• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.801 15 0
Dla miłośników IV pozycja obowiązkowa, bo mało modeli zapowiedzieli w tej epoce.
Ciekawe dlaczego antena jest brązowa i nie malowali jej w kolorze dachu (mam na myśli oryginał).
Na MM napisali, że w sprzedaży od 28 stycznia dopiero.

No to następna ET41 :) może niedługo do obejrzenia w sklepach.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Dla miłośników IV pozycja obowiązkowa, bo mało modeli zapowiedzieli w tej epoce.
Ciekawe dlaczego antena jest brązowa i nie malowali jej w kolorze dachu (mam na myśli oryginał).
Na MM napisali, że w sprzedaży od 28 stycznia dopiero.

No to następna ET41 :) może niedługo do obejrzenia w sklepach.
Myślę że to akurat malowanie to w ogóle pozycja obowiązkowa dla miłośników siódemek, zwłaszcza tak jak dla mnie wersji 303E, jednak data premiery będzie stwarzała możliwość porównania modeli obu firm, wtedy będzie można zadecydować czy warto czekać na analogiczne malowanie konkurencji czy nie...

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ja osobiście nie czekam na ..... "coś takiego" - bo chce mieć różne wersje pudła z "rodziny" 303E, a w PIKO będzie tylko ta jedna.
Na stronie internetowej sklepu na ul.Wilczej w Warszawie pojawiła się informacja o dostępności od 03.2015 r. Dekoder dźwiękowy do PIKO EU-07 nr. kat. Piko 56352 cena 435.00zł 23 funkcje , napisane jest ,że dźwięki będą też odtwarzane przy sterowaniu analogowym.

P

ps

Gość
Ciekawe dlaczego antena jest brązowa i nie malowali jej w kolorze dachu (mam na myśli oryginał)
Antena - a ściślej: widoczna osłona anteny - nie jest integralną częścią dachu.
Pudło pojazdu nowo budowanego jest malowane "bez dodatków", które montuje się już po malowaniu - podczas napraw okresowych w zakładach często bywa inaczej (np. osłon anten nie demontuje się).

A' propos sesji zdjęciowej SK Model.
Miałem tego nie pisać ale .... nie mogę na to patrzeć bo to nie pierwszy raz: fotograf do wymiany.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.801 15 0
Antena - a ściślej: widoczna osłona anteny - nie jest integralną częścią dachu.
Pudło pojazdu nowo budowanego jest malowane "bez dodatków", które montuje się już po malowaniu - podczas napraw okresowych w zakładach często bywa inaczej (np. osłon anten nie demontuje się).
Dzięki za informację, już mam jasność :)
Miałem tego nie pisać ale .... nie mogę na to patrzeć bo to nie pierwszy raz: fotograf do wymiany.
Według mojej opinii, problemem jest światło.

tokarz76

Aktywny użytkownik
Reakcje
313 1 5
Model ładny. Jednak lokomotywa 303E nie mogła mieć w tamtych latach wózków od 4E. Później bywały przekładki, ale to raczej w ramach napraw rewizyjnych.
Ciekawe, jak ten szczegół będzie wyglądał w EU07 od SM.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.002 531 30
P

ps

Gość
No chyba nie do końca - coś nie tak z "trapezem" (wydaje mi się, że linie skośne nie są proste...). Ale może seryjne nie będą mieć tego błędu.
Jednak lokomotywa 303E nie mogła mieć w tamtych latach wózków od 4E
W modelu PIKO jest podobnie jak z "kociołkami" - projektant nie zaakceptował pewnych rozwiązań. I teraz powstaje pytanie-dylemat:
Robić czy nie robić ten model? Jaki kompromis?

P

ps

Gość
dlatego pytam dlaczego użyłeś takiego kategorycznego stwierdzenia
Jeśli go użyłem to na pewne nie w złej wierze - bo nie mam w tym żadnego interesu by dezinformować. Mam po prostu dobre źródła i .. wyciągam wnioski z "podejścia" PIKO.
W planie produkcyjnym są trzy pudła:
1. E292 / 4E / 102E
2. 303E 1.seria
3. 203E 2.seria

A co będzie za sześć - siedem lat to nawet w PIKO nie wiedzą . :)