• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Z okrągłym?? W modelu jest miejsce na prostokątny.
Też dla mnie to dziwne, dlaczego wypuszczją taki okrągły głośniczek w zestawie do EN57:
1687807837467.png

a w modelu jest prostokątna obudowa, ewidentnie lepiej dostosowana do prostokątnego głośnika. Rozumiem, że średnica głośniczka jest tak dopasowana, aby głośniczek schował się w tej obudowie bez problemu.
1687808086396.png

Zatem ponawiam pytanie, czy właściciele EN57 wersji dźwiękowej (fabrycznej od PIKO) mogą potwierdzić, czy w Waszych modelach jest zastosowany okrągły głośniczek, taki z zestawu jak na zdjęciu powyżej?

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
Dziś odebrałem swojego EN57-1022. Muszę przyznać, że sam model bardzo mi się podoba chociaż już oryginał nie za bardzo. Wynika to pewnie z tego, że w oryginale te kolory bardzo szybko traciły swoją wyrazistość i jednostka stawała się prawie jednolicie szara.

Wybrałem wersję analogową - w przyszłości może doposażę w dekoder dźwięku - na chwilę obecną zakupiłem dekoder jazdy i oświetlenia ESU 59622 LokPilot V5 i mam problem bo żadne światła nie działają. Domyślam się, że dekoder jest niezaprogramowany. Zwracam się więc z prośbą o pomoc w jego programowaniu. Gdyby ktoś podesłał odpowiednie ustawienia CV to byłbym wdzięcznym.

Tak się prezentuje na makiecie.
received_1332526663998904.jpeg

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
na chwilę obecną zakupiłem dekoder jazdy i oświetlenia ESU 59622 LokPilot V5 i mam problem bo żadne światła nie działają. Domyślam się, że dekoder jest niezaprogramowany.
A czy trzeba programować dekoder, aby model EN57 działał poprawnie??? Mam trochę tych dekoderów i w żadnym loku nie miałem problemu z jego "dogadywaniem się" z modelem. A czy Kolega kupił dekoder fabrycznie nowy? Trochę Kolega mnie zaniepokoił, też myślę o wersji analogowej na ten moment.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
A czy trzeba programować dekoder, aby model EN57 działał poprawnie??? Mam trochę tych dekoderów i w żadnym loku nie miałem problemu z jego "dogadywaniem się" z modelem. A czy Kolega kupił dekoder fabrycznie nowy? Trochę Kolega mnie zaniepokoił, też myślę o wersji analogowej na ten moment.
Tak, dekoder fabrycznie nowy. Jazda jest OK ale żadne światła pod żadnymi klawiszami się nie zapalają. Według mnie to dekoder powinien być zaprogramowany pod dany pojazd. Przynajmniej tak mi się wydaje :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.979 531 30
Była już o tym mowa, w EN57 Piko wszystkie funkcje świateł są realizowane przez interface SUSI. W dekoderze trzeba aktywować ten interface, o ile dany dekoder w ogóle to ma - akurat dekodery ESU mają funkcję SUSI, ale trzeba to uruchomić.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
Była już o tym mowa, w EN57 Piko wszystkie funkcje świateł są realizowane przez interface SUSI. W dekoderze trzeba aktywować ten interface, o ile dany dekoder w ogóle to ma - akurat dekodery ESU mają funkcję SUSI, ale trzeba to uruchomić.
Byłby Kolega tak uprzejmy i dał chociaż link do tego jak to zrobić (jeśli to było oczywiście opisane). Ja jestem od 5 rano na nogach i już ledwo kontaktuję ale ciężko mi iść spać jak coś mi nie działa.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.979 531 30
Zalogowałem się, bo nie chcę narażać Kolegi na bezsenną noc, ale wiele nie umiem pomóc. Na forum chyba nie było opisu uruchomienia SUSI, w ESU łarwo robi to się programatorem. Nie wiem czy i jak można to zrobić inaczej.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
W dekoderze trzeba aktywować ten interface, o ile dany dekoder w ogóle to ma - akurat dekodery ESU mają funkcję SUSI, ale trzeba to uruchomić.
w ESU łarwo robi to się programatorem
Czy tę czynność wykonują sklepy? Dlaczego akurat w tym modelu tak się dzieje? Nie każdy ma programator ESU...zresztą trudno tego wymagać od każdego kupującego. Akcesoria powinny być plug&play i działać bez żadnych dodatkowych urządzeń.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.979 531 30
Nie umiem odpowiedzieć na te pytania. Dodam jedynie, że nie tylko w tym modelu tak jest. Wiele modeli z bardzo rozbudowanymi funkcjami świateł tak ma, zwykłe wyjścia funkcyjne nie wystarczają do ich obsługi.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
W ESU LokPilot bit 3 w CV124 włącza SUSI. Czyli aktualną wartość tego rejestru trzeba zwiększyć o 8.

Pozostałych ustawień pod kątem tego modelu nie znam. Już w paru wątkach rozkminialiśmy, jak zaprogramować dekodery do konkretnych modeli, rejestr po rejestrze. Jednak to się robi coraz bardziej skomplikowane i dlatego polecam firmy takie jak DCC24 i Elvis. Robią wszystko w tym zakresie. Po co się męczyć?

Myślałem nawet o zakupie programatora ESU, ale jak mam użyć go raz na kilka miesięcy, to wolę przekazać dekoder w ręce fachowca. Wyjdzie taniej i łatwiej.

zuk

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
193 16 1
Czy tę czynność wykonują sklepy? Dlaczego akurat w tym modelu tak się dzieje? Nie każdy ma programator ESU...zresztą trudno tego wymagać od każdego kupującego. Akcesoria powinny być plug&play i działać bez żadnych dodatkowych urządzeń.
Już dawno nie widziałem tak roszczeniowego podejścia. Podjąłeś świadomą, mam nadzieję, decyzję o kupnie modelu analogowego i osobno dekodera i teraz masz pretensje że nie wiesz jak to zrobić? Producent wymyślił sobie takie rozwiązanie i to jest jego święte prawo robić jak mu wygodnie. Jak do samochodu chcesz dorobić sobie Lachgas, to też oczekujesz, że po wsadzeniu w rurę wydechową od razu będziesz miał 500KM więcej?
Sklep Ci to bardzo chętnie zaprogramuje i podłączy za odpowiednią opłatą, bo wiedza jak to zrobić niestety kosztuje. @PP1970 też to ładnie ujął.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.979 531 30
Myślałem nawet o zakupie programatora ESU, ale jak mam użyć go raz na kilka miesięcy, to wolę przekazać dekoder w ręce fachowca. Wyjdzie taniej i łatwiej.
Ja zdecydowałem się na zakup już wiele lat temu. Wtedy był to wydatek rzędu 130 euro, teraz nie wiem. Nie używam go zbyt często, ale jednak nie żałuję kupna, przez te kilka lat już się zamortyzował. Za pomocą programatora bardzo łatwo można zmieniać mapowanie funkcji, a w nowych dekoderach ESU (od 4.0) robienie tego przez zmianę CV jest mocno utrudnione. Ale oczywiście każdy ma swoje zdanie i podejście do sprawy. Jednak podejście w stylu
Akcesoria powinny być plug&play i działać bez żadnych dodatkowych urządzeń.
jest dla mnie pomyłką. Jeżeli ktoś nie umie/nie chce się tym zajmować, to ma dwa wyjścia: 1) kupić model z fabrycznie zamontowanym i zaprogramowanym dekoderem, albo 2) zlecić montaż i programowanie fachowcowi. Przykład instalacji gazowej w samochodzie jest tu jak najbardziej adekwatny, pomijając to, że nie wiem, co to jest "Lachgas". ;)

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
W ESU LokPilot bit 3 w CV124 włącza SUSI. Czyli aktualną wartość tego rejestru trzeba zwiększyć o 8.
Udało się i teraz działa OK. Dzięki.

Już dawno nie widziałem tak roszczeniowego podejścia. Podjąłeś świadomą, mam nadzieję, decyzję o kupnie modelu analogowego i osobno dekodera i teraz masz pretensje że nie wiesz jak to zrobić?
jest dla mnie pomyłką. Jeżeli ktoś nie umie/nie chce się tym zajmować, to ma dwa wyjścia: 1) kupić model z fabrycznie zamontowanym i zaprogramowanym dekoderem, albo 2) zlecić montaż i programowanie fachowcowi.
Pozwolę się nie zgodzić z Kolegami. Porównujecie dwie różne rzeczy. Jeśli kupuję dedykowany dekoder do danego modelu to powinien być zaprogramowany tak by po włożeniu w gniazdo działał. Czym innym jest montaż dekodera a czym innym programowanie dekodera. Trafniejszym będzie zatem porównanie do zakupu radia samochodowego. Z tym nie ma problemów. Kupuję, montuję i działa :) Tutaj ewidentnie gdzieś ktoś popełnił błąd i z pewnością nie był to klient końcowy. Do większości moich modeli sam montowałem dekodery i nie miałem takich problemów. Myślę też, że od tego mamy to Forum by sobie w takich sytuacjach pomagać.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.979 531 30
Jeśli kupuję dedykowany dekoder do danego modelu to powinien być zaprogramowany tak by po włożeniu w gniazdo działał.
Jeżeli Kolega @Ty42-89 kupił dekoder specjalnie przeznaczony do konkretnego modelu, to pełna zgoda. Ale tego Kolega nie napisał:
zakupiłem dekoder jazdy i oświetlenia ESU 59622 LokPilot V5 i mam problem bo żadne światła nie działają
Zasadne jest więc pytanie:
Czy dekoder, który Kolega zakupił, był opisany jako zaprogramowany do obsługi modelu EN57?
Jeżeli tak, to zgadzam się z Kolega @Ty42-89. Ale jeżeli nie był to dekoder przeznaczony do tego konkretnego modelu, to niestety, podtrzymuję swoje wcześniejsze zdanie.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.464 496 107
Widocznie błąd sklepu. Też mi się zdażało kupować dekoder pod konkretny model a dostawałem dekoder w wersji "surowej".
Ale w takim wypadku może kolega odesłać przecież?