• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET21

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
Nic z tego nie rozumiem, trzeba chyba będzie zresetować dekoder.
Obawiam się, że to niewiele pomoże. Przypuszczam, że jednak rację ma kolega @Elvis. Przede wszystkim należy sprawdzić, które dodatkowe wyjścia funkcyjne dekodera (AUX) sterują którymi światłami (lub innymi funkcjami), a następnie trzeba odpowiednio zmapować dekoder, to znaczy przypisać kolejnym F odpowiednie wyjścia tak, by wciśnięcie konkretnego F powodowało zadziałanie właściwej funkcji. Dekodery fabrycznie mogą mieć rożne mapowanie, najczęściej F1 włącza AUX1, F2 - AUX 2 itd. ale po pierwsze, nie we wszystkich dekoderach tak jest, a po drugie, może być potrzebne, żeby wciśnięcie jakiegoś F powodowało włączenie więcej niż jednego wyjścia AUX - zależy to od zaprojektowania obwodów modelu. W instrukcji modelu powinna być informacja, który AUX odpowiada za która funkcję.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
Przede wszystkim należy sprawdzić, które dodatkowe wyjścia funkcyjne dekodera (AUX) sterują którymi światłami (lub innymi funkcjami), a następnie trzeba odpowiednio zmapować dekoder ...
I tak dokładnie robię, najpierw identyfikacja które wyjście czym steruje, a potem odpowiednie mapowanie :)
Niestety w Piko nie wszystkie wyjścia działają niezależnie, niektóre są powiązane z innymi, co wynika z ograniczonej ilości wyjść.
Już w SU46 oświetlenie kabin działa tylko przy załączonym oświetleniu głównym, dzięki czemu do oświetlenia kabin zależnego od kierunku jazdy wystarcza jedno wyjście - kierunkowość jest brana właśnie z oświetlenia głównego.
W ET21 poza oświetleniem kabin również światła manewrowe działają tylko przy załączonym oświetleniu głównym, choć jest z nimi trochę lepiej, bo pomimo iż są sterowane jednym wyjściem, to są kierunkowe i wyłączają pozostałe dwa światła białe z danej strony.
Natomiast światła długie/krótkie nie są konkretnym wyjściem, stąd nie rozumiem jak mogą wpływać w taki sposób jak opisałem wcześniej.

Jeżeli chodzi o wyłączanie świateł manewrowych przez światła czerwone, to już ten problem rozwiązałem, tu faktycznie wystarczyło odpowiednie mapowanie - ja skorzystałem ze Swiss Mapping.

Ostatnio edytowane:

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
Tym bardziej ma znaczenie odpowiednie zmapowanie funkcji z przyciskami.
Dokładnie jest tak jak piszesz, stąd moje pytanie o to powiązanie świateł manewrowych z krótkimi/długimi. Dla mnie jest to niemożliwe, ale nie uważam się za eksperta w programowaniu dekoderów, i może gdzieś robię jakiś błąd.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
Niestety, ja też nie jestem ekspertem, a zwłaszcza nie bardzo wiem, jak są zrealizowane światła długie i krótkie. Jestem pewien, że kolega @Elvis byłby w stanie pomóc.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
Niestety, ja też nie jestem ekspertem, a zwłaszcza nie bardzo wiem, jak są zrealizowane światła długie i krótkie.
Jest to realizowane poprzez obniżenie napięcia na wyjściach dekodera. Zimo domyślnie obniża napięcia na wszystkich wyjściach, dodatkowo możemy wskazać wyjścia które chcemy zostawić bez obniżenia napięcia, wskazać wyjścia które chcemy przełączać napięcie obniżone/pełne i wybrać czy to przełączanie robimy klawiszem F6 lub F7.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.738 62 3
F0p, Licht Vorne (czy jak tam nazwiecie) - światła przednie białe Pc1
F0t, Licht Hinten - światła tylne białe Pc1
Fa1 (AUX1) - czerwone tylne (od strony kabiny 2) Pc5
Fa2 (AUX2) - czerwone przednie (od strony kabiny 1) Pc5
Fa3 (AUX3) - oświetlenie przedziału maszynowego
Fa4 (AUX4) - oświetlenie kabiny przy załączonym F0p lub F0t, nadając kierunek, która kabina ma się zaświecić.
Fa5 (AUX5) - oświetlenie rewizyjne
Fa6 (AUX6) + F0p lub F0t nadając kierunkowość - oświetlenie manewrowe Tb1
Fa7 (AUX7) + F0p lub F0t nadając kierunkowość - oświetlenie "po torze przeciwnym..."Pc2

Przy załączonym oświetleniu F0p + Fa1 gaśnie lewa lampa biała, rozświetla się światło czerwone w kierunku jazdy, niejako imitując światła Pc2, gdyż w prawej lampie widać, że również świeci się światło czerwone. To samo w przeciwnym kierunku F0t + Fa2. Myślę, że to taki ukłon w stronę starszych dekoderów, które nie posiadają tylu wyjść funkcyjnych.
Z funkcji więcej nie wynika.
W dekoderach Zimo przygaszanie lub rozjaśnianie można wywołać klawiszami 6 lub 7, może nie wyzerowanie CV40 i 41 wprowadza zamieszanie i długie światła załączają jeszcze inną funkcję.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
W dekoderach Zimo przygaszanie lub rozjaśnianie można wywołać klawiszami 6 lub 7, może nie wyzerowanie CV40 i 41 wprowadza zamieszanie i długie światła załączają jeszcze inną funkcję.
CV40 i 41 są =0, podobnie jak wszystkie CV od 430 w górę (Swiss Mapping).
Nie mam w tej chwili wolnego innego dekodera Zimo, żeby sprawdzić, stąd moje pytanie na samym początku, czy u Was jest tak samo?
Oczywiście chodziło mi o dekodery Zimo.
Reset zrobiłem ale nic to nie dało :(

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.738 62 3
CV40 i 41 są =0, podobnie jak wszystkie CV od 430 w górę (Swiss Mapping).
Nie mam w tej chwili wolnego innego dekodera Zimo, żeby sprawdzić, stąd moje pytanie na samym początku, czy u Was jest tak samo?
Oczywiście chodziło mi o dekodery Zimo.
Reset zrobiłem ale nic to nie dało :(
Sprawdzałem na MX637P22 i LokPilot V5.0, załączenie funkcji Fa1 (AUX1) przy załączonych F0p+Fa6, wyłącza światło tylne białe prawe. Funkcja Fa2 (AUX2) wyłącza światło przednie lewe przy załączonych F0t+Fa6.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
Sprawdzałem na MX637P22 i LokPilot V5.0, załączenie funkcji Fa1 (AUX1) przy załączonych F0p+Fa6, wyłącza światło tylne białe prawe. Funkcja Fa2 (AUX2) wyłącza światło przednie lewe przy załączonych F0t+Fa6.
Czyli dokładnie tak jak u mnie, zobacz jeszcze jak możesz te światła krótkie/długie :)

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Cześć,
A ja mam takie pytanie.
Mój egzemplarz z oryginalnym dekoderem Piko nie przyjmuje długich adresów. W CV29 bit 5 ma ustawiony na 0 i nie idzie tego zmienić. Generalnie nic nie mogę zmienić miniboxem oprócz wbicia adresu krótkiego.
Czy trzeba na przykład najpierw przestawić inne CV aby odblokować komunikację czy coś w tym stylu?

szprync3

Aktywny użytkownik
Reakcje
99 22 5
Dodam od siebie informację o użytkowaniu tego modelu w analogowej wersji. Nie świecą wszystkie światła biały przód od najniższych napięć. Warto to wiedzieć przy decyzji zakupu.

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Cześć,
A ja mam takie pytanie.
Mój egzemplarz z oryginalnym dekoderem Piko nie przyjmuje długich adresów. W CV29 bit 5 ma ustawiony na 0 i nie idzie tego zmienić. Generalnie nic nie mogę zmienić miniboxem oprócz wbicia adresu krótkiego.
Czy trzeba na przykład najpierw przestawić inne CV aby odblokować komunikację czy coś w tym stylu?
Wpisanie CV29=36 niby zmienia, że przyjmuje długie adresy ale sypią się funkcje np: dekoder nie reaguje na F0

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
do CV=36 nie przyjmuje długich adresów a powyżej CV=36 adresy długie przyjmuje ale nie działa F0 i zmienia pozostałe funkcje.

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Oszukałem Cię. Sprawdziłem od CV29=29 do CV29=33 i 35 i wyrywkowo wyższe.
CV29=34 działa jest wszystko ok.
Dzięki

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
Zakładałes moze UPS.? Gdzie go zmieściłes . Rozebrałem lokę i jedyne miejsce jest "pod daszkiem" ale kondensator trzeba by rozdeptać :)