• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

1

12g

Gość
Dzisiaj siódemka cały dzień przejeździła na wystawie bez problemów. Lokomotywa liczy podkłady. 23 milimetrowy głośnik to doskonałe rozwiązanie, lokomotywa gra głośno i wyraźnie.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.907 57 5
Ja dawno temu napisałem ,że czeka nas masowa elektryfikacja dioram ,ale w ten czas nikt tego nie załapał .....;)
Jednak linia bez drutu ma swój urok i tego się trzymam:)

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Miałem dziś okazję obejrzeć model na żywo.
Powiem tak... Model ładny, biorąc pod uwagę cenę... nawet bardzo ładny.
Nie mogę natomiast przeboleć tych świateł. Ten temat razi po oczach, liczyłem na to że na żywo nie będzie tak drastycznie jak na zdjęciach... Niestety, jak nie świecą, to jednak razi konstrukcja tych lamp.
Z dodatkowych elementów jakie zauważyłem to trochę niechlujnie zamontowane zderzaki. Na jednym czole wyraźnie lecą w dół, ale to może wina konkretnego egzemplarza.

Potwierzam... model mimo trójpolowego silnika ładnie jeździł i liczył podkłady. Natomiast jak mi kolega (właściciel loka) wspomniał, nie obyło się bez czyszczenia kół podobnie zresztą jak w SM/SP42. Model nagle stawał dęba... Po czyszczeniu jest ok.

Szczerze... to ciekawość mnie bierze jak będzie wyglądal EP07-198 PKP IC. Jeśli zastosują tą samą technikę a nieznacznie przesuną światłowód na bok od osi lampy, to i przy zastosowanej technice "zez" może w niej bardzo fajnie wyglądać. Napewno wtedy ta biała obudowa światłowodu będzie "poprawna politycznie".
Trzymam kciuki, aby tego nie skopali ;)

Ogólnie naprawdę bardzo fajny model...
Aż się prosi o cytat Pawlaka: "Nadejszla wiekopomna chwila"... Cóż kilkanaście lat na to czekaliśmy :)

Ostatnio edytowane:
Reakcje
292 0 0
Potwierzam... model mimo trójpolowego silnika ładnie jeździł i liczył podkłady. Natomiast jak mi kolega (właściciel loka) wspomniał, nie obyło się bez czyszczenia kół podobnie zresztą jak w SM/SP42. Model nagle stawał dęba... Po czyszczeniu jest ok.
A czyszczenie kół to pierwsza rzecz jaką zrobiłem po przyjeździe ze sklepu. Wstawiłem moją EU07 na hamownię, trochę dynksu na materiał czyszczący i jazda w jedną i drugą stronę. Ale robię to z każdą lokomotywą, nawet innych producentów. I mimo wszystko nie warczałbym na Piko za bardzo. Jak sądzę to koła, wykonane przecież z metalu, są zabezpieczane jakimś czymś przeciwko korozji i utlenianiu materiału, podczas składowania w fabryce przed instalacją w modelach.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Ja w mojej bez czyszczenia kół dodałem tylko kondensator i na najmniejszej prędkości nie zdarza się, żeby nawet na sekundę stanęła. Z innymi lokomotywami na tym torze jest różnie. Do tego podłużnego otworu idealnie pasuje kondensator 1000uF/25V

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.804 15 0
Ja również nie czyściłem kół modelu i śmiga bez żadnych przerw.
Z kondensatorem dobry pomysł, akurat mam takie :)

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jeszcze jeden marny filmik,tym razem z dźwiękiem...

Jak to jest ,że w loko-model wczoraj Pan Janusz mi powiedział ,że dekoder dźwiękowy do EU-07 Piko nagrywało ESU i jeszcze ich nie ma w sprzedaży a na Twoim filmiku jest dźwięk zgrany nie wiem z czego zapowiedzi dworcowe mam identyczne w plikach mp3 z symulatora Maszyna EU07 .Czy te zgranie do deka dźwięków jest naprawdę takie proste?Mając programator do deków dźwiękowych + program do obróbki dźwięku i trochę pojęcia o tym można tam wrzucać co się jawnie tylko podoba?Ile kosztuje taki dekoder?

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Tak, ten dzwięk zrobiłem sobie sam z plików głównie znalezionych w internecie. ESU nie robi dźwięku dla Piko, tylko dla SM, chyba że coś się zmieniło.
[DOUBLEPOST=1416142882][/DOUBLEPOST]A akurat zapowiedzi sobie obrabiałem sam z jakiegoś nagrania z dworca, ale kiedyś były one cały czas identyczne w Poznaniu, więc może w Maszynie są podobne.

vqsoft

Znany użytkownik
Reakcje
4 0 0
oglądałem dziś eu07 w na prezentacji w PKIN w Wawie.. naprawdę fajny model.. Fajnie wyglądał ciągnięty przez gagara..
[DOUBLEPOST=1416146267][/DOUBLEPOST]
:)
[DOUBLEPOST=1415974350,1415973576][/DOUBLEPOST]No to dalej...

Oświetlenie, na standardowych ustawieniach dekodera Zimo MX645P22:

F0 - trzy białe światła zgodnie z kierunkiem jazdy
F1 - czerwone z tyłu (stałe)
F2 - czerwone z przodu (stałe)
F3 - oświetlenie przedniej kabiny
F4 - oświetlenie tylnej kabiny
F5 - manewrowe z prawej strony
F6 - manewrowe z lewej strony

Jazda modelu po pierwszych próbach jest bardzo płynna na najmniejszych prędkościach (liczy podkłady) i na większych. Silnik cichy, praktycznie bezszelestny, mogę powiedzieć, że wg mnie jeździ lepiej niz Gagar Roco.

Karol. Mam pytanie o podświetlenie kabiny. Dziś na prezentacji sterowania Z21 organizowanym przez lokomodel prowadzący mówił że nie ma oświetlenie kabiny. Rozumiem że sam sobie to zrobiłeś ?

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
bstok70 może odczuć wzmożoną aktywność skrzynki z wiadomościami :) W końcu prekursor sieci trakcyjnej z sukcesami w tym temacie (tak sądzę).
Dzięki za pamięć, ale nie jestem prekursorem (Wsieci 0.56 dużo wcześniej byli DarekW, Marcinlok i inni, a w sieci 0.3mm chyba pierwsze idealne jej odwzorowanie w modelu pokazał Jacol Placol). Jestem natomiast absolutnym i pełnprawnym monopolistą w wątku o elektrycznej sieci trakcyjnej..............., bo nikt inny nie chce tam pisać :).
Korzystając z okazji ja także chciałbym bardzo podziękować firmie SK i Piko za spełnianie marzeń polskich modelarzy i kolekcjonerów. Kłaniam się nisko. Dajecie nam Państwo ogromną radość!!