dźwięki hamulca awaryjnego i piasecznicy będę wydawał paszczą...
Kupując dekoder, poproś od razu o przemapowanie potrzebnych rzeczy pod te przyciski, które masz.
Notabene (nie wszyscy mogą być świadomi) uaktualnienie Roco MultiMaus w celu obsługi funkcji do F30 (bardzo ładnie opisane
tutaj) powoduje, że mysz przestaje działać ze starą centralką jako "master". Czyli po tej zmianie jesteśmy już skazani na z21/Z21. I w takim razie "stary" system Roco w żadnym razie nie obsłuży F30.
A w Twej ocenie dobrze gra ten projekt? Miałeś porównanie na żywo z projektem Piko?
Dźwięków PIKO nie słyszałem na żywo - ominęło mnie kultowe "bileciki do kontroli" w wykonaniu Pana Piko

Zerwałem z ich dekoderami; chociaż jak ktoś sprzedaje np. 4.1s za 200 zł, to kupuję i umieszczam w jakimś mniej ważnym modelu
Projekt DCC24 wg mnie daje wyważone dźwięki, nie za ciche, nie za głośne, w sam raz do domowego odsłuchu.
W mojej subiektywnej ocenie widzę dwie wady:
- sprzęganie/rozprzęganie powiązane ze światłami manewrowymi. Można to rozdzielić, albo w ogóle wyłączyć ten dźwięk, bo na razie nie mam z czym sprzęgać mojego EN57

- słabo słyszalne "tyku-tyku" (mój filmik 1:28 - 1:43) na tle innych dźwięków; głośność można podnieść, ale to nie rozwiąże problemu całkowicie, bo sama sprężarka generuje też inne dźwięki poza tykaniem; może to było nagrane z pozycji maszynisty, a nie pasażera?
Za to w wersji kolegi
@Elvis słyszę piękne "tyku-tyku"

właśnie takie, jakie zapamiętałem z dawnych podróży jednostką. To chyba nie tylko kwestia głośności dźwięku sprężarki - po prostu u Elvisa ten dźwięk jest jakby odseparowany od tła.
Drzwi automatyczne są w obu schematach.
my obserwując model oczekujemy dźwięków zewnętrznych
Przeważnie tak - ale są też systemy, gdzie symuluje się pozycję maszynisty. W systemie Roco są nawet schematy poszczególnych lokomotyw z prawdziwymi przyciskami, pokrętłami i dźwigniami, których dotknięcie na ekranie powoduje uruchomienie konkretnej funkcji. Jest możliwość pokazywania na ekranie widoku z kamery na lokomotywie. Schemat dźwiękowy musi zadowolić wszystkich, w tym maszynistę, pasażera i obserwatora.
Stukanie kół o złączenia szyn jest w projekcie DCC24, jak i w większości innych modeli. Ale niestety, przy małych prędkościach stuka za często. Raczej do włączenia na szlaku i wyłączenia przy manewrach.
Jeszcze jedno. Koledzy pisali o trudnościach z odczytem wartości CV z dekodera zamontowanego w modelu? Ktoś wspominał, że trzeba go wyjąć? Otóż w ESU LS5 od DCC24, zarówno odczyt, jak i zapis, działa mi bez problemu. Centralka Roco z21. A dekoder ma spory kondensator, bo jak wyciągnę wtyczkę zasilania, światła gasną po kilku sekundach.