• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.338 232 2
Pytanie niestety zasadne, a odpowiedź nie cieszy.

Extended function mapping
Due to its complex nature, extended function mapping cannot easily be set by programming individual CVs. To work with extended function mapping, you will need the PIKO SmartProgrammer device (#56415) and, if desired, the PIKO SmartTester (#56416). Detailed information on extended function mapping is available in the instruction manual.
A który z obecnie produkowanych dekoderów można w prosty sposób zaprogramować bez dedykowanego oprogramowania i programatora?

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.880 15 1
To change the overall sound volume of the SmartDecoder XP 5.1 Sound, first program CV31 to a value of 2 and CV32 to a value of 0.
This will take you to the programming area for setting the total volume. You can now set this as you wish in CV257 in the value range 0 - 255.

31=16 :) nie 31=2

U mnie tak jest w instrukcji. Wpisanie 2 powoduje, że nie można sczytać wartości. Jednak ta głośność jest ustawiona na maximum, zatem trzeba by wiedzieć, które CV odpowiadają za poszczególne dźwięki. W ET21 też głośność ogólna jest ustawiona na maximum, natomiast dźwięki silnika na 78%, klaksonu na 78%, radia na 39% ... itp ... itd... Dopiero jak PIKO opublikowało projekt i mogę go otworzyć w SmartProgrammerze to mogę zwiększać głośność poszczególnych dźwięków.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
Przemapować funkcje przez zmianę kilku CV (o to padło tutaj pytanie) można było np. w PIKO 4.1, ESU v5, ZIMO MX645. I w wielu wcześniejszych. To było w miarę proste, bo w instrukcji dla użytkownika podawano procedurę, a cały potrzebny sprzęt był taki sam, jak do jazdy.

Te możliwości skończyły się z nadejściem dekodera 5.1. Zaskoczyli mnie - do dziś byłem przekonany, że nadal można.

Praktyczna wiedza dla nabywców PIKO EN57 (i prawdopodobnie każdego modelu z tym dekoderem) jest taka, że lepiej poproście od razu w sklepie o zaprogramowanie wg waszych życzeń. Albo miejcie programator.

Ostatnio edytowane:

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.338 232 2
Te możliwości skończyły się z nadejściem dekodera 5.1. Praktyczna wiedza dla nabywców PIKO EN57 (i prawdopodobnie każdego modelu z tym dekoderem) jest taka, że lepiej poproście od razu w sklepie o zaprogramowanie wg waszych życzeń. Albo miejcie programator.
Wcale się nie skończyły. Instalujesz sobie aplikację piko smartprogrammer (do jej pracy nie jest potrzebny programator) ściągasz projekt i go modyfikujesz do swoich potrzeb, następnie klikasz w ikonę z napisem CV potem zakładka "Zmienione CV" i masz listę wszystkich CV które musisz zmienić.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.880 15 1
Wcale się nie skończyły. Instalujesz sobie aplikację piko smartprogrammer (do jej pracy nie jest potrzebny programator) ściągasz projekt i go modyfikujesz do swoich potrzeb, następnie klikasz w ikonę z napisem CV potem zakładka "Zmienione CV" i masz listę wszystkich CV które musisz zmienić.

Dokładnie, dlatego też piszę, że czakam aż PIKO opublikuje projekt EN57 :)

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.209 216 0
Chyba czegoś nie doczytalem, ale co to jest wersja LE ?
Jak to, Tomek? Ty nie wiesz, przecież to wersja Legendary Edition (LE) tylko dla posiadaczy czarnego pasa oraz 10 dana wyznawcy PIKO, aaaa i jeszcze trzeba mieć ważny paszport Polsatu.
Jak się spełnia te wszystkie warunki jesteś uprawniony do nabycia wersji LE.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
Instalujesz sobie aplikację piko smartprogrammer (do jej pracy nie jest potrzebny programator) ściągasz projekt i go modyfikujesz do swoich potrzeb, następnie klikasz w ikonę z napisem CV potem zakładka "Zmienione CV" i masz listę wszystkich CV które musisz zmienić.
OK - czyli wg tego, co Kolega wyżej napisał, PIKO w swoich instrukcjach do XS 5.1 mocno przesadza, że do extended function mapping potrzebny jest "PIKO SmartProgrammer device (#56415)". Rozumiem, że metoda sprawdzona z tym dekoderem, a nie tylko z poprzednimi?

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.338 232 2
OK - czyli wg tego, co Kolega wyżej napisał, PIKO w swoich instrukcjach do XS 5.1 mocno przesadza, że do extended function mapping potrzebny jest "PIKO SmartProgrammer device (#56415)". Rozumiem, że metoda sprawdzona z tym dekoderem, a nie tylko z poprzednimi?
A czy kolega przeczytał ze zrozumieniem co napisał
Due to its complex nature, extended function mapping cannot easily be set by programming individual CVs.
Jeśli chcesz zrobić to szybko i łatwo potrzebujesz programator, inaczej będziesz ręcznie wstukiwał wartości CV.

Jedyne czego Piko chyba jeszcze nie zrobiło to instrukcji do dekodera XP5.1 z opisem wszystkich CV. Niestety w XP4.1 część CV ma inne działanie niż XP5.1

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.389 36 7
Jak rozumiem, wszystkie dekodery XP5.1 niezależnie od modelu do którego są przeznaczone, mają ujednolicone funkcje rejestrów?

Jednak PIKO zrobiło bardzo realistyczny model - do modelmanii przyjechał opóźniony ;)

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.880 15 1
Jeszcze kilka fotek bez mgły wersji LE

Mój EN57 też już po malowaniu wnętrza. Nie mam sił już wrzucić foto ale mam pytanie do Kolegi - jakie figurki Kolega wklejał do swojego EN57?? Tam podłoga jest tak nisko, że chyba cokolwiek by to nie było to trzeba ucinać nogi. Jednak na trzecim od góry zdjęciu mam wrażenie, że nogi są. Najlepszym wyjściem byłoby znaleźć figurki siedzące ale z wyciągniętymi nogami - do członu silnikowego byłyby idealne. Będę wdzięcznym za jakieś sugestie :)

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.915 138 3
Mam dawno kupione takie chińskie tanie zapełniacze wagonów. Wszystkie mają poucinane nogi. Tzn ja je ucinałem. Jedne mniej inne bardziej ;)
Stopnie Ci się nie wyłamały?
To chyba najsłabszy element modelu. Lusterka za to są pancerne :)

Na pewno jeżeli chcesz je posadzić na końcach członu silnikowego tam jest na płasko. Wrzucę dziś fotki. Bo w tym członie środkowym malowaniem oszukałem siedzenia ;)

Ostatnio edytowane: