• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
134 16 3
Kamil97 , MateuszS

Zauważcie sobie na tej fotce z EP08-006, pojazd jest po modernizacji, ma usunięte gniazda sterowania wielokrotnego oraz posiada klimatyzatory. Do tego trzeba jeszcze zrobić nowe pantografy.
Zobaczcie że pantografy mają szerokie ślizgi a Piko pantografów nie ma w ofercie.

Czyli jest potrzebna nowa forma pudła.

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
134 16 3
Andrzej Harassek

Nie.

To są ślizgi takie jak mamy obecnie na tramwajach. Są one bardzo podobne. Ślizgi na sputniku masz wąskie. a po za tym pantografy ze sputnika nie zamontujesz na siódemce czy ósemce. Mają inne mocowanie. W Szczecinie 21 września jak była impreza ZKMK w Kids Arena Ja poruszyłem z Piko ten temat.

Po za tym zobacz fotki w internecie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
To są ślizgi takie jak mamy obecnie na tramwajach. Są one bardzo podobne.
Które są takie, jak w tramwajach? Te na EP08, czy te na ET21? Poza tym czy w modelu to byłaby wielka różnica?
pantografy ze sputnika nie zamontujesz na siódemce czy ósemce
Jeżeli już, to pantografów nie zamontuję, nie pantografy - ale chodzi o oryginał, czy o model? Ale skoro Piko potrafiło zrobić dwie wersje pantografów do ET21, to sądzę, że zrobienie odpowiednich do tej zmodernizowanej wersji EP08 też nie byłoby problemem.

PS. Jakie fotki mam zobaczyć w internecie?

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
134 16 3
Andrzej Harassek

Zobacz sobie w internecie jakie są ślizgi pantografów :
w tramwajach Konstal 105Na:

pantograf Konstal 105Na - Szukaj w Google

Ślizgi tych pantografów patrząc na nie ( tak je spostrzegam ) są trochę podobne do pantografów jak na lokomotywach ET21 u prywatnych przewoźników:

ET21-17.JPG (1600×1114) (googleusercontent.com)

A w przypadku EP08 czy też EU/Ep07 lokomotyw PKPIC mamy takie jak obecnie w modelu EP07-442 od Schlesienmodelle.

No nie wiem ale mogę się mylić. Ale zobacz te zdjęcia które ci dałem w linkach.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Te starszy pomarańczowy był jednak mniej intensywny
A nie zauważył kolega @rprail, że wszystkie kolory na tych starych zdjęciach są jakby mniej intensywne? ;) Nawiasem mówiąc, pierwsze zdjęcie EP08-010 pochodzi z okresu, w którym jest odwzorowany model Piko, więc gdyby to była prawda, oznaczałoby to, iż model ma nieprawidłowe kolory. Jednak model jest poprawny, a mniejsza intensywność barw na tych zdjęciach wynika wyłącznie z wierności odwzorowania na materiałach światłoczułych i/lub jakości skanowania. Inna sprawa, że odcienie koloru na oryginałach też bywały nieco różne, z wielu powodów, o czym na forum była już mowa wiele razy.
Czy to jest ten model od Piko 96375 EP08-010?
Tak.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.714 443 99
Saturacja na tych zdjęciach sięga księżyca.
Patrzę i patrzę, i jakoś temu modelowi nie wróżę wysokiej sprzedaży - no chyba, że do gabloty. Podobnie nadchodzącej czekoladzie.
W sumie dobrze... ceny za siódemki pójdą spekulantom w dół.
Szkoda, że Piko nie poprawi choćby tych nieszczęsnych trąbek...
PS. Czy górny reflektor będzie także świecił czerwonym? Wie ktoś?
Po co te kpiny? Dobrze wiesz jaka jest specyfikacja tych modeli od początku ich sprzedaży. Przecież tu nic się nie zmieni. Jaki górny ze świecącym czerwonym? Czerwone to mogą być jedynie kropki namalowane na górze. Zresztą, tak już było.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.714 443 99
Zdjęcia ładne, skład też. Ale jednak oczy bolą jak patrzy się na elektryczny tabor na szlaku "bez druta" :) Zelektryzowany szlak łatwą sprawą nie jest. Bolączka wielu wystaw. Taka dygresja przy okazji tego zdjęcia.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
829 46 0
Zdjęcia ładne, skład też. Ale jednak oczy bolą jak patrzy się na elektryczny tabor na szlaku "bez druta" :) Zelektryzowany szlak łatwą sprawą nie jest. Bolączka wielu wystaw. Taka dygresja przy okazji tego zdjęcia.
To akurat wiele razy było poruszane przy różnych okazjach. Mnie bardziej od tego kluje w oczy to, że Piko nie robi nic, by te koszmarne reflektory poporawić. Tez o tym wiele razy juz było. Tylko nadal nie rozumiem, w czym w Piko tkwi problem? Nawet szybka adaptacja wkladów od innych modeli (ET22 na przyklad) bylaby lepsza niz to malowanie kropek.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.062 38 4
@garou, tu jest pytanie która epokę chciał odwzorować na module autor tegoż? Ciężko wypracować kompromis. Być może to było tworzone pod parowozy, a na wystawach jest mix wszystkiego. Także ten...Ale generalnie racja w tym, że aby to miało sens jako zdjęcie prezentacyjne modelu, firma powinna zadbać o realizm czyli drut i basta.