• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
698 54 1
:)
Ale numer...
Mateuszu, jak "drukowałem" mój wpis na klawiaturze, to właśnie o Tobie myślałem, bo kto jak kto, ale Ty się najbardziej do tego nadajesz...
Z tym, że nie chciałem Cię wrabiać w pomiary i starałem się nie sugerowac kogo mam na myśli ;)

Ale super, że jesteś na forum, a jak jeszcze masz na to czas to jeszcze lepiej (y)
Chodzi o pomiary modelu i porównanie z wymiarami elektrowozu w skali 1:1, które podałem, co mogło by ewentualnie zainteresować innych użytkowników, tudzież rozwiać pewne wątpliwości, a mianowicie chodzi o:

Długość całkowita (modelu) elektrowozu ze zderzakami: ..... mm;
Rozstaw czopów skrętu: .... mm;
Rozstaw osi na wózku: .... mm;

i jeszcze te dwa wymiary wózka z załączonego we wcześniejszym poście zdjęcia.

Ostatnio edytowane:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.801 15 0
Ja się średnio nadaję, ale suwmiarkę mam akurat pod ręką :)

Długość całkowita: 182,3 mm (pomiar niedokładny - moja suwmiarka ma długość max. 153 mm)
Rozstaw osi: 35,06 mm
Rozstaw czopów: 98,20 mm
Odległość od cylindra hamulca do osi: 11,58 mm
Odległość od osi do "mocowania" poduszki resorowej resoru piórowego do ramy wózka: 6,90 mm

Na Twoim obrazku coś jest nie tak.
Niemożliwe, żeby wymiar koloru zielonego był większy od czerwonego :)

A tak poza tym widzę, że Twój model został już przerobiony?

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
698 54 1
Ja się średnio nadaję, ale suwmiarkę mam akurat pod ręką :)
Tak dokładnie do tematu, to nawet ja nie podchodzę, a podobno jestem dokładny i szczególarz ;)
A wystarczy tylko spojrzeć na Twoje fotki i opisy modeli, no i stronę - rewelka (y)

Dzięki serdeczne, teraz tylko pozostaje przeliczyć rzeczywiste wymiary do skali 1:87 i porównać z Twoimi wymiarami modelu.

Niemożliwe, żeby wymiar koloru zielonego był większy od czerwonego
Zaraz zaznaczę wymiary i jeszcze raz wkleję fotkę, bo może coś na szybko namieszałem, ale generalnie powinno być OK ...

A tak poza tym widzę, że Twój model został już przerobiony?
Nie, jeszcze nie. :)
A fotka, a właściwie jej wycinek jest przypadkowa i nie jest moja...
Wycinek jest ze zdjęcia ze strony SK Model i przedstawia nową EU07-348 PIKO.
ups... teraz widzę, że przez przypadek i niechcący wykasowałem właściciela...(n) ale obsuwa...
[DOUBLEPOST=1420569966][/DOUBLEPOST]Ok. to teraz moje fotki z książki tym razem ;)

20150106_192030.jpg 20150106_192116.jpg
H.Maciszewski, J. Pawlus, S.Sumiński "Lokomotywy Elektryczne serii EU06 i EU07" (WKiŁ Warszawa 1974)

pierwsza to czerwony wymiar, druga zielony.

Ostatnio edytowane:

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Ludzie czy wy za przeproszeniem nie przesadzacie? Może przed zakupem modelu trzeba będzie z suwmiarką chodzić i sprawdzać. Chcecie model za 500 pln i wymagacie aby to był oryginał co do detalu pomniejszony 87 razy? Sory ale to już dewacje. Bez urazy dla niektórych. Powiem szczerze że tłuką co niektórzy w te klawiaturę chyba z nudów.
[DOUBLEPOST=1420574835][/DOUBLEPOST]A jeszcze jedno. Ja w Lokomodelu widziałem styczniowy wypust Piko. Bardzo mi się podoba i kupię go..

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
698 54 1
Ludzie czy wy za przeproszeniem nie przesadzacie? Może przed zakupem modelu trzeba będzie z suwmiarką chodzić i sprawdzać. Chcecie model za 500 pln i wymagacie aby to był oryginał co do detalu pomniejszony 87 razy? Sory ale to już dewacje. Bez urazy dla niektórych. Powiem szczerze że tłuką co niektórzy w te klawiaturę chyba z nudów.
[DOUBLEPOST=1420574835][/DOUBLEPOST]A jeszcze jedno. Ja w Lokomodelu widziałem styczniowy wypust Piko. Bardzo mi się podoba i kupię go..
Arti, chodzi o wątpliwości Kolegów (parę stron wczesniej) o zbyt duże odstępy pomiędzy wózkami a skrzyniami akumulatorów. Padło pytanie, czy wózki za krótkie czy coś tam...
Wyjaśniłem parę postów wcześniej o co kaman, teraz na szybko jeszcze raz pomierzyliśmy i stwierdzamy, że wymiary są OK.
Ja styczniowego wypustu PIKO też nie odpuszczam, tak więc jeden zostaje dla mnie ;)

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
No tak, ale myślę, że wcześniejsze wyjaśnienie było wystarczające, że chodzi o to by model dobrze jeździł na ciaśniejszych łukach. Więcej miejsca na wózek przy głębszym skręcie. W końcu w rzeczywistości nie ma łuków R358, a na wielu makietach domowych (tortach) są. I wszystko jasne. Zapewnienie jazdy po takich łukach siłą rzeczy wprowadza konieczność pewnych przerysowań w modelu, czy to w długości pudła, czy to wymiarach wózków, czy może i tej skrzynki z bateriami w podwoziu :) - no na czymś trzeba zrobić miejsce na tak głęboki skręt...

Jak ktoś by chciał model idealny to chyba musiałby mieć magiczną różczkę i pomniejszyć sobie oryginał 87 razy :)
W produkcji wielkoseryjnej zawsze są kompromisy. Osobiście do tych wózków nic nie mam, że jest ten odstęp. Tak tylko sobie dyskutowaliśmy, że pewne rzeczy mogłyby być lepiej zrobione ale w końcu za 550zł nie ma co narzekać. Z drugiej strony od tego jest forum by sobie podyskutować. :) Nie ma co się z tego powodu denerwować koledzy. Pokojowa dyskusja nikomu nie zaszkodzi, a czasem można się ciekawych rzeczy dowiedzieć przy okazji.

Ostatnio edytowane:

mikel

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 1 0
Info z loko modelu:
303E już od 23 stycznia.
ET41-152 i EU07 - 171 są gotowe do obejrzenia w naszym sklepie - zapraszamy.

Panowie aparaty w dłoń i do boju :). Ciekawe że tak szybko, bo EU07-171 zapowiedziane dopiero na kwiecień.

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
ET41 zapewne też szybko zejdzie z MM, ciekawe jak to potem będzie wyglądało jak rynek już wchłonie pewną ilość EU/EP/ET.
Może i ciekawie będzie to wyglądało, ale to nie jest już "zmartwienie" tzw. Klienta.
Tzw. "Klient" może dany model kupić, albo nie, a cała reszta nie powinna go interesować...
Przynajmniej ja tak niestety widzę ten problem :).

Ostatnio edytowane: