• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
aby to miało sens jako zdjęcie prezentacyjne modelu, firma powinna zadbać o realizm czyli drut i basta.
Niby jaka firma miałaby o to zadbać? Makieta jest prywatną (może klubową? własnością, a model prezentował pewnie przedstawiciel producenta Piko. Czy kolega @Magic uważa, że Piko miałoby tę makietę wyposażyć w sieć trakcyjną?

A przy okazji zwróćcie uwagę na te dwa zdjęcia: wydają się trochę zmanipulowane. Przyjrzyjcie się semaforowi, zwłaszcza na drugim zdjęciu: tor za semaforem jest rozmazany, mimo że i po lewej, i po prawej stronie semafora jest ostry. A sam semafor wydaje się wchodzić w skrajnię wąskiego toru - czyżby był wstawiony komputerowo?

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.702 37 4
Kolega @Andrzej Harassek nie zrozumiał zamiaru mojego wpisu, bądź ja napisałem w niezbyt jasny sposób. Ja rozumiem różne okoliczności powstawania takich zdjęć, jednak jako zdjęcie produktowe czy tam prezentacyjne tak duża firma powinna zadbać o realizm i nawet wynająć kilka segmentów zadrutowanych (jeśli nie było na wystawie) i tam sobie robić takie sesje. Stać ich. W moim, zaznaczam osobistym odczuciu, powinni dbać o takie detale.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.680 15 0

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.105 55 1
Myślę, że odpowiednio niższa cena EU07,EP08, ET41 zrekompensowałaby niedoskonałości tych modeli. Sprzedawanie konstrukcji sprzed 10 lat w cenie nowszych, bardziej zaawansowanych modeli nie jest w porządku.
A ekspozycja powinna być kompletna, łącznie z siecią trakcyjną. W końcu ten model jako jeden z nielicznych ma możliwość pobierania prądu z sieci trakcyjnej w trybie analogowym jak i cyfrowym.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
A może po prostu ochrona wizerunku, może dzieci.
Kolega @Krzysztof Fiałka sobie żartuje, prawda? ;) Na żadnym z tych zdjęć nie widać nawet cienia nikogo.
Niska przysłona w aparacie powoduje takie efekty.
Jest to naturalne zjawisko.
Bardzo ciekawe spostrzeżenie. :)

Chyba obaj koledzy nie przeczytali uważnie mojego wpisu, więc pokażę to łopatologicznie. Według mnie, wystające w lewo cięgło ramion wchodzi w skrajnię toru wąskiego tuż obok. A rozmazany tor tuż za semaforem absolutnie nie jest spowodowany ustawieniem przesłony. Coś tam o fotografii wiem...

1728770624292.jpg

map69

Znany użytkownik
Reakcje
95 0 0
Wydaje mi się, że semafor na tej fotografii był nieostry (ze względu na zastosowanie małej przysłony) i autor zdjęcia wkleił w jego miejsce ostry semafor z poprzedniego kadru (jest identyczny jak na poprzednim kadrze a powinien być pod nieco innym kątem) ;).

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
jest identyczny jak na poprzednim kadrze a powinien być pod nieco innym kontem
Nie jest identyczny. Na obu zdjęciach wyżej semafor jest pod nieco innym kątem - wystarczy przyjrzeć się wzajemnemu położeniu lekko wychylonego dolnego ramienia i latarni górnego ramienia. Poza tym, dlaczego semafor miałby być nieostry, jeżeli płot tuż obok po prawej stronie, znajdujący się praktycznie w tej samej odległości od obiektywu, jest ostry. Ale rzeczywiście, semafor wydaje się wklejony do obu zdjęć.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
241 10 2
NIe jestem autorem fotografii ale jestem po trosze autorem tej sytuacji, po prostu w czasie imprezy w Żurawicy wypożyczyłem model ze stoiska Piko aby go zestawić ze składem Odra, kto i w jakich warunkach wynonał zdjęcia nie jestem pewiem. Niestety i stety ale na całej makiecie nie było ani jednego fragmentu zelektryfikowanego i nie było mozliwości aby ktoś wykonał zdjęcia na takim fragmencie makiety

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.256 225 2
Chyba obaj koledzy nie przeczytali uważnie mojego wpisu, więc pokażę to łopatologicznie. Według mnie, wystające w lewo cięgło ramion wchodzi w skrajnię toru wąskiego tuż obok. A rozmazany tor tuż za semaforem absolutnie nie jest spowodowany ustawieniem przesłony. Coś tam o fotografii wiem...
To jest nieudolna zabawa programem do obróbki zdjęć. Autor obróbki tego zdjęcia rozmył to co uważał za stosowne i efekt jest jaki jest.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
A rozmazany tor tuż za semaforem absolutnie nie jest spowodowany ustawieniem przesłony
Absolutnie jest. Przy makrofotografii to normalnie. Ktoś (słusznie) próbował uzyskać dużą głębię ostrości przez złożenie serii zdjęć z przesuniętym punktem ostrości, tylko wygląda to na robotę z ręcznymi maskami warstw, zamiast użycia porządnego programu.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Absolutnie nie - nie w tym, konkretnym wypadku. Proszę jeszcze raz spojrzeć na pokazany przeze mnie wycinek z zaznaczonymi wątpliwymi miejscami. Zresztą po perspektywie widać, że zdjęcie zostało zrobione z dużej odległości teleobiektywem, więc o żadnej makrofotografii nie ma tu mowy. Ale zgadzam się, że zdjęcie było w jakiś sposób dość intensywnie obrabiane. Jednak wątpię, by była to składanka z kilku zdjęć, zrobionych z różnymi punktami ostrości.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
Niestety te zdjęcia EP08-001 od Piko są koszmarne.
Pomarańcz na obu zdjęciach różny. Zieleń budy także. Nawet krem na Odrze inna na obu zdjęciach.
Kiedyś pewna telewizja wyblurowała serduszko WOŚP. I będziemy o tym pamiętać.
Balans bieli odpłynął, ale to co wymusił marketing... woła o pomstę. I wolę więcej nie pisać, bo niektórym może się zrobić przykro. A powinno!
A powiedzieć trochę zmanipulowane, to jak nic nie powiedzieć. Niska przysłona także nie ma tu nic do rzeczy. To jest absolutnie nieudolna zabawa programem do obróbki zdjęć, za którą powinno się linijką tłuc po łapach.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.680 15 0
a jak aparat w smartfonie? Chyba mało który model ma regulację przysłony, ale mają ciekawe efekty np portretowy.
Nie chcę zaśmiecać wątku. Może trzeba byłoby go wydzielić, albo przydałby się jakiś wątek nt. fotografii u nas na forum?
W smartfonie z uwagi na mały rozmiar matrycy, chyba tylko programowo da się uzyskać takie efekty.
Im większa matryca, tym większa możliwość uzyskania takich efektów przy niskiej przysłonie.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.702 37 4
Też jestem zdania, że rozmowa zaszła za daleko i aby ewentualnie wydzielić.
A co do samego efektu, jest jeszcze opcja, że jakiś algorytm AI przejechał się po zdjęciu i wyszło jak widzimy.
W sumie taki efekt był modny na sprzęcie Steve Jobsa jak się robiło "ruchome" zdjęcia np twarzy, a tło za nim wyglądało jak animacja, nie wiem jak wytłumaczyć, coś jak panorama gdzie ruszając kursorem zdjęcie się ruszało wobec owej twarzy. Za tym semaforem jest właśnie takie sztuczne rozmycie.
Ale jak powiadam, wydzielić "Techniki fotograficzne", albo wykasować.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.884 111 11
Takie kiepskie zdjecia sie pojawiaja jak sie używa opcji korekty wbudowanej w aplikacje "Galeria". Ja tak mam w Samsungu S21 gdzie "erejzer" robi tak nieudolnie że się kończy jak omawianym obrazku