A czy ktoś ma zdjęcia jednego parowozu Pm2 z lewej i prawej strony aby jednoznacznie stwierdzić czy ma ten kołpak przed budką maszynisty armaturę z lewej, prawej, z obu stron czy jest bez? Ja mam kilka zdjęć i w wielu z lewej nie ma i w kilku jest. Nawet gwizdawka jest z prawej jak w PIKO. Więc jest różnie.
Na zdjęciu Georga Woodsa Pm2 21 nie widać oświetlenia pod pomostem, ala są malutkie zgarniacze i z lewej strony nie ma armatury na kołpaku przed budką. Ale na Pm2 32 z prawej strony przy trzecim zbieralniku gwizdawka jest i zgarniaczy też nie ma. Więc można model zaakceptować. Bo jak co miała a jaka nie miała trudno powiedzieć.
Wcale nie tak trudno powiedzieć. Ogólnie biorąc były dwa typy kotłów: 1) starszy (03 001 do 122) gdzie przy tylnym kołpaku (najbliżej budki) nie było niczego po lewej i po prawej stronie, 2) nowszy (03 123 do końca) gdzie przy tylnym kołpaku byłą armatura po obu stronach.
Nie znam przykładu BR 03 (czy Pm2), żeby z jednej strony tylnego kołpaka coś było, a z drugiej nie. Zdjęcia tego samego Pm2-21 z lewej i prawej strony zamieszczono
na pierwszej stronie tego wątku. Tak więc moim zdaniem jest to ewidentny błąd producenta modelu - a czy do zaakceptowania, to już decyzja każdego z nas. Ja akceptuję w tym sensie, że mimo wszystko go kupię, ale nie akceptuję w tym sensie, że to poprawię.
Pm2-32 (tak jak Pm2-34) to maszyna z ostatniej serii, z kotłem nowszego typu i dużymi kołami przedniego wózka, więc wygląda inaczej od Pm2-21. W Polsce nie zachowano innego egzemplarza Pm2, ze starszej serii (dobrze, że choć ten jeden jest). Przy okazji: Pm2-21 początkowo miał zostać zachowany jako muzealny, ale później zmieniono decyzję i pozostawiono Pm2-34, a 21 zezłomowano.
Czy to ma jakikolwiek związek z rzeczywistością, czy po prostu zostało farby do malowania trawy i trzeba ją było zużyć?
Nie ma, parowozy nigdy w czasie normalnej eksploatacji nie były malowane całe w tak jaskrawe kolory. Zdarzały się lokomotywy, które miały np. taką jasną budkę, czy wiatrownice, ale nie widziałem całego parowozu w takim odcieniu zielonego.