I pamiętajcie, że robicie zmiany na własne ryzyko. ;) Przed modyfikacją najlepiej spisać sobie oryginalne wartości. I pamiętajcie, żeby ustawić CV31 = 17 / CV32 = 0 przed zmianą.

1694299934988.png

Ostatnio edytowane:

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.526 99 132
W mojej lokomotywie z oryginalnym dekoderem Piko permanentnie załącza się dźwięk sprężarki. Jest to bardzo irytujące, zwłaszcza przy rozruchu, kiedy silnik jeszcze nie pracuje. Można to usłyszeć na moim filmie.
Którymi ustawieniami to zmienić?
PS. @Artur_BJ Dzięki wielkie, teraz oświetlenie działa, jak należy.

Ostatnio edytowane: