• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

Prażma

Aktywny użytkownik
Reakcje
185 9 0
Dzieki za sugestię. Ponieważ model nowiutki i na gwarancji postanowiłem go zareklamować u sprzedawcy.
Ciekawe jaki jest wynik postępowania reklamacyjnego? U mnie było podobnie w sensie oświetlenie w jednym z członów migało, okazało się że problemem jest element łączący człony. Był za słaby i uległ uszkodzeniu.

Arekmiz

Ostrzeżony
Reakcje
2.023 200 0
Ponawiam pytanie:
Jak zrobić by w modelu Piko 51450 EN57-925 świeciła się tylna tablica relacyjna?
Bo w Piko 51454 EN57-1079 tylna tablica świeci. Głupio tak mieć 2 modele, gdzie w jednym ta tablica nie świeci... :)

Arekmiz

Ostrzeżony
Reakcje
2.023 200 0
No cóż. Zamontowałem dekodery ESU loksound 5 zaprogramowane przez Elvisa w EN57-1079 i EN57-925 i zacząłem zabawę w programowanie CV, tak, żeby oba jeździły jednakowo. Zacząłem jednak od sprawdzenia gdzie jest "problem" z tablicą kierunkową. Otóż jest to gdzieś zaprogramowane w wagonach rozrządczych, bo silnikowy wysyła prawidłowe sygnały. To rozrządcze od 925 mają brak świecenia tylnej tablicy kierunkowej.

Przy okazji babrania odkryłem, że mój 1079 jest popsuty. Otóż podczas jazdy przerywa i szarpie, im większa szybkość tym większe szarpanie. Zamieniłem miejscami dekodery - nie pomogło - 1079 nadal szarpie. Metodą prób i błędów doszedłem, że jest jakiś problem z zasilaniem. Zamieniłem wagony rozrządcze pomiędzy modelami. Wagon silnikowy 1079 z wagonami rozrządczymi od 925 jeździ OK. Natomiast wagon silnikowy 925 z wagonami rozrządczymi od 1079 przerywa. Czyli wina jest po stronie wagonów rozrządczych modelu 1079. Muszę model 1079 reklamować... :(

kiko_s

Użytkownik
Reakcje
78 1 0
Jak jeździ, a nie ma dźwięków to spróbowałbym reset dekodera. Miałem tak w jednym dekoderze. Po resecie wszystko działało poprawnie.

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.420 59 1
No cóż. Zamontowałem dekodery ESU loksound 5 zaprogramowane przez Elvisa w EN57-1079 i EN57-925 i zacząłem zabawę w programowanie CV, tak, żeby oba jeździły jednakowo. Zacząłem jednak od sprawdzenia gdzie jest "problem" z tablicą kierunkową. Otóż jest to gdzieś zaprogramowane w wagonach rozrządczych, bo silnikowy wysyła prawidłowe sygnały. To rozrządcze od 925 mają brak świecenia tylnej tablicy kierunkowej.

Przy okazji babrania odkryłem, że mój 1079 jest popsuty. Otóż podczas jazdy przerywa i szarpie, im większa szybkość tym większe szarpanie. Zamieniłem miejscami dekodery - nie pomogło - 1079 nadal szarpie. Metodą prób i błędów doszedłem, że jest jakiś problem z zasilaniem. Zamieniłem wagony rozrządcze pomiędzy modelami. Wagon silnikowy 1079 z wagonami rozrządczymi od 925 jeździ OK. Natomiast wagon silnikowy 925 z wagonami rozrządczymi od 1079 przerywa. Czyli wina jest po stronie wagonów rozrządczych modelu 1079. Muszę model 1079 reklamować... :(
A czy podczepiałeś pojedyńczo a i b 1079?
Nie sądzę, żeby dwa wagony były uszkodzone.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.286 88 0
Prąd jest pobierany przez człon rozrządczy. I to jest chyba jedyna rzecz, którą człon silnikowy potrzebuje od członu rozrządczego. Aż się prosi, żeby ten pobór prądu dokładnie zbadać, zanim gdziekolwiek wyślesz model.

A propos dyskusji w niewłaściwym wątku: nasuwa mi się, że obojętnie co zrobisz (wyślesz pismo reklamacyjne czy będziesz komuś zlecał naprawę), zawsze znajdą się życzliwi, którzy uważają, że akurat powinieneś zrobić to drugie. Moja rada: fajnie jest sobie samemu zdiagnozować i naprawić, ale jak kończą się możliwości, to jednak reklamuj. Zlecanie płatnej naprawy czegoś, co jest objęte gwarancją, to absurd. Notabene produkt PIKO powinno dać się reklamować nie tylko tam, gdzie go kupiłeś?