• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
830 90 3
Gdzieś była mowa że Piko może zrobić EN71 bo w nr części zamiennych jest przerwa na wagon silnikowy sb. Ponadto Robo zapowiedziało model EN71 oparty na formie EN57...
Nie kupię jednostki ROBO, ponieważ mimo pięknego wnętrza z zewnątrz, czyli z perspektywy, z której zawsze oglądam model jest źle urodzona.
Skoro mam do wyboru dwie identyczne wersje, to wybieram to co jest wg mnie z zewnątrz bliższe prawdzie.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
903 34 1

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
830 90 3
Masz takie prawo jako klient ale czy trzeba to ogłaszać na forum?
Nie sądziłem, że będzie to aż takim kłopotem...
Po prostu uważam, że słabo wygląda seria ponad 1400 egzemplarzy EN57, które doczekały się seryjnych modeli, kiedy na naszych półkach królują numery 9xx-10xx i mam osobisty żal do ROBO, że postanowił powielić błąd marketingowy PIKO.
Taka to forma, że w węźle warszawskim od 2005 do 2020 były 184 jednostki EN57, a możliwość ich odtworzenia w modelach (3 ze 184!) numerem 203 właśnie zostanie wyczerpana...

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
298 56 2
Nie sądziłem, że będzie to aż takim kłopotem...
Po prostu uważam, że słabo wygląda seria ponad 1400 egzemplarzy EN57, które doczekały się seryjnych modeli, kiedy na naszych półkach królują numery 9xx-10xx i mam osobisty żal do ROBO, że postanowił powielić błąd marketingowy PIKO.
Taka to forma, że w węźle warszawskim od 2005 do 2020 były 184 jednostki EN57, a możliwość ich odtworzenia w modelach (3 ze 184!) numerem 203 właśnie zostanie wyczerpana...
Zgadzam się i rozumiem Twoje rozgoryczenie ale... Nikt nie ogłosił, że za jakiś czas modele Ciebie interesujące nie pojawią się na rynku. Ja też czekam na "moje" wymarzone modele, cierpliwe czekam , jak Bóg da to się doczekam. Jest jeszcze inne wyjście - można dogadać się z producentem o wypust partii pod zamówienie....
Pozdrawiam

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 6 0
Podstawowo hamulcem systemu Knorr, który był stosowany jeszcze w niskich numerach 6xx. Następnie jednostki otrzymywały hamulec systemu Oerlikona.
Dzięki za odpowiedź. Myślałem że ogólnie z pudłem było coś nie tak, ale faktycznie te jednostki miały hamulec Knorra. Ale trzeba by jeszcze dodać że taki hamulec posiadały również jednostki z numerami powyżej 600, nie pamiętam do którego numeru ( coś koło nr 650). I wypada dodać, że proponowany przez PIKO EN57-203 to składak z pojedynczych ezt, przy czym wagon rb to właśnie dawny EN57-125 rb.