• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.915 138 3
DCC24? Mają w ofercie kibelki z dekoderami, choć niby niedostępne, ale wiem, że mają dekodery, które mozna zaprogramować u nich.
https://shop.dcc24.eu/pl/index.php?...troller=productsearch&cate=&search_query=En57
A czy są gotowe farby modelarskie w tych kolorach? Bo RAL 5003 nie znalazłem w zadnej tabeli kolorów.
Są gotowe farby. Tzn. żółta idealnie pasuje, Szafir trochę mniej. Co do mieszalni to fakt można tylko po co 100 czy 500 ml farby do ubytków ;)
Wstawię wam za jakiś czas. Niestety musiałem przez Dremela przećwiczyć malowanie obudowy ;]

Ostatnio edytowane:

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.767 401 7
No to chyba ja mam znowu niebywałe szczęście.
Wczoraj wieczorem pan kurier przywiózł mi paczkę z EN57. Ponieważ przy sztucznym świetle nie chciałem otwierać pudła, zrobiłem to dziś przy pełnym słońcu.
I żaden z opisywanych wcześniej horrorów jak i zdjęć się nie potwierdził. Model pięknie odrobiony, bez jakichkolwiek wad. Zero. Nic. Może jedynie lusterka przy kabinie maszynisty deko krzywo wklejone - ale trzeba się bardzo dobrze przyjrzeć.
A już serce dygotało, jak oglądałem zamieszczone wyżej zdjęcia. A tu bach! - taka niespodzianka.
I dla wiadomości - model nabyłem u Lippe'go, gdzie kupuję od lat i nigdy nie zdarzył mi się felerny egzemplarz. Faktycznie u nich jednak działa "stanowisko ds. sprawdzania jakości" - byle czego nie wyślą. A może ja mam jakieś szczęście niebywałe...

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.686 47 0
W moim zauważyłem dwie rzeczy. Jeden napis PKP jest nieco krzywo nadrukowany oraz na jednym oknie srebrna poprzeczka w środku okna też jest krzywo namalowana. Po za tym żadnych paluchów na szczęście nie ma odciśniętych.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.915 138 3
Lusterka w modelu są pancerne. Stopnie są najsłabszym elementem. Bardzo łatwo je wprawić w ruch a potem to już szybka droga do ich urwania. Wiem bo u mnie poleciały wszystkie po za tymi w wózkach. Ale no cóż mój model też nie był delikatnie traktowany ;)

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.074 276 41
(...) model nabyłem u Lippe'go, gdzie kupuję od lat i nigdy nie zdarzył mi się felerny egzemplarz. Faktycznie u nich jednak działa "stanowisko ds. sprawdzania jakości" - byle czego nie wyślą.(...)
Wir danken Herrn Bolutek für die öffentlich geäußerte positive Meinung ! :D
A tak całkiem na poważnie, EN57 u producenta jest już wyprzedany !

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.767 401 7
Znalazłem 1. "feler" :eek: - w lewych, pierwszych drzwiach wagonu "ra" - dolny stopień jest deko krzywy w stosunku do górnego. Ale nie będę się z nim mocował aby nie przedobrzyć...

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
835 46 0
Są gotowe farby. Tzn. żółta idealnie pasuje, Shafir trochę mniej. Co do mieszalni to fakt można tylko po co 100 czy 500 ml farby do ubytków ;)
Wstawię wam za jakiś czas. Niestety musiałem przez Dremela przećwiczyć malowanie obudowy ;]
Poproszę zatem numerki tych farb i producenta. Z mieszalni niekoniecznie wychodzą idealne kolory. Sprawdzone na wlasnym aucie. Trzy razy zamawiany kolor, za każdym razem inny odcień. Za razem dopiero byl ok.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.985 531 30
Z mieszalni niekoniecznie wychodzą idealne kolory. Sprawdzone na wlasnym aucie. Trzy razy zamawiany kolor, za każdym razem inny odcień.
W mieszalni bierze się pod uwagę nie tylko fabryczny kod lakieru, ale także zmianę odcienia na samochodzie wskutek blaknięcia koloru z czasem. Dlatego idealne dobranie farby do rzeczywistego koloru konkretnego samochodu jest bardzo trudne i często wymaga kilku prób.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.429 137 19
W mieszalni bierze się pod uwagę nie tylko fabryczny kod lakieru, ale także zmianę odcienia na samochodzie wskutek blaknięcia koloru z czasem. Dlatego idealne dobranie farby do rzeczywistego koloru konkretnego samochodu jest bardzo trudne i często wymaga kilku prób.
Ponadto przy doborze odcienia koloru ma znaczenie czy malowany element jest wykonany ze stopu metalu czy z tworzywa sztucznego.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Kiedyś modele brałem w ciemno przez Gdańską MM. I wszystko przychodziło w cacy. Teraz co przyjdzie model to jest 50 na 50% szans że będzie coś nie tak.
Dokładnie tak. Mam identyczne doświadczenia z tym sklepem. Latem byłem u nich osobiście z kilkoma reklamacjami, bo dosłownie co zakup to jakiś zonk. Restauracja od ACME to każdy wagon, który oglądałem miał mętne szyby, zrobione zamiast z przeźroczystego plastiku to z granulastego materiału. Kupowałem wtedy jeszcze Traxa Lotosu od PIKO. Wyobraźcie sobie, że co model wzięty do sprawdzenia tej lokomotywy w tym sklepie miał plamy kleju na przednim słupku przy przedniej szybie! W końcu po trzeciej próbie udało mi się wybrać ten model 'bez wad'. Albo mają towar drugiej kategorii albo tak drastycznie spadła jakość. Oczywiście przy wysyłce za granicę nie sprawdzają, mimo wielokrotnych moich próśb.
Wydaje mi się, że spadła jakość wyrobów wszystkich firm. A już najgorzej jest z ACME
Dokładnie tak. Z Roco miałem zaskakujący problem z Vectronem PKP Cargo, który musiałem zwrócić. Model bujał na boki jak ST43 AM, jakby miał krzywą oś lub koło zobione z lekkim mimośrodem. Pantografy były tak zapieczone, że nawet nie próbowałem się z nimi mocować, aby je podnieść. Tak teraz jest z Roco....
model nabyłem u Lippe'go, gdzie kupuję od lat i nigdy nie zdarzył mi się felerny egzemplarz. Faktycznie u nich jednak działa "stanowisko ds. sprawdzania jakości" - byle czego nie wyślą.
Zgadza się. Po moich przeżyciach z MM, też biorę teraz głównie Lippe. Tam się jeszcze nie naciąłem. Jestem zmuszony, bo większość sklepów nie wysyła do UK.

Przepraszam za OT, ale skoro temat jest wywołany...

Skiper

Aktywny użytkownik
Reakcje
294 39 11
A czy są gotowe farby modelarskie w tych kolorach? Bo RAL 5003 nie znalazłem w zadnej tabeli kolorów.
Elita Modelle - i masz tu wszystko czego potrzeba. RAL 7042 również.
I żadne tam mieszalnie lub inne wynalazki - a piszę to na podstawie własnego doświadczenia, a w tym sklepie zaopatruję się co jakiś czas (oprócz okresu zimowego) poszerzając sobie "zawartość magazynu".
Są jeszcze inni, którzy oferują dobre farby RAL specjalnie dla modelarzy - ale ja już tego dostawcy się trzymam.

dolny stopień jest deko krzywy w stosunku do górnego. Ale nie będę się z nim mocował aby nie przedobrzyć...
Dolny jest mocowany do podwozia, górny jest elementem nadwozia - proponuję sprawdzić połączenie śrubowe podwozia z nadwoziem, u mnie jedna śrubka i .. po problemie. A poza tym żadnych wad w obu egzemplarzach, a każdy z nich dzieli przepaść ok dwustu numerów fabrycznych......
Napędów PIKO mam kilkadziesiąt, i reklamacje były .. dwie. Ja myślę, że niektórzy nie mają o czym pisać to znajdą sobie zawsze .... "temat dyżurny".

model nabyłem u Lippe'go, gdzie kupuję od lat i nigdy nie zdarzył mi się felerny egzemplarz. Faktycznie u nich jednak działa "stanowisko ds. sprawdzania jakości" - byle czego nie wyślą.
Nie, nie tędy droga - potrafią wysłać gniota. Tak mam często z Brawą lub Ree - także to nie tu jest kwestia kontroli jakości......

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.915 138 3
Sprawdzałeś te farby? Ja kupiłem np.: żółtego, który miał być 1018 chyba z 3 firm i tylko 1 pasuje.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.389 36 7
Przyjrzałem się sprzęgom między wagonami - podczas rozłączania warto przytrzymać aby nie wychylał się na bok, zatrzaski nie puszczają symetrycznie i sprzęg ucieka na bok, co wywołuje napręzenia skośne.