W ESU LokPilot bit 3 w CV124 włącza SUSI. Czyli aktualną wartość tego rejestru trzeba zwiększyć o 8.
Pozostałych ustawień pod kątem tego modelu nie znam. Już w paru wątkach rozkminialiśmy, jak zaprogramować dekodery do konkretnych modeli, rejestr po rejestrze. Jednak to się robi coraz bardziej skomplikowane i dlatego polecam firmy takie jak DCC24 i Elvis. Robią wszystko w tym zakresie. Po co się męczyć?
Myślałem nawet o zakupie programatora ESU, ale jak mam użyć go raz na kilka miesięcy, to wolę przekazać dekoder w ręce fachowca. Wyjdzie taniej i łatwiej.
Dokładnie taki dekoder zakupiłem dedykowany do tego modelu.
Bardzo przydatne informacje. Na ostatniej giełdzie zakupiłem dwa dekodery ESU 59622 z których jeden trafił do modelu EN57. Podobnie jak kolega
@Ty42-89 też nie miałem oświetlenia, czego z resztą się spodziewałem bo było mi wiadome że w tym modelu funkcje oświetlenia są realizowane przez interface Susi. Z instrukcji dekodera niewiele można zrozumieć jeśli nie jest się dobrze obeznanym w obliczaniu bitów. Tak więc łopatologiczne informacje co i jak należy wykonać są bardzo przydatne. Tak więc wykorzystując sposób podany przez kolegę
@PP1970 odczytałem wartość rejestru CV124 która w "surowym" dekoderze wynosi 4. Po doliczeniu wartości 8 daje wartość 12 i taką wartość wpisałem do CV124. Tylko po tej jednej zmianie, wszystkie opcje oświetlenia są dostępne. Nie wiem jak to jest rozplanowane we wstępie skonfigurowanych dekoderach pod ten model ale u mnie w surowym dekoderze po aktywacji Susi jest takie rozplanowanie funkcji;
F0 Osygnalizowanie Pc1 i Pc5 + podświetlenie pulpitu.
F3 Oświetlenie kabiny zależne od kierunku jazdy + prędkość manewrowa.
F4 Oświetlenie wnętrza
F5 Oświetlenie tablicy kierunkowej zależne od kierunku jazdy.
F6 Przyciemnienie reflektorów
F7 Osygnalizowanie manewrowe Tb1 zależne od kierunku jazdy
F8 Osygnalizowanie jazdy po torze lewym Pc2 i Pc5.
Funkcje F7 i F8 działają niezależnie od F0 jednak nie ma podświetlenia pulpitu. Podświetlenie pulpitu działa przy tych funkcjach przy załączonym F0
F9 Wygaszenie czoła członu ra.
F10 Wygaszenie czoła członu rb.
Przy załączonej funkcji F9 lub/i F10 nie działa osygnalizowanie czoła, oświetlenie tablicy kierunkowej i oświetlenie kabiny.
Dla mnie taki schemat jest do przyjęcia. Owszem wolałbym rozdzielenie funkcji oświetlenia kabiny i prędkości manewrowej. Ale na tym dekoderze model i tak jeździ bardzo precyzyjnie w normalnym zakresie prędkości więc to mi nie przeszkadza.
Te dane podaję głównie dla tych którzy podobnie jak ja wolą łopatologiczne porady i czego można się spodziewać po zamontowaniu surowego dekodera ESU LokPilot 5.