• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
297 35 1
Nie chcę zaśmiecać wątku. Może trzeba byłoby go wydzielić, albo przydałby się jakiś wątek nt. fotografii u nas na forum?
W smartfonie z uwagi na mały rozmiar matrycy, chyba tylko programowo da się uzyskać takie efekty.
Im większa matryca, tym większa możliwość uzyskania takich efektów przy niskiej przysłonie.
Można wpisy usunąć. Nawet bym zaproponował by pojawiła się opcja gdy się pisze, czy wpis ma być z automatu usunięty po okresie np: 2. miesięcy. Wiele wpisów w krótkim okresie traci na znaczeniu.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
190 1 0
Witam.
Mam pytanie odnośnie dźwięków w EP08 IC PIKO. Mam problem z dźwiękiem syren, po naciśnięciu przycisków przypisanych do syren, dekoder wydaje pojedynczy krótki dźwięk trąbki i tyle. Dzieje się tak i dla tonu niskiego jak i wysokiego.
Dla porównania mam EU07 też PIKO ze starszym dekoderem i tam takiego problemu nie ma. Naciskam przycisk i lokomotywa trąbi aż do ponownego wciśnięcia przycisku.
Da radę coś z tym zrobić czy problem jest ze samym dekoderem? Ma ktoś z Was tę lokomotywę i może porównać?

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
190 1 0
Przypomnij, jakim urządzeniem sterujesz? Mysz, aplikacja?
Centralka ROCO z MM lub Lokmouse. Ostatnio dotarła do mnie centralka RB 1110, więc mogę przetestować też na niej, ale nie sądzę żeby to była kwestia centralki.

I pod jakim klawiszem są te dźwięki? Niektóre dekodery mają np. F2 skonfigurowany jako klawisz "chwilowy". Czy jak naciśniesz i przytrzymasz dedykowany klawisz to sygnał jest taki sam jak opisujesz?
Co do nr klawisza, to muszę sprawdzić. Wyjmę lokomotywę i sprawdzę, bo tak z głowy nie pamiętam.
Natomiast nie ma różnicy czy wcisnę i przytrzymam, czy tylko wcisnę i puszczę, to syrena daje krótki dźwięk i koniec.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
Od jakiegoś czasu PIKO robi w swoich dekoderach dźwięki w taki sposób, że pojedyncze naciśnięcie klawisza funkcyjnego wyzwala krótki ton gwizdawki lokomotywy. Dopiero dwukrotne i szybko po sobie następujące wciśnięcie klawisza funkcyjnego wyzwala długi ton gwizdawki. Sterując z poziomu aplikacji nie ma z tym żadnego problemu, gorzej z Multimousa bo tam się nie da dwa razy szybko po sobie wcisnąć klawisza. Drugie wciśnięcie to zwolnienie funkcji. Dopiero trzecie wyzwala ponownie funkcję ale to już jest zbyt długi czas. W aplikacji ustawiam sobie w konfiguracji przycisk chwilowy i każde jego naciśnięcie powoduje uruchomienie funkcji.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
190 1 0
Od jakiegoś czasu PIKO robi w swoich dekoderach dźwięki w taki sposób, że pojedyncze naciśnięcie klawisza funkcyjnego wyzwala krótki ton gwizdawki lokomotywy. Dopiero dwukrotne i szybko po sobie następujące wciśnięcie klawisza funkcyjnego wyzwala długi ton gwizdawki. Sterując z poziomu aplikacji nie ma z tym żadnego problemu, gorzej z Multimousa bo tam się nie da dwa razy szybko po sobie wcisnąć klawisza. Drugie wciśnięcie to zwolnienie funkcji. Dopiero trzecie wyzwala ponownie funkcję ale to już jest zbyt długi czas. W aplikacji ustawiam sobie w konfiguracji przycisk chwilowy i każde jego naciśnięcie powoduje uruchomienie funkcji.
Kurcze to spory problem.
Jest jakaś szansa żeby taką głupotę zmienić? Jest to mega upierdliwe i całkowicie nie rozumiem takiego posunięcia ze strony PIKO.
Najchętniej to bym przekopiował całkowicie zachowanie dekodera z mojej starej 07 łącznie z dźwiękami do 08 bo są o niebo lepsze od tych nowych. (pytanie czy taka opcja jest w ogóle możliwa?)

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
Kurcze to spory problem.
Jest jakaś szansa żeby taką głupotę zmienić? Jest to mega upierdliwe i całkowicie nie rozumiem takiego posunięcia ze strony PIKO.
Najchętniej to bym przekopiował całkowicie zachowanie dekodera z mojej starej 07 łącznie z dźwiękami do 08 bo są o niebo lepsze od tych nowych. (pytanie czy taka opcja jest w ogóle możliwa?)
Nie jest to takie proste. Musisz mieć PIKO SmartProgrammer i na nowo wgrać oprogramowanie oraz projekt dźwiękowy do dekodera. Bez tego urządzenia nie podmienisz nawet dźwięku trąbki. Osobiście nie mam żadnego dekodera EU07 PIKO. Wszystkie moje lokomotywy EU07/EP08/ET41 mają dekodery ESU. Tak więc nie mogę nic powiedzieć na temat dźwięków od PIKO. W każdym bądź razie od ET21-157 PIKO wprowadziło właśnie taką opcję dwukrotnego naciśnięcia przycisku funkcyjnego by wyzwolić długi dźwięk trąby/gwizdawki.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0
Musisz mieć PIKO SmartProgrammer i na nowo wgrać oprogramowanie oraz projekt dźwiękowy do dekodera. Bez tego urządzenia nie podmienisz nawet dźwięku trąbki.
Czy na pewno potrzeba podmienić dźwięki, by zmienić sposób, w jaki dana funkcja jest wyzwalana?
pojedyncze naciśnięcie klawisza funkcyjnego wyzwala krótki ton gwizdawki lokomotywy. Dopiero dwukrotne i szybko po sobie następujące wciśnięcie klawisza funkcyjnego wyzwala długi ton gwizdawki.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
278 10 2
Mozną zastąpic pojedyńcze dźwieki w dekoderze Piko przy pomocy PIKO SmartProgtrammer, przy niekótrych dżwiekach w projekcie pojawia sie w prawym górnym rogu ikonka zastap i mozna wgrać swój plik dźwiekowy, z reguly w projekcie sa tez wolne sloty dźwiekowe i można dodac co sie chcę (tez poprzez ikone zastąp). Trąbki zastapiłem. Jedyne co sie chyba nie da to dźwiek silnika.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
190 1 0
Dzięki panowie za tak dogłębne rozwinięcie tematu. swoją drogą będę musiał spróbować jutro czy faktycznie da radę na MM szybko kliknąć żeby wyzwolić długi dźwięk.
Po takich informacjach jedyny wniosek jaki mi się nasuwa, to żeby na przyszłość kupować lokomotywy w analogu i minimalnie dopłacając kupić dekoder osobno skoro PIKO robi takie schody dla użytkowników

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
278 10 2
To podwojne klikanie da sie nawet Fredem ogarnąc , może MM nie nadąża z duchem czasu. Fred to nie jest jakis super zaawansowany sterownik. Najnowszy sterownik Piko to chyba juz nawet sam wczytuje ikony co jest pod którym klawiszem z dekodera po Reilcomie.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.714 443 99
Ciekawi mnie czerwony kolor izolatorów pod odbierakami. Na dostępnych zdjęciach EP08-001 z lat 70-tych wydaje mi się, że są białe.
Też tak myślę 44677.jpg (900×628) ale to raczej porcelanowy kolor :)

izo.jpg

Nawet na zdjęciu bazowym egzemplarza 006 publikowanym w katalogach PIKO (chyba)... też widzę "biel" porcelany. Szczegół. Można poprawić, jak wiele innych rzeczy w tym modelu (np. reflektory). Jak kogoś bowiem to "boli", to i reflektory powinny.
W dotychczasowych modelach robili raczej białe. Nie wiem co się stało, że tu akurat są czerwone...

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Jak kogoś bowiem to "boli", to i reflektory powinny.
Fakt, że reflektory "bolą" znacznie bardziej, niż kolor izolatorów. Ale faktem jest też, że wszystkie cztery modele EU07/EP08, jakie mam, a także moje dwa ET21 i dwa ET22 mają izolatory białe. Moim zdaniem w nowym modelu EP08-001 też powinny być białe.

Andzej

Nowy użytkownik
Reakcje
19 0 0
Widać, że specjalnie zrobili teraz czerwone bo we wszystkich modelach EU07/EP08 Piko do tej pory robili białe. Dlatego się zastanawiałem czy może fabrycznie w lokomotywie porcelana była pomalowana na czerwono i szybko farba zeszła?

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
190 1 0
Widać, że specjalnie zrobili teraz czerwone bo we wszystkich modelach EU07/EP08 Piko do tej pory robili białe. Dlatego się zastanawiałem czy może fabrycznie w lokomotywie porcelana była pomalowana na czerwono i szybko farba zeszła?
Nigdy porcelana nie była malowana, bo to jej materiał stanowi za element izolacyjny dla napięcia 3kV. Należy pamiętać że cały odbierak jest pod napięciem sieciowym, nawet ten który nie jest podniesiony (wyjątek stanowi moment w którym zostanie on odłączony przez odłącznik pantografu na dachu). Nigdy nie spotkałem się z faktem malowania izolatora, bo każda farba będzie miała niższe napięcie przebicia niż sama porcelana. Wręcz wspomnieć należy że pomimo ufajdanego dachu, to stan powierzchni porcelany utrzymywany był zawsze w czystości. Trzeba by też popatrzeć w dokumentację fabryczną czy faktycznie w tamtym okresie stosowano izolatory z tym powiększonym kołpakiem na górze, bo z tego co pamiętam to pierwsze izolatory IWD-01 go nie miały i dopiero IWD-02 były w nie wyposażone (trzeba by ustalić od kiedy je stosowano).