• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii Pm2

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.690 37 4
Każdy dobrze naprawiony i utrzymany parowóz powinien jechać tak cicho bez pary. Ta 03 ma trzy cylindry więc nie jest dobrym przykładem pracy maszyny parowej w odniesieniu do Pm2.
Parowóz jedzie cicho bo wieje wiatr od srony nagrywającego w kierunku parowozu, więc go prawie nie słychać, a na ile pomaga mu w tym E11? A i tory są równe nie to co u nas stąd takie wrażenie bezszelestnej jazdy. Tylko ten metaliczny brzdęk co jakiś czas, jakby coś się mechaniczne naprężało. Nasze parowozy też jadą cicho., więc nie mówmy o tym, że niemieckie są lepiej utrzymane.

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
2.838 29 2
Parowóz jedzie cicho bo wieje wiatr od srony nagrywającego w kierunku parowozu, więc go prawie nie słychać, a na ile pomaga mu w tym E11? A i tory są równe nie to co u nas stąd takie wrażenie bezszelestnej jazdy. Tylko ten metaliczny brzdęk co jakiś czas, jakby coś się mechaniczne naprężało. Nasze parowozy też jadą cicho., więc nie mówmy o tym, że niemieckie są lepiej utrzymane.
Jak to nie mówmy, że są lepiej utrzymane skoro są? W Polsce nie ma zakładu, który naprawia parowozy. Nie ma też dostępu do wielu obrabiarek i urządzeń, którymi dysponują niemieckie zakłady. Proszę nie zaklinać rzeczywistości.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.124 503 30
Zbędne wpisy zostały usunięte, co ciekawsze wpisy dotyczące buksowania kół przeniosłem do wątku na ten temat, nawiasem mówiąc założonego w sierpniu przez kolegę @Barrron. Wątek o Pm2-21 pozostanie zamknięty do jutra. Po otwarciu ewentualne następne zbędne wpisy będą usuwane bez ostrzeżenia, a ich autorzy odpoczną od forum przez parę dni.

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1

Załączniki

Reakcje
38 0 2
Czy ktoś pomoże wskazując ja założyć osłony tłoka? W cylindrze nie widzę żadnych otworów na ten cel?
W góry dziękuję i życzę udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku.

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 8 0
Ponieważ wczoraj dotarł do mnie parowóz, to dorzucę swoje trzy grosze. Post powinien być zatytułowany: "Co wy chcecie od tego parowozu?" Oczywiście wiadomo(mam nadzieję), o które wpisy mi chodzi. Zaznaczam, że to nie jest recenzja, test czy cokolwiek podobnego. Są to moje własne spostrzeżenia. Zwrócę uwagę głównie na to, co tutaj wcześniej nie zostało poruszone.
Od początku. Model jest standardowo zapakowany w plastikową wypraskę. Na pierwszy rzut oka miałem obawy, że będzie trzeba bardzo uważać przy wyciąganiu, ale okazuje się, że za drugim czy trzecim razem już idzie to automatycznie i łatwo. Warto zerknąć na dołączona ulotkę żeby nie urwać pomostów, bo model dosyć pewnie siedzi na podstawce.
Tu już po wyjęciu z przezroczystego opakowania.
IMG20231229170553.jpg

Model jest ciężki, zwłaszcza tender i trzeba go dobrze chwycić żeby nic nie urwać.
A na torach wygląda tak:
DSC04410.jpg

IMG_20231229_140838.jpg

Mnie osobiście w tym modelu nic nie razi. Pierwsze wrażenie przykrywa te wszystkie niedociągnięcia, bo model jest po prostu ładny. Detale są na wysokim poziomie, wszystko jest wykonane czysto i precyzyjnie. Nic się nie odkleja, nie odpada, nie skrzypi. Nie ma paprochów czy odprysków. Zgadzam się, że to najlepiej wykonany polski parowóz od Piko.
Osie były fabrycznie nasmarowane, było to wydać nawet delikatnie na folii, która jest od spodu. Wiązarów nie smarowałem, w instrukcji nie ma o tym mowy. Jak model jeździ? Dobrze. Przede wszystkim da się nim jechać bardzo wolno. Liczenie podkładów nie sprawia problemu ja nie zauważyłem żadnych zacięć przesunięć czy czegoś podobnego... Na średnio czystych torach nie było żadnych przerw w zasilaniu (model ma też kondensatory z tego, co czytałem).
Dźwięk; nie za cichy, nie za głośny a najważniejsze że czysty. Na żywo zdecydowanie odsłuch na plus. Nawet wydechy pary jak na taki mały głośniczek są dosyć "basowe". Polska zapowiedź stacyjna też jest bardzo donośna, przy czym głośniczek nie trzeszczy i nie wibruje. Zdziwiłem się że taki mały model może tak głośno "grać". Na koniec jeszcze o światłach. Z perspektywy widza moim zdaniem reflektory są do przyjęcia, przód świeci ciepło tył nie świeci aż tak mocno jak to widać na zdjęciach. Z daleka wygląda to dosyć dobrze. Do czego bym się przyczepił, to można było na końcu światłowodu dać imitację żarówki zamiast tego "kwadrata". Myślę, że Piko któryś następny model tak zrobi, będzie to dużo bliższe prawdziwym lustrom niż to co mamy obecnie.
IMG20231229163726.jpg
IMG20231229163621.jpg

Światła z daleka są ok.
I to właściwie wszystko. Co jeszcze mogę dodać, model bardzo mi się podoba i na żywo robi bardzo dobre wrażenie.
Razem z modelem przyszedł wspomniany w tym wątku przez @Andrzej Harassek numer "Stalowych Szlaków" jest tam obszerny artykuł o serii Pm2, jej historii i użytkowaniu.
IMG20231229104250.jpg

Na koniec jeszcze kilka zdjęć i Was dalej nie zanudzam. ;)
IMG20231229163445.jpg
DSC04399.jpg
DSC04412.jpg

DSC04414.jpg

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.124 503 30
Jestem teraz poza domem i mogę obejrzeć tylko zdjęcia swojego egzemplarza. Jak się dobrze przyjrzeć, to można zauważyć, że pomost po lewej stronie minimalnie wznosi się osiągając szczyt między drugą a trzecią osią wiązaną i potem idzie prosto, a nawet minimalnie opada dochodząc do budki. Ale to wszystko są różnice liczone w dziesiątych częściach milimetra, prawie niewidoczne. A w prawdziwych parowozach pomosty też rzadko bywały idealnie poziome i proste. Ja nie widzę w tym żadnego problemu.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.690 37 4
Na wszystkich zdjęciach i filmach tu zamieszczonych widać, że lewy pomost idzie do góry o jakiś 1 mm. Więc czy to jest błąd konstrukcyjny czy tylko błąd montażowy w kilku egzemplarzach.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.690 37 4
Na górnym widać jak się unosi, ale w modelu jest to niedopuszczalne, w oryginale co innego.
Strzałką zaznaczyłem gdzie idzie w górę.
Pm2 21 model.jpg

Ostatnio edytowane:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.690 37 4
Perspektywa, perspektywą ale widać unoszenie się pomostu do tyłu. Czy w innych nie zamieszczonych zdjęciach modeli jakie macie jest podobnie? Trzeba się przyjrzeć. Bo w mojej się unosi i jest to drażniące.