• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET22

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.616 64 3
Zgadza się i na niego czekam. Jednak w tamtych czasach kolory bywały różne w zależności jakie farby udało się zdobyć zaopatrzeniowcowi w zakładzie.
Owszem pamiętam gdzieś w latach osiemdziesiątych przez kilka miesięcy wyjeżdżały lokomotywy z ZNLE Gliwice z tym ciemnym pasem w kolorze oliwkowym. Wyglądało to paskudnie ponuro. Całe szczęście ten proceder nie trwał długo i ponownie lokomotywy po naprawie wyjeżdżały w bardziej znośnych odcieniach zieleni.
Kolory modelu są jak najbardziej w porządku I pasują do tamtego okresu, jednak ja bardziej lubię te trochę jaśniejsze odcienie zieleni jakie wtedy stosowano i to częściej. Ale to tylko mój subiektywny gust.
A ten model I tak kupię, nawet jeśli będzie w kolorze jaki mi się niezbyt podoba.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.616 64 3
Nie nie o ten model. Chociaż te kolory bardzo mi się podobają. I chciałbym żeby za jakiś czas wyszedł model w tych odcieniach zieleni w epoce IV z tego zakresu numerów. Pamiętam barwy fabryczne nowych ET22 numery z zakresu 600 i 700 które były bardzo zbliżone do tych na modelu ET22 678 i SP45 234.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
ET22-245 PIKO 96339 pojawiła się w sklepach. Czy ktoś z Kolegów już nabył i mógłby potwierdzić datę rewizji? Póki co jedyne źródło to Allegro, gdzie podają 17.12.84. Jeśli to prawda, mamy epokę IVc sprzed żółtego czoła.

Zastanawiam się, jakie zmiany w malowaniu, poza przydziałem i rewizją, mogły nastąpić od wyprodukowania tego egzemplarza w 1976? Czy usuwając antenę, datę rewizji, DOKP i przydział, dodając kalkę z "MD Poznań Franowo; DOKP Poznań", uzyskam realistyczny model z dnia wejścia do służby, czy raczej będzie to fikcja?

Póki co nie pojawiło się nic wcześniejszego, niż ET22-357 (29.03.1983), która dla odmiany ma okrągłe reflektory. Rok temu zrobiłem tutaj spis modeli ET22.