• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
313 36 8
Dla mnie Krakowski ma swoją magię. Kolory na żywo są lepsze. Ja mój model kupowałem w Warszawskim sklepie przystaneksklep jeden człon nie świecił ale po demontażu obudowy okazało się iż Chińczyk składał na szybko i piny nie dotykały blaszki i po poprawce wszystko śmiga jak należy. Czekam na dekoder od Elwisa i siuuuuu do roboty przewozić 20231029_192410.jpg ludzi do Krakowa :)

Reakcje
43 5 0
A ja mam inny problem. W wersji z fabrycznym dekoderem PIKO w momencie gdy wejdę używając Smart Control Light w programowanie żeby nadać modelowi adres inny niż domyślna trójka (zajęta u mnie przez inny model) wywala błąd czyli centralka się blokuje. Tak to działa normalnie, nie mniej przeprogramować go nie mogę.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.639 31 1
Ale w POM nie zaprogramuje adresu lokomotywy CV1. Inne CV, tak.
POM - programowanie na makiecie wybranego dekodera (lokomotywy).
W ustawieniach myszy trzeba wybrać ten tryb. (MultiMaus Roco)
Później wybieramy lokomotywę tą, którą chcemy i możemy nią nawet jeździć,
a podczas jazdy wybrać na myszy tryb programowania i przeprogramować wybrane CV.
Od razu widać skutek. Nie wpływa to na inne dekodery (lokomotywy) na makiecie.
Jak w Piko jest to sprawdź instrukcję.

Reakcje
43 5 0
Ale w POM nie zaprogramuje adresu lokomotywy CV1. Inne CV, tak.
POM - programowanie na makiecie wybranego dekodera (lokomotywy).
W ustawieniach myszy trzeba wybrać ten tryb. (MultiMaus Roco)
Później wybieramy lokomotywę tą, którą chcemy i możemy nią nawet jeździć,
a podczas jazdy wybrać na myszy tryb programowania i przeprogramować wybrane CV.
Od razu widać skutek. Nie wpływa to na inne dekodery (lokomotywy) na makiecie.
Jak w Piko jest to sprawdź instrukcję.

Jak pisałem wcześniej już jest OK. Po prostu jak stawiałem na torze podpiętym do złączek programujących nie rozpoznawało pociągu, jak zacząłem działać na torze do jazdy, nie było z tym najmniejszego problemu. Model ma już swój adres a teraz przystąpiłem do przypisywania funkcjom ikon.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.639 31 1
U mnie w z21 przez apkę przechodzi (przechodziło - teraz zaktualizowałem soft, to w sumie nie wiem)
Przez apkę i z21, lub MM i z21 to nie wiem, bo mam taki zestaw:

Roco 10764 MultiMaus.jpg

W tej konfiguracji z nowym softem w MultiMausie w trybie POM przeprogramujesz chyba wszystkie CV, oprócz CV1.
CV1 tylko w trybie normalnego programowania.

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.338 232 2
wgrałem w starych nowy firmware ale nie pomogło, trzeba zaczekać aż pojawi się soft do EN57
Bo to chodzi o firmware w płytce oświetlenia a nie w dekoderze.
Może jakby był dostępny projekt ustawień i dźwięków do EN57 w oprogramowaniu Piko SmartProgramer to coś by to zmieniło.

tak są opcje SUSI, ale bez opisu nie będę ryzykował, zaczekam na soft do EN57 od Piko
Opis jest w filmie z mojego wcześniejszego posta.