• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

jezyzie

Znany użytkownik
Reakcje
555 13 0
Chociaż ta jednostka nie jest moim największym marzeniem, dla porównania dźwięków przedstawiam
nagranie znalezione na youtube:
Niestety nagranie dźwiękowe skażone zostało unijnym mlaskaniem aparatów cyfrowych.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.464 496 107
Tak porównuję sobie na YT dźwięki ruszających jednostek i stwierdzam, że jedne ruszają bezgłośnie (nie licząc odgłosów stukotu kół) a inne (te na starszych filmach) z wyraźnym buczeniem. Nie wiem, ale czy silniki w EN57 były wymieniane lub wykonywane były jakieś ulepszenia i zmiany które mogą powodować że jednostki obecnie poruszające się po torach ruszają cichutko ?
Dla porównania :

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Tak porównuję sobie na YT dźwięki ruszających jednostek i stwierdzam, że jedne ruszają bezgłośnie (nie licząc odgłosów stukotu kół) a inne (te na starszych filmach) z wyraźnym buczeniem. Nie wiem, ale czy silniki w EN57 były wymieniane lub wykonywane były jakieś ulepszenia i zmiany które mogą powodować że jednostki obecnie poruszające się po torach ruszają cichutko ?
Dla porównania :
W epoce VI mogą tylko szmerać jak Impuls, ale w epoce V powinien terkotać niemalże jak betoniarka ;))

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Dla porównania :
Oba filmy nagrane są z różnym natężeniem dźwięku, ale jedno jest pewne, niski dźwięk rozruchu jest słyszalny w obu jednostkach. Tego najbardziej brakuje w modelu z dźwiękiem od PIKO.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.985 531 30
Tak porównuję sobie na YT dźwięki ruszających jednostek i stwierdzam, że jedne ruszają bezgłośnie (nie licząc odgłosów stukotu kół) a inne (te na starszych filmach) z wyraźnym buczeniem.
Na obu tych filmach odgłos ruszania jest taki sam. Różnica w subiektywnym odbiorze wynika z innego nagrania, innego rozchodzenia się dźwięku w różnych warunkach otoczenia, wreszcie na drugim filmie także z innych dźwięków, dość skutecznie zakłócających odbiór. Odgłos silników, a w zasadzie przekładni, słychać praktycznie tylko w momencie przejazdu wagonu silnikowego koło nagrywającego. Ale w obu wypadkach dźwięk jest zupełnie inny, niż w wersji Piko. Dźwięk w modelu kolegi @Bronco_Billy znacznie bardziej przypomina oryginał.

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
309 8 0
Ja mam nie-PIKO. Sorry za katastrofę kolejową
No i ja życzyłbym sobie w tym modelu takich dźwięków! Powiem tak, to już mój drugi model Piko z dźwiękiem, który delikatnie mówiąc ma dźwięk zrobiony "po łebkach"(pierwszy to OKo1). To co robią Karol i Elvis jest bliższe oryginałowi i w wyżej wymienionych modelach ich dźwięki brzmią lepiej. No ale Piko ma studio nagrań...
Wychodzi na to, że trzeba kupować analogi i ucyfrawiać na naszych rodzimych dźwiękach.

ogi76

Użytkownik
Reakcje
143 10 0
No i ja życzyłbym sobie w tym modelu takich dźwięków! Powiem tak, to już mój drugi model Piko z dźwiękiem, który delikatnie mówiąc ma dźwięk zrobiony "po łebkach"(pierwszy to OKo1). To co robią Karol i Elvis jest bliższe oryginałowi i w wyżej wymienionych modelach ich dźwięki brzmią lepiej. No ale Piko ma studio nagrań...
Wychodzi na to, że trzeba kupować analogi i ucyfrawiać na naszych rodzimych dźwiękach.
Racja, tylko wtedy zaczną robić analogi bez gniazda dekodera.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
To by było bez sensu, z różnych względów, ale kto wie czy nie wpadną na podobny pomysł... Czekam teraz aż ktoś wgra prawidłowe dźwięki do dekodera Piko, a może gdzieś już jest temat o dźwiękowych dekoderach od Piko?
Karol z DCC24 potwierdził, że "Piko nie udostępnia narzędzi do tworzenia dźwięków na ich własne dekodery, więc można wgrywać tylko to, co sami stworzą".

Krótko mówiąc, jeżeli PIKO nie poprawi projektu, nikt inny też tego nie zrobi.

[EDIT] Może ktoś ze znawców i przyjaciół PIKO zagada do Pana Piko, żeby jednak nagrać to od nowa?[/EDIT]

Model analogowy zawsze można przerobić na cyfrę, jeżeli zaistnieje taka potrzeba. Gorzej, gdyby kiedyś te swoje bieda-dźwięki zaczęli wmuszać w postaci dekodera zintegrowanego z modelem.

Ostatnio edytowane:

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
309 8 0
Karol z DCC24 potwierdził, że "Piko nie udostępnia narzędzi do tworzenia dźwięków na ich własne dekodery, więc można wgrywać tylko to, co sami stworzą".

Krótko mówiąc, jeżeli PIKO nie poprawi projektu, nikt inny też tego nie zrobi.
Nie wiedziałem o tym, w temacie dekoderów nie mam dużej wiedzy. To ważna informacja, bo pokazuje żeby nic z Piko nie kupować z dźwiękiem. Cenowo wyjdzie tak samo za ESU, czy Zimo.