Kiedyś modele brałem w ciemno przez Gdańską MM. I wszystko przychodziło w cacy. Teraz co przyjdzie model to jest 50 na 50% szans że będzie coś nie tak.
Dokładnie tak. Mam identyczne doświadczenia z tym sklepem. Latem byłem u nich osobiście z kilkoma reklamacjami, bo dosłownie co zakup to jakiś zonk. Restauracja od ACME to każdy wagon, który oglądałem miał mętne szyby, zrobione zamiast z przeźroczystego plastiku to z granulastego materiału. Kupowałem wtedy jeszcze Traxa Lotosu od PIKO. Wyobraźcie sobie, że co model wzięty do sprawdzenia tej lokomotywy w tym sklepie miał plamy kleju na przednim słupku przy przedniej szybie! W końcu po trzeciej próbie udało mi się wybrać ten model 'bez wad'. Albo mają towar drugiej kategorii albo tak drastycznie spadła jakość. Oczywiście przy wysyłce za granicę nie sprawdzają, mimo wielokrotnych moich próśb.
Wydaje mi się, że spadła jakość wyrobów wszystkich firm. A już najgorzej jest z ACME
Dokładnie tak. Z Roco miałem zaskakujący problem z Vectronem PKP Cargo, który musiałem zwrócić. Model bujał na boki jak ST43 AM, jakby miał krzywą oś lub koło zobione z lekkim mimośrodem. Pantografy były tak zapieczone, że nawet nie próbowałem się z nimi mocować, aby je podnieść. Tak teraz jest z Roco....
model nabyłem u Lippe'go, gdzie kupuję od lat i nigdy nie zdarzył mi się felerny egzemplarz. Faktycznie u nich jednak działa "stanowisko ds. sprawdzania jakości" - byle czego nie wyślą.
Zgadza się. Po moich przeżyciach z MM, też biorę teraz głównie Lippe. Tam się jeszcze nie naciąłem. Jestem zmuszony, bo większość sklepów nie wysyła do UK.
Przepraszam za OT, ale skoro temat jest wywołany...