• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Widzicie ile pożytku z takiego serialu? No i pośmiać się można z klimatu ówczesnej kolei - myślę, że raczej nie był przerysowany. Oczywiście od strony pasażera, bo ciężkiej codziennej pracy kolejarzy tu nie widać. ;):D:cool:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.389 124 1
Wiem, wiem, model EN57 od PIKO ukazał się pod koniec grudnia ub.r.;)

Seminarium cyfrowe (PIKO [D071] Digitalseminar H0 Expert E-Triebzug EN57 PKP - neuer Zugbus).
Początek - jutro (24.02.2023) o godzinie 16.00.

Swoją drogą, po sukcesie sprzedażowym w Polsce, chyba PIKO chce nasze EN57 dość dobrze rozreklamować w Europie:cool:

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
314 36 8
Wiem, wiem, model EN57 od PIKO ukazał się pod koniec grudnia ub.r.;)

Seminarium cyfrowe (PIKO [D071] Digitalseminar H0 Expert E-Triebzug EN57 PKP - neuer Zugbus).
Początek - jutro (24.02.2023) o godzinie 16.00.

Swoją drogą, po sukcesie sprzedażowym w Polsce, chyba PIKO chce nasze EN57 dość dobrze rozreklamować w Europie:cool:
Forma kosztuje a ma się zwrócić a rynek w zasadzie w pełni się nasycił a to dopiero początek zatem jak się ma sklepy na całym świecie lepiej sprzedać jak trzymać w magazynie. Kolejne dwa malowania w 2023 a jeśli ROBO zrobi lepszy model może się okazać iż sprzedaż Piko spadnie nawet w Polsce...

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
314 36 8
Bzdura.
Jeśli chodzi o "formę" .... Niektórzy czekają np. na "Przewozy Regionalne", inni na "Koleje Dolnośląskie"..... itd.... Nie wiem skąd wy te wnioski wyciągacie...

...ileż to malowań "kibla" było?
Chodziło mi o to malowanie jedno malowanie w sumie źle ująłem odpowiedź. Ale to ja jestem ja nie "WY" :)

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
PIKO przez swoich rzeczników na Forum podkreślało, że EN57-925 w ep. Va jest najstarszym planowanym odwzorowaniem, oraz w ogóle najstarszym możliwym z wybranej formy. Pisali też, że wybrali formę, która umożliwia największą liczbę wariantów i malowań. Z pewnością jest ich ponad 20.

Zjawisko pozornego (czy chwilowego) nasycenia rynku występuje przy prawie każdym produkcie PIKO - tutaj nie ma żadnej różnicy w stosunku do innych modeli tej firmy. Demonstrowanie tego zaawansowanego produktu poza Polską może mieć różne cele - m.in. pokaz możliwości technologicznych firmy (parę detali w tym modelu zasługuje na uwagę np. lusterka), czy kierunku obranego przez firmę w dziedzinie sterowania funkcjami.

Konkurencja sięga zaledwie o jedną pod-epokę wcześniej (dwukolorowe drzwi) w jednym z zapowiadanych wypustów, a pozostałe też mają być z ep. V i VI. Czyli zapowiada się, że miłośnicy nowszego taboru będą mieli wybór. I to też jest zjawisko występujące od lat, więc dlaczego miałoby mieć inne skutki, niż dotychczas?

Ostatnio edytowane:

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.389 36 7
Zauważyłem jeden smaczek, który nie był chyba omówiony: okno przy miejscu dla inwalidy / matki z dzieckiem nie ma ukośnej niebieskiej linii ;)
Nie jest to problem for mnie, ale szkoda - w bonanzie są nadrukowane piktogramy na szybach, a taka linia jest bardziej widoczna.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.777 443 99
PIKO przez swoich rzeczników na Forum podkreślało, że EN57-925 w ep. Va jest najstarszym planowanym odwzorowaniem, oraz w ogóle najstarszym możliwym z wybranej formy. Pisali też, że wybrali formę, która umożliwia największą liczbę wariantów i malowań.
(....)
Konkurencja sięga zaledwie o jedną pod-epokę wcześniej (dwukolorowe drzwi) w jednym z zapowiadanych wypustów, a pozostałe też mają być z ep. V i VI.
Nie tylko dwukolorowe drzwi, co sugeruje, że zmiana dotyczy tylko malowania. Są też różnice w prowadzeniu kabli i m.in. skrzynkach kablowych (PIKO na czołach członów, ROBO-Modele - na dachach <w modelu "warszawskim">).

Z tego co pisali koledzy, zmiana ta nastąpiła pod koniec epoki IVc (tak jak PIKO wykonało), więc model PIKO można na siłę podciągnąć pod koniec epoki IVc, ale generalnie jest to Va.
'Warszawski' wypust Robo Modele to pełnoprawna epoka IVc i rewizja na pierwszą połowę lat 80-tych XXw.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.515 348 18
No wyciągnąłem sobie teraz tego EN57 z pudełka, no i powiem, że całkiem fajnie im wyszedł. Te dwie rysy na dachu to można patyną zamaskować, ale co mnie trochę nurtuje, to są boczne okna. Mi się wydają trochę za duże – pomierzyłem troszkę, i wygląda mi na to, że są chyba około milimetra za duże (wysokość). Nie mam wymiarów oryginału, ale tak porównując mi się wydaje, że te okna są około 5-8 cm mniejsze w oryginale, porównując do modelu. Mylę się czy ktoś inny też ma to wrażenie?