• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.880 15 1
Model super, ale uważajcie przy złączaniu i rozłączaniu członów. U mnie niestety pękł sprzęg ze złączem elektrycznym.
O kurde. Rozłączałem swoje kilkanaście razy już i wszystko OK. Jak jeszcze nic w nim nie przerobione to w tej sytuacji ja bym to reklamował. Nawet sklejenie tego jakimś silnym epoksydem będzie niewystarczające bo będzie pękać przy większych naprężeniach.

Reakcje
57 2 1
O kurde. Rozłączałem swoje kilkanaście razy już i wszystko OK. Jak jeszcze nic w nim nie przerobione to w tej sytuacji ja bym to reklamował. Nawet sklejenie tego jakimś silnym epoksydem będzie niewystarczające bo będzie pękać przy większych naprężeniach.
Już przerobione, skleiłem ten sprzęg. W MM jest już dostępna lista części serwisowych.
Z tego co patrzyłem, koszt ok 35 zł. Mimo wszystko po rozbebeszeniu modelu na części pierwsze, stwierdzam, że Piko przynajmniej ten element powinno wykonać z trwalszego materiału. Pamiętam, że w ET41 jest podobny sprzęg, ale tam wyjąłem model z pudełka i tak sobie stał. W przypadku EN57 wielokrotnie zajdzie potrzeba sprzęgania i rozprzęgania członów, co może powodować w/w usterkę. Zamówię części zamienne i pomyślę jak wzmocnić te sprzęgi. Jak ktoś z Was rozkręci człon silnikowy, będzie wiedział o co chodzi.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.777 443 99
Gdyby za jakiś czas wystąpił nawał reklamacji związanych z tą sytuacją jak twoja kolego @KonradH0 można by mówić o wadzie fabrycznej. Jeśli jednak nie wystąpi - miałeś po prostu pecha.
Piszę to by się nie nakręcać i od razu nie dopatrywać masowej wady, bo jak na razie to pojedyncza sytuacja i do końca nie wiadomo jak do niej doszło.

Ostatnio edytowane:

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
839 90 3
Gdyby za jakiś czas wystąpił nawał reklamacji związanych z tą sytuacją jak twoja kolego @KonradH0 można by mówić o wadzie fabrycznej. Jeśli jednak nie wystąpi - miałeś po prostu pecha.
Piszę to by się nie nakręcać i od razu nie dopatrywać masowej wady, bo jak na razie to pojedyncza sytuacja i do końca nie wiadomo jak do niej doszło.
Prawda jest taka, że model jest trudny w rozłączaniu a wg mnie spowodowane jest to następującymi czynnikami:
- jest ciężki,
- jest szczegółowy,
- jest 3-członowy,
- gniazdo posiada KKK.

To wszystko utrudnia rozłączanie poszczególnych członów. Kiedyś myślałem o zakupie jednego EN71, ale obecnie jestem wyleczony z tego pomysłu.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.880 15 1
Mnie jeszcze ciekawi jak doszło do tego pęknięcia. Czy Kolega rozłączał człony kiedy stały na torze prostym czy trzymając je w rękach? Jeśli to drugie to miało prawo pęknąć. Jeszcze na wystawie makiet w Krakowie rozmawiałem z serwisantem PIKO o tym. Te sprzęgi należy sprzęgać i rozsprzęgać tylko kiedy model stoi ustawiony na torach prostych.

Reakcje
57 2 1
Mnie jeszcze ciekawi jak doszło do tego pęknięcia. Czy Kolega rozłączał człony kiedy stały na torze prostym czy trzymając je w rękach? Jeśli to drugie to miało prawo pęknąć. Jeszcze na wystawie makiet w Krakowie rozmawiałem z serwisantem PIKO o tym. Te sprzęgi należy sprzęgać i rozsprzęgać tylko kiedy model stoi ustawiony na torach prostych.
Do uszkodzenia doszło podczas rozprzęgania jak skład stał na prostym torze na moich powiedzmy modułach. Oczywiście robiłem to bardzo delikatnie i w pewnym momencie strzeliło. Zamieszczę zdjęcie części serwisowej z miejscem w którym sprzęg pękł.

Załączniki

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
839 90 3
A ja z innej beczki stwierdzam, że kiedy patrzę na jednostkę w gablocie z pozycji biurka lub łóżka jestem zadowolony. Kiedy podchodzę do gabloty czar pryska. Niestety wnętrze nie reprezentuje tego, czego oczekuję od modelu w 2022 roku. Model niestety nie zrobił na mnie takiego łał na jakie liczyłem.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.880 15 1
Do uszkodzenia doszło podczas rozprzęgania jak skład stał na prostym torze na moich powiedzmy modułach. Oczywiście robiłem to bardzo delikatnie i w pewnym momencie strzeliło.
Rzeczywiście jak sobie dziś dokładnie obejrzałem ten element to w tym miejscu jest on bardzo cienki a jednocześnie właśnie to miejsce przenosi wszystkie naprężenia. U mnie jak na razie jest OK chociaż kilka razy rozłączałem jednostki. Mam nadzieję, że to jednostkowy przypadek. Jeśli u więcej osób ten element będzie pękał w tym samym miejscu to można wtedy mówić o wadzie fabrycznej.

A ja z innej beczki stwierdzam, że kiedy patrzę na jednostkę w gablocie z pozycji biurka lub łóżka jestem zadowolony. Kiedy podchodzę do gabloty czar pryska. Niestety wnętrze nie reprezentuje tego, czego oczekuję od modelu w 2022 roku. Model niestety nie zrobił na mnie takiego łał na jakie liczyłem.
Pozwolę sobie się z Kolegą nie zgodzić. Model jest naprawdę bardzo ładnie i dobrze wykonany. Wnętrze owszem jest jednokolorowe i trochę to razi ale trzeba wziąć pod uwagę fakt, iż pod podłogą znajduje się kinematyka modelu. Gdzieś PIKO musiało ją przecież upchać. Ja w jednej mojej jednostce pomalowałem siedzenia, podłogi i grzejniki. Faktycznie, jak się światła w środku nie świeci to wygląda trochę lepiej, gorzej, kiedy zaświecę światło bo wtedy uwydatnia się podwyższona podłoga i to bardzo razi. Tego w przypadku niepomalowanej jednostki tak nie widać.

Teraz myślę skąd wziąć jakieś figurki siedzące ale z nogami wyciągniętymi na przeciwległe siedzenie bo tylko tak można będzie nieco oszukać wygląd wnętrza. Figurka z obciętymi nogami wygląda makabrycznie. Patrząc w okno pod kątem prostym tych obciętych nóg nie widać, jednak na ogół patrzę na model na makiecie z góry a wtedy te obcięte nogi od razu rzucą się w oczy.

Teoretycznie PIKO mogło całą elektronikę członów rozrządczych przerzucić na dach ale gdzie umieścić kinematykę sprzęgów? Też bez sensu to się wydaje, jeśli w członie silnikowym podłoga i tak jest najbardziej podniesiona gdyż maskuje silnik.

Według mnie są plusy i minusy tego modelu, niemniej uważam, że jest on naprawdę bardzo przemyślanie zrobiony.

Teraz pozostaje poczekać na model od konkurencji i zobaczyć jak tam to będzie zrobione.

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
309 8 0
Hej. Konstrukcja sprzęgów wygląda tak. Ten mały element przenosi całe obciążenia, moim zdaniem występuje tu efekt karbu. Nie podoba mi się ten kąt prosty od dołu. Pewnie projektant to policzył i wyszło, że wytrzyma, tylko pytanie na jakie obciążenia to jest liczone?
IMG_20221226_163020.jpg

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Gdzieś były filmiki z dźwiękiem, ale nie wiem czy je gdzieś przeniesiono czy usunięto. W każdym razie, jest coraz więcej materiału dostępnego na internecie i mam wrażenie, że dźwięki rozruchu są kompletnie źle odwzorowane. Czy Koledzy (w tym @Artur ) mogą to potwierdzić czy jest to tylko moje zdanie? Dźwięk jest za wysoki i słychać jakieś buczenie, zamiast charakterystycznego, niskotonowego dźwięku. Podobno wgrany jest oryginalny dźwięk. Skoro tak, to dlaczego on nie brzmi jak realna jednostka? Oczywiście moja ocena bazuje na filmach, nie miałem okazji jeszcze widzieć i słyszeć modelu na żywo.

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
309 8 0
Gdzieś były filmiki z dźwiękiem, ale nie wiem czy je gdzieś przeniesiono czy usunięto. W każdym razie, jest coraz więcej materiału dostępnego na internecie i mam wrażenie, że dźwięki rozruchu są kompletnie źle odwzorowane. Czy Koledzy (w tym @Artur ) mogą to potwierdzić czy jest to tylko moje zdanie? Dźwięk jest za wysoki i słychać jakieś buczenie, zamiast charakterystycznego, niskotonowego dźwięku. Podobno wgrany jest oryginalny dźwięk. Skoro tak, to dlaczego on nie brzmi jak realna jednostka? Oczywiście moja ocena bazuje na filmach, nie miałem okazji jeszcze widzieć i słyszeć modelu na żywo.
Za pół godziny będzie filmik, wstawię linka.

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
309 8 0
Za pół godziny będzie filmik, wstawię linka.
Co jeszcze mogę napisać. Moim zdaniem brakuje niskich dźwięków i całego "hałasu" związanego z rozruchem. Myślę, że to jest po części spowodowane obróbką a po części możliwościami głośnika, który jest po prostu za mały żeby przenosić basowe brzmienia. I tak zrobiono pewnie sporo, żeby dźwięk był czysty. Inną sprawą jest to jaki typ rozruchu tutaj mamy?