• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

Może w 2016 pojawi się jeszcze coś z lat 1974-1989
W 2017 roku.
liczę też, że wyjdzie kiedyś ET41 z IV
Plan na koniec 2016 roku.

W podanym wyżej planie wydawniczym na rok 2015 są dwie luki w numerach inwentarzowych - może mam już nieścisłe informacje więc nie podam co to miało być.

I mam nadzieję, że na dniach SK-Model opublikuje ulotkę, która nam pokaże czego się możemy spodziewać w najbliższych miesiącach. I skończą się ... spekulacje.

Czy to już wszystko co ukaże się z IV epoki
Wiadomo mi jeszcze o jednej 4E w IVa-b i 303E w IVc, ale to odległa przyszłość - chyba 2018....

Myślę, że jest zbyt duży popyt na modele z tego okresu aby SK-Model miało przejść obojętnie
SK-Model ma wiele pomysłów, które chce zrealizować i musi sfinansować.
Dobra sprzedaż daje szanse, że samo PIKO "wpadnie" wreszcie na pomysł zrobienia czegoś "od siebie" (ale oczywiście nie tak zupełnie na "lipę" - czyli w malowaniu "wziętym z sufitu").
Pamiętać należy o jednym - z wiarygodną dokumentacją jest kiepsko i nie wszystko da się zrobić (nie ma wszystkich wersji malowań).

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Myślę, że jest zbyt duży popyt na modele z tego okresu aby SK-Model miało przejść obojętnie wobec takiego stanu rzeczy.
Też oczekuję malowań z przed 1 lipca 1997 czyli czasów Lokomotywowni i DOKP .A nie Zakładów Taboru czy późniejszych spółek .Przykład SM42 pokazuje że z dokumentacją są problemy albo jest tylu amatorów współczesnej kolej

Ostatnio edytowane:

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Nie wiem czy było o tym, ale czy skrzynie z bateriami 110V są różne w różnych siódemkach? Zauważyłem, że w modelu PIKO imitacja skrzyni z bateriami 110V przedstawia dwie baterie o skrzynkach jednakowej długości. Z obserwacji tego elementu na zdjęciach prawdziwych lokomotyw widzę, że są one różnej długości. Lewa jest krótsza od prawej patrząc na bok prawdziwego loka. W modelu są jednakowe. Ponoć w SM ten szczegół ma być prawidłowy. Czytałem w ŚK że do pomiarów budy wykorzystywano urządzenia laserowe (czyli, że chcieli się przyłożyć). I dobrze, ale czy w tym kontekście (oraz liczenia nitów na dachu) mogli spierniczyć tak prosty, jednak rzucający się w oczy element? I dlaczego?

W PIKO są równej długości: http://www.sk-model.com.pl/images/stories/piko/96360/23.jpg

Ostatnio edytowane:

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.002 531 30