• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii Pm2

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.124 503 30
Tak, jak napisał kolega @Kamilb wersja analogowa nie ma generatora dymu, ale jest przygotowana do jego instalacji. Obwody elektryczne też są przystosowane i po zamontowaniu fabrycznego generatora Piko będzie on podłączony do pina w gnieździe dekodera, odpowiadającego wyjściu AUX7. W instrukcji obsługi Pm2-21 jest pokazany sposób montażu generatora dymu.

Skalar

Użytkownik
Reakcje
6 0 0
Tak, jak napisał kolega @Kamilb wersja analogowa nie ma generatora dymu, ale jest przygotowana do jego instalacji. Obwody elektryczne też są przystosowane i po zamontowaniu fabrycznego generatora Piko będzie on podłączony do pina w gnieździe dekodera, odpowiadającego wyjściu AUX7. W instrukcji obsługi Pm2-21 jest pokazany sposób montażu generatora dymu.
Generator dymu zainstalowałem ale nie ma możliwości sterowanie i to dla mnie jest dziwne, wygląda na to że aux7 nie ma wyprowadzenia z płytki dekodera ( nie ma pinu łączącego ) chyba że jest jakieś inne połączenie... Jeśli ktoś wie to proszę o informacje jaka jest logika Aux7, czy na stałe do + a Aux7 steruje do _ ? czy jakaś inna

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.124 503 30
Czy generator jest Piko, czy jakiś inny? W drugim wypadku podłączenie może nie być standardowe (wg instrukcji parowozu) i być może trzeba coś pokombinować.
jaka jest logika Aux7, czy na stałe do + a Aux7 steruje do _ ? czy jakaś inna
To może zależeć od konkretnego dekodera. Generalnie powinna być typowa, ale w niektórych dekoderach część wyjść to tzw. wyjścia logiczne, wymagające dodatkowego wzmocnienia sygnału.

Skalar

Użytkownik
Reakcje
6 0 0
Czy generator jest Piko, czy jakiś inny? W drugim wypadku podłączenie może nie być standardowe (wg instrukcji parowozu) i być może trzeba coś pokombinować.

To może zależeć od konkretnego dekodera. Generalnie powinna być typowa, ale w niektórych dekoderach część wyjść to tzw. wyjścia logiczne, wymagające dodatkowego wzmocnienia sygnału.
Generator dymu Seuthe 20

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.403 27 1
wygląda na to że aux7 nie ma wyprowadzenia z płytki dekodera ( nie ma pinu łączącego ) chyba że jest jakieś inne połączenie
Nie mam Pm2, ale nie w tym rzecz. Pisze Kolega, że nie wiadomo, czy jest wyprowadzenie z płytki.
Płytka jest pewnie ta sama, co w fabrycznej wersji dźwiękowej i wyprowadzenie pewnie jest takie samo.
Myślę, że zwyczajnie w dekoderze nie jest zaprogramowane załączenie generatora pod AUX7.
Skąd Kolega ma dekoder? Jaki to jest dekoder, bo (mam takie obawy) sama płytka dekodera nie uruchomi generatora.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.403 27 1
@zgodny
@Ty42-89
Czysta gliceryna jest gęsta i oleista, ale roztwór 80% do 20% z wodą destylowaną na pewno da się aplikować przez igłę strzykawki.
Można jeszcze stopniowo, doświadczalnie rozcieńczać...
Jeśli użyjesz gliceryny zmieszanej z gikolem - jak pokazał wcześniej @Iguanabrat - to będzie dość gęste, więc
pewnie i tak wody dest. by trzeba dodać aby rozrzedzić. Ale im więcej gliceryny, tym więcej dymu !
Dlatego Gliceryna z wodą dest. powinna być najlepsza.
Włącz napisy na dolnym pasku YT.

@MIKOT 1
Ta podpałka do grilla to pewnie capi jak inne tego typu podpałki, czyli jak cholera...:ROFL::eek::ROFL:
Ale widzę, że ona na parafinie jest. To jeszcze inne "cóś".

@Dariusz71
Ten roztwór glicerynowo - glikolowy, lub wodny jest właśnie bazą olejków e-papierosowych, tylko bezwonną i beznikotynową.
Czyli olejek bez dodatków.:D
https://forum.modelarstwo.info/thre...odpowiedni-destylat.57888/page-2#post-1042571

Spróbuj i nakręć film dokumentujący. Sam jestem bardzo ciekawy.

sabkon

Nowy użytkownik
Reakcje
16 6 0
Jest ktoś mi w stanie pomóc. Nie potrafię uruchomić generatora dymu w lokomotywie PIKO50688. Wsiskając 7 na kontrolerze PIKO zapalają mi się światła przód i tył.

Ostatnio edytowane:

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
241 10 2
Dzis przeglądając smart progarmmer zauważyłem, że jest juz opublikowany projekt dzwiekowy do BR03 czyli pierwowzór naszej Pm2, wydaje mi się, że piko zapewne uzyło tego projektu w lokomotywie PKP. I zauważyłem dwie dziwne rzeczy, pierwsze dekoder dymu podłączony do AUX7 jest skonfigurowany jako wyjście świetlne aktywowane klawiszem F3 a dekoder pozwala na konfiguracje Aux7 jako generator dymu, działający w zależności od obciażenia lub prędkości, druga nie tyle dziwna a ciekawa rzecz to jest prawdopodobnie możliwość synchrnizacji efektu "puf-puf: z obrotami kół lokomotywy jest takka informacja "czujnik koła musi byc podłączony do pinu 1( GPIO/C) gniazda dekoder plux22". Była informacja na forum, że niby na osi jest miejsce na instalacje czujnika ale nie wiadomo jakiego - pewnie halotron ale który sa różne typy. Ktoś może juz próbował cos podziałać w tym zakresie. ?? A może to sa opcje to tej wersji max DR. ?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.114 87 0
Słusznie, nie ma co dorabiać teorii.

To ja napisałem MJM. Tuszyński ale sami oceńcie czy to jest MI (MJ), MJ[spacja]M. Tuszyński czy inaczej.
Zobacz załącznik 1025029

Zdjęcie jest w dużym powiększeniu a gołym okiem nikt nie odczyta czy tam jest MI/MJ. Ja więc uznaję że jest ok.

Swoją drogą robienie zdjęć modeli i makietom z taką "lupą" ujawnia wiele mankamentów których oko nie wychwyci i psuje odbiór tego co oko by ucieszyło. Nie ma więc co przesadzać.

Postarałem się wykonać zdjęcia z obu stron modelu.

Pm2-21_f.jpg
Pm2-21_g.jpg

Wg mnie pierwsze "M" miało po sobie kropkę, a więc było "M. M.Tuszyński".
Później przerobiono tę kropkę na literę. Jaka to litera? Dalszą interpretację pozostawiam Kolegom :)

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 8 0
Dzis przeglądając smart progarmmer zauważyłem, że jest juz opublikowany projekt dzwiekowy do BR03 czyli pierwowzór naszej Pm2, wydaje mi się, że piko zapewne uzyło tego projektu w lokomotywie PKP. I zauważyłem dwie dziwne rzeczy, pierwsze dekoder dymu podłączony do AUX7 jest skonfigurowany jako wyjście świetlne aktywowane klawiszem F3 a dekoder pozwala na konfiguracje Aux7 jako generator dymu, działający w zależności od obciażenia lub prędkości, druga nie tyle dziwna a ciekawa rzecz to jest prawdopodobnie możliwość synchrnizacji efektu "puf-puf: z obrotami kół lokomotywy jest takka informacja "czujnik koła musi byc podłączony do pinu 1( GPIO/C) gniazda dekoder plux22". Była informacja na forum, że niby na osi jest miejsce na instalacje czujnika ale nie wiadomo jakiego - pewnie halotron ale który sa różne typy. Ktoś może juz próbował cos podziałać w tym zakresie. ?? A może to sa opcje to tej wersji max DR. ?
No właśnie. Podobno dekoder obsługuje czujnik na osi. Pytanie czy ten czujnik jest fizycznie w modelu? Druga sprawa to jazda pod obciążeniem. Czy zmienia się dźwięk, bo też ktoś pisał że jest taka opcja?
Postarałem się wykonać zdjęcia z obu stron modelu.

Zobacz załącznik 1027434 Zobacz załącznik 1027435

Później przerobiono tę kropkę na literę. Jaka to litera? Dalszą interpretację pozostawiam Kolegom :)
Zaraz ktoś napisze, że dorabiam teorie, mimo wszystko odpowiem: To jest duża litera " i " pisana. Moi starej daty rodzice tak właśnie piszą i również mnie tak uczono jako dziecko. "I" jest krótkie "J" jest długie.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.403 27 1
Ciekawa koncepcja z tą kropką. Nie widzę jej tam. A jeśli by była, to co miałoby to oznaczać?
Jeśli chodzi o literę, to dla mnie jest oczywistym, że to wielkie"i". Przed wojną i po wojnie jeszcze długo właśnie tak pisano wielkie "i".
Wielkie "j" pisano podobnie, lecz ogonek nieco wystawał poniżej dolnej linii liter.
Jeszcze mnie w szkole uczono tak właśnie zapisywać te litery.
Bez finezyjnej kaligrafii, w formie uproszczonej wygląda to właśnie tak:
Wielkie i,j.jpg
Edytka.
Kolega @Lucjan P wyjął mi to z ust. :D

Ostatnio edytowane:

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
291 8 1
Odpowiadając w temacie czujnika (bo sam wcześniej wypowiadałem się w tej kwestii) - nie znalazłem potwierdzenia w modelu tego o czym wcześniej pisałem: nie widzę w osi kół Pm2 miejsca na czujnik (magnes). Czekam na BR 03 Expert Plus do porównania.
To że dekoder ma taką możliwość, nie oznacza że to jest wykonane w tym modelu. Wiele dekoderów ma tą opcję (podlaczenia czujnika Halla) ale spotkanie tego w modelu to już naprawdę wydarzenie.
Swoje nie do końca trafne dywagacje oparłem na modelu Piko BR85 serii Expert plus. I tu ciekawostka - gdy próbowałem zagłębić jak to działa (synchronizacja dźwięku i dymu) I na czym polega ta synchronizacja koledzy z Niemiec wprost opisali że to żadna cud technika- dźwięk i dym w serii expert plus jest sterowany poprzez obciążenie silnika (pradem). Stąd np inny dźwięk przy jeździe modelu pod górę (z oporem). Dla mnie to naprawdę żadna rewelacja bo właściwie tak sterować dymem to może każdy nowy dekoder (na myśli mam ESU na przyklad). Nie wiem co w Expert plus jest takiego plus. Ale szukam dalej.

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 8 0
Ciekawa koncepcja z tą kropką. Nie widzę jej tam. A jeśli by była, to co miałoby to oznaczać?
Jeśli chodzi o literę, to dla mnie jest oczywistym, że to wielkie"i". Przed wojną i po wojnie jeszcze długo właśnie tak pisano wielkie "i".
Wielkie "j" pisano podobnie, lecz ogonek nieco wystawał poniżej dolnej linii liter.
Jeszcze mnie w szkole uczono tak właśnie zapisywać te litery.
Zobacz załącznik 1027449
Edytka.
Kolega @Lucjan P wyjął mi to z ust. :D
Tak właśnie uczyła mnie mama, rocznik '41. ''I" jest niższą literą chociaż ma daszek i na dole jest zagięte. "Jot" jest dużo dłuższe (wyższe) i często było pisane w formie petli. Tak przy okazji prof. Miodek mówi, że mówimy: dużą litera, nie wielką. Choć nauczyciele często każą mówić "wielka litera".

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.114 87 0
Po każdym skrócie, który powstał w wyniku ucięcia końcowej części skracanego wyrazu, pisze się kropkę. W szczególności, jeżeli skrótem jest sama pierwsza litera (czyli inicjał). Widać to na wszystkich pozostałych napisach.

Jeżeli jednak odrzucimy kropkę (czyli napis nie był skrótem w/w typu), to napis od początku namalowania go brzmiałby "MIM. Tuszyński". Ale to byłaby dziwna ortografia, brakuje odstępów, kropka jest, ale "MIM" nie jest początkiem żadnego kojarzącego mi się wyrazu.

Dlatego pomyślałem, że ktoś zgrabnie przerobił "M. M.Tuszynski" na "MIM.Tuszyński" w momencie, gdy pan Tuszyński został maszynistą instruktorem.

Nie upieram się, interpretować może każdy jak chce. Ale zgadzam się, że literę "I" pisano w sposób przypominający "J", ale z krótszymi zawijasami.

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.403 27 1
Oczywiście rozumiem i zgadzam się z zasadami stawiania kropek.
W związku z tym pytałem co miałoby oznaczać jeśli by było: M. M.Tuszyński"?
Rozumiem, że "M. M.Tuszyński" to Maszynista M.(arian) Tuszyński,
a niby późniejsze "MIM.Tuszyński" to Maszynista Instruktor M.(arian) Tuszyński.
I taki stan po przeróbce został odwzorowany w modelu.
Może i właściwa koncepcja.