To może ja coś napiszę ,jako ,że zajmuję się też sprzętem Hi Fi ,to mam na ten temat swoje zdanie. Po pierwsze żaden dekoder i głośnik w tej klasie nie jest wstanie oddać naturalnego dźwięku ,dlatego ,że przede wszystkim głośnik przy tych rozmiarach nie da rady oddać naturalnego dźwięku , na razie nikt nie wymyślił subofera ,takiego małego żeby zmieścił się w lokomotywie klasy h0 ,dźwięki są zapisane w postaci plików ,a to ogranicza ich jakość.
Po drugie akustyka robi swoje bardzo dużo zależy od miejsca w którym znajduje się głośnik i w jakim pomieszczeniu się odsłuchuje. Przykład z życia, ten sam dekoder i ten sam głośnik zamontowany w SP45 i SU46 brzmi inaczej w SU dźwięki są cichsze i bardziej stłumione .( dekoder i głośnik nie taki sam tylko ten sam).
Po trzecie chyba najważniejsze jak dźwięki są nagrywane ,bardzo ważny jest sprzęt jakim się dokonuje nagrań ,ale i gdzie są rozmieszczone mikrofony ,wewnątrz otrzymujemy inne dźwięki i na zewnątrz inne ,w modelu powinny być raczej te z zewnątrz , bo swojego czasu pojawiły się dekoderach dźwięki włączania świateł i rozmowy obsługi ,ale tego nie słychać z zewnątrz.
W takim sprzęcie musi być przyjęty jakiś kompromis ,nigdy nawet jak za obróbkę dźwięku weźmie się Alan Parsons ,to nie zabrzmi tak jak oryginał, tyle od strony akustyki ,acha te dźwięki puszczone z kompa na zestawie Hi Fi ,brzmią całkiem realistycznie ,jak posłuchałem sprężarki to myślałem ,że za plecami mam prawdziwego EN57.