• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET21

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
789 87 8
Spróbuj tantalowe kondensatory. Użyłem takowych na listwach oświetleniowych wagonów. Same listwy miały ich kilka, a płytka listwy zawierała punkty lutownicze na dodatkowe. Z uwagi na małe gabaryty nadają sie właśnie do modeli lokomotyw, gdzie trudno o miejsce. Nie są tanie, ale banku nie rozbiją.
On-line znajdziesz co i jak.

Ostatnio edytowane:

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
835 90 3
Model ET21, to kolejny (wyższy) poziom który sama sobie narzuciła duża firma, a nie manufaktura ale do rzeczy.
Jest pewien szczegół, który daleko przewyższył moje oczekiwania to: zawór do wodowania lokomotywy!
Nie wiedziałem, że w ET21 była umywalka w kab. A...
Jest to kolejna sytuacja, w której wiedzę o taborze zaczynam czerpać z modelu, a nie jak dotychczas z prawdziwego pojazdu.
O SHP mocowanym do ramy wózka również nie wiedziałem...

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.397 174 19
Mój model objechał makietę BKMK 3 razy i smigał bez kłopotu.
Może znacie kolegę Łukasza Budzyńskiego z Torunia, pokazał mi fajny patent na nowy tabor , który czerpie zasilanie z toru. Warto wypolerować koła na początek. Potem bedzie łatwiej, polerka.

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
363 98 10
Mój model objechał makietę BKMK 3 razy i smigał bez kłopotu.
Może znacie kolegę Łukasza Budzyńskiego z Torunia, pokazał mi fajny patent na nowy tabor , który czerpie zasilanie z toru. Warto wypolerować koła na początek. Potem bedzie łatwiej, polerka.
Tutaj żadna "polerka"nic nie pomoże. Model gubi dźwięk a nie zasilanie ,więc co ma do tego "polerka" kół?

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.397 174 19
Tutaj żadna "polerka"nic nie pomoże. Model gubi dźwięk a nie zasilanie ,więc co ma do tego "polerka" kół?
NIe wiem co masz za kłopot, ja tylko napisałem doswiadczenia swoje z modelami taboru i tyle.
Kupiłem sobie taką miniszlifierkę i tyle.
Sprawdziła sie praca Łukasza przy składzie mojego parowozu i ryflaków z oświetleniem, więc ciągnę temat dalej. Przepraszam , ze u mnie się sprawdza.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.891 526 30
fajny patent na nowy tabor , który czerpie zasilanie z toru. Warto wypolerować koła na początek. Potem bedzie łatwiej, polerka.
Każdy model czerpie zasilanie z toru.
Kupiłem sobie taką miniszlifierkę i tyle.
Jaka to miniszlifierka?
Model gubi dźwięk a nie zasilanie
A skąd pewność, że nie gubi zasilania? Przy bardzo krótkiej przerwie w zasilaniu model nie stanie, ale dźwięk może być przerwany, jeżeli nie ma kondensatora.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.891 526 30
A na jak długo zanika dźwięk? Czy model jedzie dalej bez dźwięku dłuższą chwilę i w trakcie jazdy bez dźwięku reaguje na polecenia z multiMAUS?

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Teraz skończyłem moją testować, bo dziś do mnie dotarła, jest piękna. Na pokładzie pikowski dekoder dźwięku. Pięknie rusza, porusza się bardzo płynnie i reaguje od razu na każdy ruch pokrętła multimausa tzn. dźwięki silnika są bardzo dobrze zsynchronizowane z przyspieszeniem i zwalnianiem lokomotywy. Hamuje również bardzo łagodnie.
Dźwięk na szczęście nie zanika jak kolega @Bolesław 102 pisał, a nie ukrywam że obawiałem się trochę tego problemu. Dla bezpieczeństwa muszę pomyśleć nad UPS-em, gdzie i jak go zmieścić.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
789 87 8
Jeśli lokomotywa w dalszym ciągu jedzie, to może być coś tak prostego jak mechaniczne przerywanie obwodu między wyjściem z dekodera, a głośnikiem. Czasem w czasie transportu jakieś połączenie lutownicze, przewód może się nieznacznie uszkodzić. Obecnie manualnego lutowania się nie praktykuje w przypadku płytki głównej, ale głośnik instaluje się ręcznie.
W zeszłym roku miałem podobny przypadek z SM EU07 i ESU Sound MTC21. Elektrowóz jeździł, światła pracowały bez zarzutu, dźwięk nie bardzo. Problem był z podłączeniem głośnika.
Dekoder można sprawdzić na testerze ESU.

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.492 18 0
Dziś mój ET21 miał pierwsze jazdy. Jestem pod wrażeniem tego modelu, nie przypuszczałem że Piko zorganizuje oświetlenie pulpitu,
IMG_20210206_134703.jpg
co prawda nie w pełnym zakresie ale dobre i to. Dekoder u mnie działa bez zarzutów ale model wyjechał z DCC24, więc nie ma co się dziwić.