• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
699 54 1
Dziękuję Ci Pilu35 za info. (y)
Niestety przy takim wysypie rarytasów modelarskich jak EU07 (w dodatku dwóch producentów ;)) i jeszcze kilku pobocznych przydatnych modeli pt: IC Chrobry oraz Rivarossi 4228, już na to floty nie starczy.
Na chwilę obecną cena tej jednej jeszcze w granicach rozsądku (414,-), ale zostały jeszcze 22 godziny do końca i póki co trzech licytujących.
Druga z dekiem 610,- odpada.

voytecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
52 0 5
A czy jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć, dlaczego EU07 Cargo ma gniazdo DCC 22 pinowe, a pozostałe malowania 8 pinowe? Tak bynajmniej wynika z opisu. Przecież wszystkie są od PIKO, więc nie kumam...

P.S Czy różne standardy gniazd mogą mieć wpływ na motorykę lokomotywy? Karol pisze, że u niego śmiga pięknie (pomimo 3 polowego silnika) z dekiem Zimo 22 pinowym, ja natomiast planuję zakup w innym malowaniu (gdzie jest gniazdo 8 pinowe), czy jest ryzyko gorszej motoryki przy zastosowaniu też dekodera Zimo ale 8 pin?
[DOUBLEPOST=1416012565][/DOUBLEPOST]Na datalandzie piszą, że 8 pin, a na modelmanii 22 pin, więc jak to jest?

Reakcje
292 0 0
Właśnie odebrałem moją EU07 PKP Cargo Piko. Zdecydowanie udany model. Doskonale się prezentuje i cieszy oczy. Jak ktokolwiek się zastanawia… czy, albo czy w ogóle, to polecam. Model Piko jest wart zakupu. Nawet jak ma jakieś niedoskonałości. A teraz tym bardziej oczekuję wypustu Schesienmodelle ale także kolejnych modeli Piko, bo po obejrzeniu tej pierwszej z całą pewnością kupię coś jeszcze. Wygląd modelu to przyjemna niespodzianka.

Reakcje
45 2 5
Nie miałem zamiaru kupować EU07 od Piko. Zamówiłem dwie w SM i cierpliwie czekam. Nie mam na makiecie sieci elektrycznej zatem elektrowozy to temat dla mnie niszowy, bardziej na zasadzie "fajnie popatrzeć i od czasu do czasu pojeździć", szczególnie taką ikoną PKP jak BWE z Husarzem. Zamówiłem EU07 w SM ze względu na napęd w obu stonkach PIKO, które posiadam. Przyznam że nie zmieniałem nic w CV dekoderów, może da się uzyskać wolniejszą i płynną jazdę. Być może to jest mój błąd. Jednakowoż, patrząc na ten film z jazdy EU07 odnoszę podobne wrażenie jak podczas oglądania stonek. Przy dużych prędkościach pewnie wszystko ok ale manewry wyglądają na zbyt szybkie. Być może to wina filmu. Zniechęcił mnie on do kupna EU07-193 produkcji PIKO. Jest to tylko moje subiektywne odczucie. Dlaczego takich problemów nie ma na przykład z napędem w husarzu od PIKO?

P.S. Post ten nie ma absolutunie na celu nagonki na to że PIKO=zły napęd. Po prostu dzięlę się z Wami moim odczuciem po obejrzeniu filmu @czacza-y.

Reakcje
45 2 5
ten film raczej nie mówi nic o właściwościach jezdnych ...
To po części prawda. Widać trochę że jazda nie jest szarpana. To dobrze. Ale jakoś coś mi nie pasuje i tyle. Tak jak napisałem - to jest tylko moje odczucie po obejrzeniu. Cieszę się że tylu z Was kupiło i modelem jest zachwycona! Ja zaryzykuję i zaczekam na SM.

@karol_mar - proszę o pokazanie najmniejszej możliwej prędkości i jaka jest płynność jazdy.

Reakcje
292 0 0
To po części prawda. Widać trochę że jazda nie jest szarpana. To dobrze. Ale jakoś coś mi nie pasuje i tyle. Tak jak napisałem - to jest tylko moje odczucie po obejrzeniu. Cieszę się że tylu z Was kupiło i modelem jest zachwycona! Ja zaryzykuję i zaczekam na SM.

@karol_mar - proszę o pokazanie najmniejszej możliwej prędkości i jaka jest płynność jazdy.
Eee tam, nic nie ryzykujesz. Będziesz miał to co chcesz i z czego będziesz bardziej zadowolony. A później, jak już będą wszystkie modele na rynku i w naszych rękach będziemy mieli okazję do dalszych dyskusji co komu się bardziej podoba i dlaczego. A widzicie scenkę rodzajową, gdy się spotka kilku znajomków przy makiecie i każdy przyniesie całą "baterię" różnych EU07? To będzie jazda.

Reakcje
45 2 5
Eee tam, nic nie ryzykujesz. Będziesz miał to co chcesz i z czego będziesz bardziej zadowolony. A później, jak już będą wszystkie modele na rynku i w naszych rękach będziemy mieli okazję do dalszych dyskusji co komu się bardziej podoba i dlaczego. A widzicie scenkę rodzajową, gdy się spotka kilku znajomków przy makiecie i każdy przyniesie całą "baterię" różnych EU07? To będzie jazda.
Konrad, ryzyko jest takie że jest to pierwszy model tej firmy, robiony od podstaw itd. Konstrukcja nie jest sprawdzona, firma nie ma doświadczenia w projektowaniu itd. Istnieje ryzyko że będzie jakiś ukryty błąd konstrukcyjny. Nie twierdzę że duże ale zawsze istnieje. PIKO to firma z wieloletnim doświadczeniem w konstrukcji modeli kolejowych. Teraz już zamilknę i czekam na swoje EU07.

schumix1982

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
ja ten filmik nakręciłem ale nie miałem zamiaru pokazywać właściwości jezdnych lokomotywy ... filmik był kręcony w fatalnych warunkach - po zmroku w sztucznym, fatalnym oświetleniu na makiecie, która jest dopiero w fazie początkowej budowy ... Kumpel, który aktywnie też tutaj pisze zamówił od EP07-187 i chciał zobaczyć jak jeździ i świeci ...

Moje odczucia są jak najbardziej pozytywne i jestem bardzo zadowolony z zakupu EU od PIKO :)

Reakcje
292 0 0
Konrad, ryzyko jest takie że jest to pierwszy model tej firmy, robiony od podstaw itd. Konstrukcja nie jest sprawdzona, firma nie ma doświadczenia w projektowaniu itd. Istnieje ryzyko że będzie jakiś ukryty błąd konstrukcyjny. Nie twierdzę że duże ale zawsze istnieje. PIKO to firma z wieloletnim doświadczeniem w konstrukcji modeli kolejowych. Teraz już zamilknę i czekam na swoje EU07.
A tu masz rację ale nawet doświadczonej firmie może przytrafić się jakaś pomyłka albo "oszczędność" korporacyjnej polityki cięcia kosztów. W każdym razie ja również czekam na Cargo od SM.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.430 138 19
EU07 PIKO - model do oglądania, nie do fotografowania ;) (sesja EU07-193 przygotowana przez SK Model spowodowała zupełnie odwrotny efekt do zamierzonego - zamiast zachęcić - zniechęciła).

Byłem dosłownie przed chwilą w Modelmanii i sobie co nieco pooglądałem oraz porozmawiałem krótko z Panem Adamem.

Nie będę się zbytnio rozwodził, gdyż nie mam specjalnie na to czasu, ale mogę z całym spokojem powiedzieć, że modele ładnie się prezentują i sprawiają bardzo dobre wrażenie, zarówno EU07-193 jak i EP07-187. Duży plus dla PIKO należy się za wykonanie elektrycznej strony modelu. Powiem Wam szczerze, że czuję się dumny, z tego powodu, że jestem polskim modelarzem, bo nawet Niemcy nie dostają tak dopracowanego modelu w klasie EXPERT od PIKO. Tu duże podziękowania należą się oczywiście SK Model i Panu Krzysztofowi Kojowi, za na pewno nie mały wkład pracy, który włożyli aby model wyglądał jak wygląda. Choć wielu było przede mną i po mnie również na pewno będzie, mimo to pragnę w imieniu swoim i innych, serdecznie podziękować Panu i całej firmie SK Model oraz życzyć dalszych sukcesów.

Jednakże żeby nie było za słodko, dołożę łyżkę dziegciu, tak dla równowagi.

Jestem Polakiem i uważam, że polskie lokomotywy są piękne, wyjątkowe i szczególnie tym co je wyróżnia na tle wszystkich maszyn mknących po stalowych szlakach całego świata są - moim zdaniem - przede wszystkim reflektory!!! I tu niestety bardzo, bardzo się zawiodłem. O ile w Stonce zniosłem wygięte przy podłodze barierki, zrozumiałem, że w reflektorze musi być dioda, bo inaczej się nie da, o tyle tego co stało się w EU07 zupełnie zrozumieć nie mogę.

Panie Krzysztofie, zwracam się do Pana z prośbą o ''oświecenie ludu prostego i ciemnego'', bowiem zachodzę w głowę ja jak i inni, i za żadne skarby nie możemy zrozumieć, jakim dziwnym zbiegiem okoliczności, jakim sposobem, mając do dyspozycji całe doświadczenie PIKO, miejsce w modelu, jakim prawem wnętrze reflektorów jest białe i posiada wielką dziurę, przez którą wchodzi światłowód!?

Mimo tego raz jeszcze już na koniec, gratuluję Panu kolejnego sukcesu w postaci naprawdę ładnych modeli, ale proszę bardzo, niech Pan sam Nam powie - dlaczego tak zostały wykonane reflektory? Przecież to reprezentacyjny element każdej polskiej lokomotywy!

Na plus dla PIKO:
- poprawiony kolor uszczelki środkowej szyby w EU07-193
- elektryczna strona modelu (bajery typu oświetlenie kabiny, manewrowe, odłączane czerwone - wielkie dzięki, na to właśnie liczyłem (y))
Na minus:
- trąbki bez ''głębi'' (w Stonce były, co się dzieje? (n))
- niepomalowana plastikowa podstawa pantografu

Ostatnio edytowane: