W wątku
"Nowości PKP 2024" rozwinęła się dyskusja o nowościach Piko, ponieważ wczoraj opublikowano katalog na 2024. Pokazano tam drugą wersję Pm2, tym razem z epoki III. Wygląda na to, że tym razem będzie to model bardziej prawidłowy niż Pm2-21, ale mniej spolonizowany. Widać pozostawione liczne elementy charakterystyczne dla oryginalnych lokomotyw, które w późniejszych latach na PKP były zmieniane. Ale nie wiem, czy zauważyliście też nowość BR 03 DB z epoki III - zgodnie z informacją i rysunkiem miałaby to być wersja z ostatniej serii produkcyjnej, z kołami przedniego wózka o średnicy 1000 mm i dwustronnymi hamulcami osi wiązanych (określonymi jako "nożycowe" w niemieckiej i angielskiej wersji katalogu). To dawałoby możliwość zrobienia również Pm2 z tej ostatniej serii, np. Pm2-32 lub Pm2-34. Bez kombinowania z kotłami od dwóch różnych wersji wystarczyłoby usunąć podgrzewacz wody Knorra sprzed komina, wywietrzniki na dachu budki, hamulce osi tocznych i oczywiście zastąpić pompę wodną inżektorami, jak zrobiono to w Pm2-21. No i oczywiście reflektory, ale nie łudźmy się, że byłyby lepsze, niż w Pm2-21. Pomijam tu inne drobiazgi, jak prądnica, skrzynka na wąż ppoż. na tendrze itd. Wiemy już, że Piko umie to zrobić z nienajgorszym skutkiem, więc kto wie? Ja czekam z nadzieją, bo ta III epoka nie bardzo mnie interesuje.