• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.804 15 0
Nagrałem krótki film porównując EU07 z innymi lokomotywami, na zasilaniu analogowym (żadna z nich nie ma zamontowanego dekodera).
Zasilacz jest kiepski, bo standardowy Pikowski. Powoduje on dziwne piszczenie silników.
Szumy (zgrzyty) w tle powoduje aparat, nie modele.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.804 15 0
Ten najgorszy z możliwych, biały z czerwonym pokrętłem.
Na Fz1 chodzi dużo lepiej, ale niestety nie posiadam go. Muszę nabyć :)

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.758 62 3
Jak to jest ,że w loko-model wczoraj Pan Janusz mi powiedział ,że dekoder dźwiękowy do EU-07 Piko nagrywało ESU i jeszcze ich nie ma w sprzedaży a na Twoim filmiku jest dźwięk zgrany nie wiem z czego zapowiedzi dworcowe mam identyczne w plikach mp3 z symulatora Maszyna EU07 .Czy te zgranie do deka dźwięków jest naprawdę takie proste?Mając programator do deków dźwiękowych + program do obróbki dźwięku i trochę pojęcia o tym można tam wrzucać co się jawnie tylko podoba?Ile kosztuje taki dekoder?
Jeśli chodzi o nagrywanie lokomotywy EU07, to nagrywało ją ESU dla SM przy współpracy ze mną, co zresztą było już tu na Forum opisywane. Co nie znaczy, że Esu nie może nagrać, lub nagrało innych dźwięków dla Piko.
Jest tylko jeden szkopół: Aby wyświetlić wszystkie funkcje w lokomotywie Piko potrzebny jest dekoder, który posiada 2 + 6 wyjść funkcyjnych. Dekodery ESU ze złączem Plux22 tylu wyjść funkcyjnych narazie nie posiadają.
Jeśli chodzi o wgrywanie dźwięków do dekoderów Zimo. Owszem jest to temat do ogarnięcia dla niejednego. Trzeba trochę wiedzy, dobrych plików, dużo czasu i łudu szczęścia, że wszystko się ładnie skomponuje. Temat raczej rozbija się o jeden prozaiczny temat: Nagrywarka do tych dekodeów to wydatek 800zł. Program do tworzenia schematów dźwiękowych jest bezpłatny do pobrania ze strony Zimo.at

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Widziałem nawet jakieś zdjęcie lok. Eu 07 człowiek na lokomotywie i drugi przy torach z mikrofonem na wysięgniku nie wiem czy to ta sytuacja nagrywania dźwięków do dekodera ale znajomy opowiadał ,że jak nagrywali dźwięki do siódemki to podobno to mieli kilkanaście mikrofonów i ekipa jak ze studia telewizyjnego ludzi od groma i trwało to parę dni.Ciekawe kiedy będą w sprzedaży te deki.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.758 62 3
Widziałem nawet jakieś zdjęcie lok. Eu 07 człowiek na lokomotywie i drugi przy torach z mikrofonem na wysięgniku nie wiem czy to ta sytuacja nagrywania dźwięków do dekodera ale znajomy opowiadał ,że jak nagrywali dźwięki do siódemki to podobno to mieli kilkanaście mikrofonów i ekipa jak ze studia telewizyjnego ludzi od groma i trwało to parę dni.Ciekawe kiedy będą w sprzedaży te deki.
Zajżyj do dziau giełda.

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Te małe szare pikolce z czerwonym pokrętłem mają tę zaletę, że są małe i wszędzie da się je wcisnąć. Dla osoby, która jeździ w analogu sporadycznie i tylko dla testów, jest to dobre i tanie rozwiązanie.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
699 54 1
Gdzie jeśli można spytać, robiłeś tą fotkę? Poznań?

Obie siódemki prezentują się idealnie. Są po prostu piękne.

Trzeba przyznać, że firmy PIKO/SKModel oraz Schlesienmodelle, wraz z osobami zaangażowanymi w te projekty (bez których nie doszło by tak prędko, a może wcale do spełnienia naszych wspólnych marzeń i snów), stanęły na wysokości zadania (przynajmniej wizualnie, doskonale odwzorowując modele od pierwowzoru) i odwaliły kawał dobrej i fachowej pracy.

Tak na marginesie:
Czy w EU07-539 poprawiono napisy na czole?
Bo ze zdjęcia wynikało by, że tak...

Brakuje tylko jeszcze pomostu na dachu przy pantografie (do numeru 536 są dwa, a od numeru 538 wzwyż są cztery pomosty)

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.516 18 0
Też się cieszę, że wreszcie mamy model naszej kultowej lokomotywy i z dlatego należą się producentom wielkie podziękowania. Niestety oprócz świateł tak na szybko zauważyłem jeszcze parę niedociągnięć. Przede wszystkim krzywizna podszybia w modelu w/g mnie jest zbyt prosta i jeszcze kolor bumerangu na modelu moim zdaniem jest za jasny.
07 czoła.jpg
Jestem natomiast absolutnym i pełnprawnym monopolistą w wątku o elektrycznej sieci trakcyjnej..............., bo nikt inny nie chce tam pisać :).
Michał a pamiętasz kiedy ostatnio tam coś pisałeś?

Ostatnio modyfikowane przez moderatora: