• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SM31 (typ 411D)

OP
OP
SU45-034

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
822 89 3
W mojej lokomotywie z oryginalnym dekoderem Piko permanentnie załącza się dźwięk sprężarki. Jest to bardzo irytujące, zwłaszcza przy rozruchu, kiedy silnik jeszcze nie pracuje. Można to usłyszeć na moim filmie.
Którymi ustawieniami to zmienić?
PS. @Artur_BJ Dzięki wielkie, teraz oświetlenie działa, jak należy.
Zakładając że napęd sprężarki jest taki sam jak w SM42, to sprężarka powinna pracować cały czas. Jedyną różnicą powinno być to, czy powietrze idzie w zbiornik główny czy do atmosfery co jest sterowane przez PBJS, czy jakoś tak. Z chwilą zmiany celowości pracy (zbiornik główny/atmosfera) powinno być charakterystyczne fuknięcie. Napęd wentylatora i sprężarki wychodzi z wału silnika i jest dzielony na tzw. skrzynce rozdzielczej.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
763 85 8
Zakładając że napęd sprężarki jest taki sam jak w SM42, to sprężarka powinna pracować cały czas. Jedyną różnicą powinno być to, czy powietrze idzie w zbiornik główny czy do atmosfery co jest sterowane przez PBJS, czy jakoś tak. Z chwilą zmiany celowości pracy (zbiornik główny/atmosfera) powinno być charakterystyczne fuknięcie. Napęd wentylatora i sprężarki wychodzi z wału silnika i jest dzielony na tzw. skrzynce rozdzielczej.
Wniosek - model kolegi @MIKOT 1 ma zawsze puste zbiorniki powietrza.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.655 65 3
Właśnie że napęd sprężarki w SM31 jest elektryczny za pomocą silnika elektrycznego. Więc się załącza według zapotrzebowania na powietrze. Zupełnie inaczej jak na SM42 gdzie sprężarka na stałe jest mechanicznie sprzężona z silnikiem więc cały czas jest napędzana. Przełączany jest tylko tryb pracy.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
763 85 8
Właśnie że napęd sprężarki w SM31 jest elektryczny za pomocą silnika elektrycznego. Więc się załącza według zapotrzebowania na powietrze. Zupełnie inaczej jak na SM42 gdzie sprężarka na stałe jest mechanicznie sprzężona z silnikiem więc cały czas jest napędzana. Przełączany jest tylko tryb pracy.
Jeśli to sprężarka rotacyjna ( czy też obrotowa ) to w zasadzie pracuje na okrągło.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.655 65 3
Jeśli to sprężarka rotacyjna ( czy też obrotowa ) to w zasadzie pracuje na okrągło.
A jaka jest różnica między sprężarką rotacyjną a obrotową?
W SM31 i SM42 jest sprężarka zwyczajna tłokowa.
A sprężarka rotacyjna śrubowa nie pracuje na okrągło też się załącza okresowo według zapotrzebowania na powietrze. Tak jest przynajmniej w lokomotywach nowszych konstrukcji lub po gruntownej modernizacji jak n.p. ET22 2000. Co ciekawe w 6Dg nadal jest stosowana sprężarka tłokowa napędzana silnikiem elektrycznym.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.946 121 22
Wczoraj testowałem mój model SM31 z fabrycznym dekoderem dźwiękowym. I z tym dźwiękiem sprężarki jest coś nie tak. Kiedy tylko sprężarka się wyłączy, to natychmiast włącza się ponownie. Przez co dwa razy raz po raz po sobie słychać buczenie jej wyłączania i załączania. Do tego dźwięki sprężarki są bardzo głośne, głośniejsze nawet niż dźwięk silnika. Przez to wszystko cały czas słychać sprężarkę i niemal nic więcej. Ktoś mógłby sądzić że to dźwięk silnika. Dla mnie ta sprężarka czyni ten dekoder dźwiękowy bezsensownym.
Swoją drogą dźwięki silnika też jakieś dziwne. Czy lokomotywa się ledwo toczy czy jedzie szybko, to wciąż jest jakby ten sam dźwięk silnika.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
To co Koledzy piszecie o dźwięku sprężarki jest niepokojące, natomiast ponawiam wcześniejsze pytanie, czy występuje u Was problem z wyłączaniem świateł czerwonych w fabrycznej wersji dźwiękowej (czy tylko u Kolegi @Ty42-89)? Model z fabrycznym dźwiękiem od PIKO do mnie jedzie i jak to wszystko się potwierdzi to lekko mówiąc będę niezadowolony.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Z seminarium (zresztą wątpliwej jakości dźwięku i obrazu) niewiele się dowiedzieliśmy ad problemu czerwonych świateł. Zatem zapytam ponownie, czy u innych Kolegów też występuje problem jak wyłączyć czerwone światła w modelu z fabrycznie zamontowanym dekoderem dźwięku? A może nikt nie kupuje tego modelu z fabrycznie zamontowanym dekoderem dźwiękowym? Czy Kolega @Ty42-89 poradził sobie już z tym? Mój model trafi w moje ręce dopiero w poniedziałek, także zdam relację.