Zanim to napisałem to dla pewności sprawdziłem nawet czy w instrukcji/elementach jest taki moduł jak w Roco czy Esu - komora generatora pary z wiatrakiem. Nie ma tego w tym modelu, tam jest zwykły generator (typu Seuthe) sterowany dekoderem. Może to jest zgrane z dźwiękiem i zsynchronizowane z obrotem kół (a raczej ruchem korbowodów, tłoka silnika, ale wynika to z obrotu kół bo płytka posiada czujnik i koła w wersji DC są inne niż do analogowej wersji) ale wiatraka tam nie ma. Efektu wydmuchu pary nie uzyskasz, nawet na tym filmie to nie robi wrażenia.
Ponadto - jest to ten sam typ generatora pary jaki jest użyty w modelu Oko1-12. Strzela radośnie (pstrykanie jest wyraźnie słyszalne, spójrz na 12.17 min tego filmu), na tym filmie BR. 83 Expert Plus widzę te same efekty co u mnie. To tylko potwierdza że wiatraka tam brak.
Wracając do tematu Pm2 i przywołanej tu wersji BR03 Expert Plus - spodziewam się tego samego efektu. Zsynchronizowanie dźwięku pewnie będzie wynikało z faktu że koła w tej wersji będą miały element czujnika, podwozie lokomotywy będzie posiadało jakiś odbiornik tego czujnika (coś w stylu czujnik Halla) i to będzie odpowiednio skonfigurowane z dekoderem, a ten z kolei poda sygnał odpowiednio na generator pary.
Podtrzymuję nadal moją teorię że Piko dotychczas nie ma generatora dymu prawdziwie dynamicznego, z napędem z wiatrakiem. Efektu wyrzutu brak.