• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
U mnie w większości Gagarów przy jeździe w jedną stronę słychać cykanie z napędu i strasznie mnie to wkurza, tutaj na razie tego nie ma. Zobaczymy jak będzie z trwałością, ale to się okaże w przyszłości.

Znalazłem natomiast jednego bubla, jeden z reflektorów od środka jest odłamany, przez co jest sporo krótszy niż pozostałe trzy i nie świeci pełną jasnością. Patrząc po śladach kleju, chińczyk z premedytacją wkleił uszkodzony element, poza tym nie ma brakującego kawałka.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.804 15 0
U mnie w większości Gagarów przy jeździe w jedną stronę słychać cykanie z napędu i strasznie mnie to wkurza, tutaj na razie tego nie ma. Zobaczymy jak będzie z trwałością, ale to się okaże w przyszłości.
Hmmm u mnie cykania w trzech gagarach jakie posiadm nie słychać, ale przysłucham się.
W BR 143 (ten sam napęd) stwierdziłem tylko piszczenie, ale model trochę już wyjechany.

Znalazłem natomiast jednego bubla, jeden z reflektorów od środka jest odłamany, przez co jest sporo krótszy niż pozostałe trzy i nie świeci pełną jasnością. Patrząc po śladach kleju, chińczyk z premedytacją wkleił uszkodzony element, poza tym nie ma brakującego kawałka.
Reklamujesz?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.804 15 0
Muszę przyznać, że jestem pod wielkim wrażeniem.
Model na zdjęciach nie umywa się do tego, jak wygląda w rzeczywistości.
Sesja zdjęciowa na stronie SK Model, ukazuje EU07 jak cukierkową zabawkę. W rzeczywistości nie stwierdziłem takiego efektu!
Silnik tak jak już Karol powiedział, chodzi bardzo cicho, ale jednak stwierdzam że ST44 Roco jest mniej słyszalny.

Na plus na wstępie zasługuje oświetlenie modelu. Mimo tych okropnych białych obwódek, barwa światła jest bardzo, bardzo naturalna!
DSCF7244.jpg DSCF7245.jpg

Niestety, masa modelu jest dla mnie zbyt mała...
Jakoś nie czuję tego co przykładowo w ST44 (dla porównania).
Waga tego egzemplarza to jedyne 353 gramy
DSCF7247.jpg

Od siebie dodam tyle, że jeśli ktoś bije się z myślami czy kupować, zapraszam do sklepów bo jeszcze są dostępne od ręki :) WARTO!

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Reklamować nie będę, poza tym już sam producent zaproponował wymianę wadliwej części, więc pełen szacunek za monitorowanie sytuacji. Przy okazji sprawdzę jak się te refloktory wyjmuje i na tym egzemplarzu popróbuję tuningu.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.804 15 0
Wrzucę jeszcze porównanie kolorystyki EU07-193 oraz ST44-717 od Roco
Niestety ciemno już za oknem, więc zdjęcia są jakie są
DSCF7248.jpg DSCF7249.jpg DSCF7250.jpg DSCF7252.jpg DSCF7253.jpg DSCF7259.jpg

I jeszcze widok/porównanie z przodu:
DSCF7257.jpg DSCF7257 1.jpg DSCF7257 2.jpg

Szkoda, że gniazdo na sprzęg modelarski nie jest modułowe tak jak w Roco, tzn. że nie można w połowie go zdemontować.
Malowanie i oznaczenia jak zawsze w Piko pierwsza klasa!

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Kolorki pasują idealnie.

Po małych modyfikacjach w ustawieniach dekodera uzyskałem następujące kombinacje świateł:

F0 - trzy białe z przodu zmiennie w zależności od kierunku jazdy
F1 - czerwone zmienne w zależności od kierunku jady
F3 - manewrowe zmienne w zależności od kierunku jazdy i UWAGA: po ich włączeniu automatycznie gasną pozostałe biale światła
F4 - długie/krótkie
F5 - oświet;enie kabin zależne od kierunku jazdy

W wolnej chwili przygotuję rozpiskę CV jak to trzeba poustawiać. Elektronika to mocna strona tego modelu, gdyby tak Roco robiło w swoich lokomotywach.