• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET21

Lxd2-240

Aktywny użytkownik
Reakcje
210 18 4
Wystarczyło napisać coś w stylu:
Niestety dekoder jazdy Lenz nie do końca chce współpracować z tym modelem
i rozwinąć myśl o użyte funkcje oraz zobrazować to (lepszym) zdjęciem.
I wtedy byłaby to tylko konkretna, wartościowa ważna informacja dla korzystających z dekoderów innych niż rekomenduje producent modelu.
A nie kolejna - bezsensowna i znowu nie na temat - dyskusja o "Pc2".
Bo jak widać kolejny "klient" nic z tego nie zrozumiał, a "specjalista od cybantów" nie miałby możliwości (po raz kolejny) mijania się z prawdą wywołując bezsensowną dyskusję znowu nie na temat.

Nie wiedziałem czy to wina dekodera dlatego mój post to raczej pytanie ale widzę, że tobie łopatą do głowy trzeba nałożyć żebyś zrozumiał.

"bo na sto procent nie był nim"
Nie był czym? Dekoderem? Czy czym? Sam nie umiesz pisać a innym zwracasz uwagę.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0
Przed testowaniem wypadało by tory przeczyścić lub zamontować UPS oraz bardziej się przygotować
Poza w/w, wyłączenie trybu analogowego w dekoderze też może pomoc. Po krótkiej przerwie w zasilaniu szybciej wraca do przytomności. Czyli wygasić bit 2 w CV29. @DieselPower czy miałeś dekoder tak ustawiony przy testach?

Ostatnio edytowane:

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
Ja do mojej ET21 włożyłem dekoder Zimo MX633, generalnie wszystko jest ok, ale:
1. Światła czerwone wyłączają manewrowe.
2. Światła długie (ustawione przez CV60 i CV120) też wyłączają manewrowe.
Też tak macie? Bo szczerze tego drugiego przypadku nie rozumiem.

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.208 216 0
Jak kurier przyniósł dziś nowy model Piko, przypomniało mi się o JanKolu, gdzieś tam w szufladzie.
JanKol oczywiście w trakcie budowy.
Na szybko kilka fotek porównawczych.
032F77FE-6147-4A76-96E9-F9A118E18EE9.jpeg
9E15DDFB-2965-4E70-A995-D9BB9D285D86.jpeg
8414FA73-CF8D-4FC7-8781-1B29E9B67A9E.jpeg
9F9D5AA4-39FC-4EAB-8F32-D5A66E88D19A.jpeg
5DE50772-ABF0-4D0E-8A54-5ECA313E6DE3.jpeg

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.738 62 3
Ja do mojej ET21 włożyłem dekoder Zimo MX633, generalnie wszystko jest ok, ale:
1. Światła czerwone wyłączają manewrowe.
2. Światła długie (ustawione przez CV60 i CV120) też wyłączają manewrowe.
Też tak macie? Bo szczerze tego drugiego przypadku nie rozumiem.
Odnośnie czerwonych, to nie jestem pewny, ale jeśli długie Ci wyłączają manewrowe, to masz na pewno zrobiony jakiś błąd w mapowaniu funkcji.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
Odnośnie czerwonych, to nie jestem pewny, ale jeśli długie Ci wyłączają manewrowe, to masz na pewno zrobiony jakiś błąd w mapowaniu funkcji.
No nie wiem, pod F7 mam tylko załączanie długich (CV120=131), żadnego mapowania tam nie ma (CV41=0, swiss-mapping też wyzerowane).
Wygląda to tak, że załączam F0+F3 (tam mam manewrowe) i prawidłowo świecą manewrowe, jak do tego dokładam F7 (czyli F0+F3+F7), to zapalają się dodatkowo drugie dolne i górne ale przyciemnione. Przy CV60=0 wszystko jest ok, ale nie ma wiadomo świateł długich.
Nic z tego nie rozumiem, trzeba chyba będzie zresetować dekoder.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Przez tydzień powstały 4 strony na temat ET21 ;-) . Pytania były o dekoder i ilość funkcji. Owszem było kilka wypowiedzi wnoszących coś do tematu, ale ... ile razy można wałkować to samo.
Od dłuższego czasu wg mnie większość forumowiczów wypowiada się niezbyt pochlebnie o doborze dźwięków do lokomotyw PIKO.
Jeżeli kupuję lok z PIKO to kupuję u Karola od razu z zainstalowanym przez niego dekoderem i ze światłami E1, i myślę że Karol wkłada trochę pracy aby sprzedać lok w jak najlepszej konfiguracji. Zresztą shop.dcc24.eu to sprawdzona firma od lat.
Jeżeli gdzieś nabędę lok bez dekodera, a zależy mi na dobrym dźwięku to wysyłam do Elvisa. Dla przykładu; kupiłem SU46 w Rybniku bez dekodera i poprosiłem aby przekazać loka Elvisowvi do udźwiękowienia. I to jest TO co model z dźwiękiem powinien mieć. Drugi przypadek to Rocowski S200 z wiadomymi wadami. W obydwu przypadkach jest super dźwięk i bardzo dobre dobranie parametrów jazdy.
Tak samo , jeżeli nabędę ET21 w IV epoce to albo u Karola z dekoderem albo gdzieś indziej i pojedzie do Elvisa.
Po iluś tam opiniach na temat dekoderów w polskich lokomotywach produkowanych przez PIKO i dźwięków tam zainstalowanych na pewno nie skuszę się na zakup PIKO z fabrycznym dekoderem.
Trochę nie na temat ET21, ale co chwila zdarza się ktoś, kto pisze o fabrycznie zainstalowanych dekoderach w lokach PIKO i problemach z tym związanych.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Przez tydzień powstały 4 strony na temat ET21 ;-) . Pytania były o dekoder i ilość funkcji. Owszem było kilka wypowiedzi wnoszących coś do tematu, ale ... ile razy można wałkować to samo.
Od dłuższego czasu wg mnie większość forumowiczów wypowiada się niezbyt pochlebnie o doborze dźwięków do lokomotyw PIKO.
Jeżeli kupuję lok z PIKO to kupuję u Karola od razu z zainstalowanym przez niego dekoderem i ze światłami E1, i myślę że Karol wkłada trochę pracy aby sprzedać lok w jak najlepszej konfiguracji. Zresztą shop.dcc24.eu to sprawdzona firma od lat.
Jeżeli gdzieś nabędę lok bez dekodera, a zależy mi na dobrym dźwięku to wysyłam do Elvisa. Dla przykładu; kupiłem SU46 w Rybniku bez dekodera i poprosiłem aby przekazać loka Elvisowvi do udźwiękowienia. I to jest TO co model z dźwiękiem powinien mieć. Drugi przypadek to Rocowski S200 z wiadomymi wadami. W obydwu przypadkach jest super dźwięk i bardzo dobre dobranie parametrów jazdy.
Tak samo , jeżeli nabędę ET21 w IV epoce to albo u Karola z dekoderem albo gdzieś indziej i pojedzie do Elvisa.
Po iluś tam opiniach na temat dekoderów w polskich lokomotywach produkowanych przez PIKO i dźwięków tam zainstalowanych na pewno nie skuszę się na zakup PIKO z fabrycznym dekoderem.
Trochę nie na temat ET21, ale co chwila zdarza się ktoś, kto pisze o fabrycznie zainstalowanych dekoderach w lokach PIKO i problemach z tym związanych.
Mam wrażenie, że Twoja wypowiedź zaistniała po przeczytaniu postu kolegi @Pawel ale mogę się mylić. Chcę zwrócić tylko uwagę, że Pawel ma kłopot z dekoderem Zimo MX633, a nie fabrycznym Piko.