• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET21

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.891 526 30
Dekoder ma możliwość zmiany adresu tylko trzeba ustawić bodajże CV17, CV18 i CV29 na odpowiednie wartości (dla danego adresu).
A można coś więcej na ten temat? Dlaczego aż trzy CV trzeba jakoś ustawić i jak? Zmiana CV może być potrzebna, żeby można było ustawić tzw. długie adresy. Pierwszy raz słyszę, żeby nie dało się zmienić adresu dekodera na inny (krótki), nawet w fabrycznie montowanych przez producentów modeli, gdzie często wszystkie inne ustawienia są zablokowane, adres zawsze można zmienić. Jeżeli jest z tym problem, to wydaje mi się, że coś jest uszkodzone.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.417 137 19
A można coś więcej na ten temat? Dlaczego aż trzy CV trzeba jakoś ustawić i jak? Zmiana CV może być potrzebna, żeby można było ustawić tzw. długie adresy. Pierwszy raz słyszę, żeby nie dało się zmienić adresu dekodera na inny (krótki), nawet w fabrycznie montowanych przez producentów modeli, gdzie często wszystkie inne ustawienia są zablokowane, adres zawsze można zmienić. Jeżeli jest z tym problem, to wydaje mi się, że coś jest uszkodzone.
Nie wiem czy do zmiany krótkiego adresu w dekoderze PIKO wystarczy zmienić wartość w CV1. Do zmiany adresu na długi potrzeba zmienić wartości w 3 zmiennych konfiguracyjnych (jeżeli mnie pamięć nie myli to w tych podanych w poprzednim wpisie). Pytanie przy użyciu jakiego urządzenia programuje kolega @Bolesław 102? Podstawowe pytanie - czy lokomotywa w ogóle reaguje na polecenie programowania - potwierdza odbiór informacji poprzez krótkie szarpnięcie i mignięcie światłami?

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
U mnie obie ET21 działają tak samo. Czasami następuje zanik dźwięku przy przejeździe przez rozjazdy. Jest to dość ciekawe, gdyż światła nawet nie przygasną a dźwięk zanika na ułamek sekundy i jeśli przykładowo pod F12 mam włączone radio to ten dźwięk rozmowy jest odtwarzany od nowa. Tak samo jeśli mam włączone F2, to dźwięk trąbki również jest ponownie odtworzony. Natomiast nie mam żadnych problemów ze zmianą adresu dekodera. Zastanawiam się w które miejsce tam można wbudować UPS.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.891 526 30
Nie wiem czy do zmiany krótkiego adresu w dekoderze PIKO wystarczy zmienić wartość w CV1.
Tak powinno być, żeby zmienić krótki adres z fabrycznego 3 na inny, powinna wystarczyć zmiana CV1. Żeby ustawić długi adres, faktycznie trzeba najpierw "włączyć" długie adresy przez zmianę pewnych CV (w różnych dekoderach to może być różnie).

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
789 87 8
Warto by wrzucic ten dekoder na tester. Programowanie CV to zupelne inna bestia niz eksploatacja. Ja mialem powazne problemy z programowaniem listew oswietleniowych Viessmann i ESU z DR5000.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.417 137 19
A dla czego tak trzeba robić? To nie ma sensu.
Jeśli programator nie wykonuje tej zmiany "automatycznie" to trzeba to zrobić "ręcznie". Tam właśnie miałem podczas ostatniej imprezy, gdy chciałem zaprogramować dekoder PIKO przy użyciu Minibox'a. Bez "ręcznej" zmiany wartości w 3 zmiennych konfiguracyjnych nie mogłem ustawić zadanego długiego adresu.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
789 87 8
Jeśli programator nie wykonuje tej zmiany "automatycznie" to trzeba to zrobić "ręcznie". Tam właśnie miałem podczas ostatniej imprezy, gdy chciałem zaprogramować dekoder PIKO przy użyciu Minibox'a. Bez "ręcznej" zmiany wartości w 3 zmiennych konfiguracyjnych nie mogłem ustawić zadanego długiego adresu.
O ile sie nie myle kolega @Bolesław 102 używał Roco multimouse, to wszystko powinno byc gites.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.891 526 30
Bez "ręcznej" zmiany wartości w 3 zmiennych konfiguracyjnych nie mogłem ustawić zadanego długiego adresu.
Chyba kolega Remaj12 wprowadził trochę zamieszania z tymi długimi adresami. O ile dobrze zrozumiałem, kolega @Bolesław 102 chciał zmienić adres z fabrycznego 3 na jakiś inny, ale krótki, nic nie wspominał o długich adresach. Tak więc ograniczmy się do zmiany jednego krótkiego adresu na inny krótki - to powinno działać bez zmiany żadnych innych CV. Długie adresy to inna sprawa, tu faktycznie najpierw trzeba włączyć taką funkcję, więc nie mieszajmy tych dwóch różnych zagadnień.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
789 87 8
Chyba kolega Remaj12 wprowadził trochę zamieszania z tymi długimi adresami. O ile dobrze zrozumiałem, kolega @Bolesław 102 chciał zmienić adres z fabrycznego 3 na jakiś inny, ale krótki, nic nie wspominał o długich adresach. Tak więc ograniczmy się do zmiany jednego krótkiego adresu na inny krótki - to powinno działać bez zmiany żadnych innych CV. Długie adresy to inna sprawa, tu faktycznie najpierw trzeba włączyć taką funkcję, więc nie mieszajmy tych dwóch różnych zagadnień.
Wszystkie wiodące obecnie systemy centralek przy zmianie adresu automatycznie ustawiają CV1, CV17, CV18 i CV29 Bit 5 zależnie od adresu jaki się wprowadza. Jeśli wartość przekracza 127 to jest traktowana jako długi adres, interface/centralka zajmie się resztą.